Waarom importeert Nederland zo veel rundveemest?

Dat de import van rundveemest in vijf jaar tijd flink gestegen is, roept veel vraagtekens op. Hoe kan het dat Nederland zo veel rundveemest importeert, terwijl Nederlandse boeren met een mestprobleem zitten?

Deel dit artikel

Reacties

+2
weurding
+2
de jonge
Nou dan kan mevr wiersma nu laten zien wat ze kan, import eruit en eigen mest eerst..
duitser
@de jonge moeten ze dan hier ook maar eens doen…
bio boer
@duitser he hallo is net zo mooie handel 20/15 euro toe per ton
+7
Erik1979.
@duitser als je zoveel last hebt van Nederlandse mest dan zet je toch een bordje in de tuin en ga je 200 km verderop boeren. Hoe simpel kan het zijn. Klagen hierover heeft geen zin. Ik vind het echt belachelijk dat alles de grens over mag behalve mest. Of je hebt grenzen met controle of je hebt ze binnen de eu niet. Maar niet iets niet doen omdat het goed uitkomt om een sector het lastig te maken.
+4
de hoef
@Erik1979. alsof het jou wat gebracht heeft zover van huis , ken er weinig die zoveel klagen hier
+1
Erik1979.
@de hoef ik spreek de problemen aan. En dat is keihard nodig. Duitsland en daarna Nederland gaat kapot aan de groene ideologie. Dat mensen hier nog geloven in het co2 verhaal zoals ze het presenteren en het stikstof verhaal mest beleid etc. Dat vind ik niet te bevatten. Ander topic staat er dat ze auto's in natuur gebieden willen verbieden. Idioot gewoon. Ieder klein kind kan toch begrijpen dat de stikstof van Duitsland uit het Roergebied komt. Hoe dom kunnen mensen zijn
+3
weurding
@Erik1979. Mensen zijn niet dom, ontkennen iets omdat dat beter in hun straatje past
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Erik1979.:
bordje in de tuin en ga je 200 km verderop boeren. Hoe simpel kan het zijn.

op deze plek alles hebben en daar alles kwijtraken, zijn ook zat voorbeelden van.
duitser
@Erik1979.
Quote:
als je zoveel last hebt van Nederlandse mest dan zet je toch een bordje in de tuin en ga je 200 km verderop boeren

Ik of de Nederlandse boeren?

Reageer op de opmerking van “importmest eruit, eigen mest eerst”. Als we allemaal zo denken……
Erik1979.
@duitser ik denk misschien een beetje zwart wit. Wil je èèn eu dan ook open grenzen voor alles. Dus ook voor mest. Of terug naar een soort eeg wat ik verkies en je kunt bespreken waarvoor je de grenzen openhoudt. Maar niet zo als nu de mest tegenhouden omdat dat de agenda bevordert. Reactie op die 200!km is omdat jij in een intensief gebied zit zoals ik begrepen had en dat je als je last daarvan hebt gewoon naar een extensief gebied kunt gaan. Of je verhuist en het probleem is opgelost of je accepteert het. Daar over klagen lost het niet op.
+3
duitser
@Erik1979. denk dat ik niet veel klaag over algemeen.
Maar de mensen die vinden dat hun derogatie door de neus geboord is, wel vinden dat hun mest naar bv Duitsland moet maar andersom niet, de melk maar geëxporteerd moet worden naar het buitenland maar de kalveren vanuit het buitenland niet willen en zo kan ik nog veel meer dingen noemen, dat zijn hier de klagers
Erik1979.
@duitser ben ik het mee eens denk ik. Die derogatie vind ik vooral een schandaal wegens duurzaamheid. Drijfmest is duurzaam kunstmest is door een fabriek gemaakt. Dat de mestafzet in Nederland zo hoog is moeten ze niet over klagen. Dan hadden ze een land moeten zoeken waar dat niet zo is. Overal heb je beperkingen. In Nederland was dat melkquotum daarna fosfaatrechten en nu de mestafzet. Daar moet je maar mee leven. Ik ben er voor gegaan maar heeft mij ook veel problemen gebracht. Maar mestafzet is bij ons totaal geen probleem eerder dat het gestolen wordt.
+1
pieta
@duitser Hoho, staat me nog goed bij dat jij nogal tegen die NL-mest was en ons de derogatie niet gunde. 😁
Hws2024
@Erik1979. Hier zijn een paar Duitse boeren wie veel grond in Nederland gekocht hebben en daar komt allemaal Duitse mest op Veel van de mais die ze verbouwen dorsen ze voor CCM
Erik1979.
@Hws2024 ja, en er zijn Nederlandse boeren die in Duitsland land gekocht hebben. Is niets mis mee.
Kars
Er komt in zeeuw Vlaanderen ook best veel mest uit Belgie bij mijn weten
bio boer
@Kars dat zal altijd al zo geweest zijn dan toch is in iedergeval wel bijzonder met die hoge prijzen je mag onbewerkte rundvee mest niet zo maar naar Duitsland brengen maar wel naar Nederland?
+1
KOC1981
@bio boer nee, langs beide zeiden zelfde regels. Eigen mest op eigen grond mag rechtstreeks. Andere afzet over de grens mag enkel na hygienisatie.
hans-hans
@KOC1981 over de zelfde regels gesproken ?
rvo.nl/onderwerpen/mest/…
bio boer
@KOC1981 heeft pluimvee sector mooi voorelkaar dat het zo naar Duitsland en België mag
+2
Grove den
@bio boer Nee, het is een aanfluiting dat varkens- en rundveemest gehygieniseerd moet worden voor export.
cjw73
@Grove den geldt dat ook voor mest die Nederland in komt, of stelt Nederland weer geen eisen.
+1
Erik1979.
@Grove den ja en nee. Nederland heeft gewoon een lage gezondheid status. Maar alles gaat zo de grens over behalve mest. En dan hebben ze het over èèn eu. Dat is een aanfluiting.
+1
Grove den
@Erik1979. Als er een besmettelijke ziekte heerst mag je zowiezo geen mest vervoeren. Volgens mij is de regel een jaar of 30 geleden ingevoerd op verzoek van de Duitse boerenbond omdat Duitse boeren tegen de Nederlandse grens niet op NL mest zaten te wachten. En dat past idd niet bij vrij handelsverkeer.
+1
Erik1979.
@Grove den Duitsland is al jaren ibr vrij.
richard-de-wolff
Ik kan het artikel niet lezen, is de prijs voor mestafzet hoger in het buitenland? Kan het me haast niet voorstellen
MTSTAMMINGA
@richard-de-wolff LTO reageert verbaasd op de vraag waarom Nederland zoveel mest importeert. Toch zegt Jos Verstraten van de vakgroep Melkveehouderij dat er wel een mogelijke verklaring is. „Waarschijnlijk België”, zegt Verstraten. „In Zeeuws-Vlaanderen (ZL) wordt sinds jaar en dag mest geïmporteerd uit België. Dat is vanwege de handige logistiek; het is simpelweg eenvoudiger dan mest aanvoeren uit de rest van Nederland.”

Maar waarom is de import dan ineens zoveel hoger dan vijf jaar geleden? „Daarvoor zijn een paar oorzaken aan te wijzen”, gaat Verstraten verder. „Sinds het vrijvallen van de quotering is de melkveehouderij in de omgeving Antwerpen in omvang toegenomen. Daar komt bij dat België sinds twee jaar, het moment waarop de import in Nederland het hoogst was, de derogatie kwijt is. De mestdruk in België is daardoor toegenomen.”

Mestvergisters
Deze factoren maken het voor de hand liggend dat Zeeuws-Vlaanderen een belangrijke rol speelt in de import van rundveemest, geeft ook Jan Roefs van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) aan. „Voor bijvoorbeeld akkerbouwers in Zeeuws-Vlaanderen is Vlaanderen dichterbij dan bijvoorbeeld Noord-Brabant en ze hebben daar vaak ook meer contacten. Een deel van de import kan wellicht ook op het conto geschreven worden van de mestvergisters in het noordoosten van Nederland, die mest uit Duitsland importeren.”
bio boer
@MTSTAMMINGA dan zouden de prijzen voor mest afzet daar dus nog hoger moeten zijn dan hier
MTSTAMMINGA
@bio boer Vervoer enkele km tel !!
bio boer
@MTSTAMMINGA voor 25 euro per m3 kun je heel eind rijden dus zal vlak over de grens ook wel duur zijn mest afzet
+2
Cowboy3
@bio boer Als je hier zo nu en dan leest krijgt de ontvanger ook nog wat toe en soms nog meer als de leverancier betaald 🤔
bio boer
@Cowboy3 daarom zeg ik ook 25 euro boeren hier uit de buurt spraken wel over + 30 euro

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot import , mestprobleem , boeren en nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!