Sjoemelende boeren opgespoord met AI: 'De pakkans wordt veel groter'


Quote:
Het Rijksvastgoedbedrijf maakt sinds kort gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) om te controleren of akkerbouwers zich aan afspraken houden.

De grootgrondbezitter ontdekte dat als grond maar voor een paar jaar verhuurd wordt, de verleiding voor veel boeren groot is de akkers té intensief te gebruiken.

Dit doen ze door achter elkaar gewassen te telen die het meeste opbrengen, maar ook de grond zwaar belasten. "In 2018 ontdekten we dat bij veertig procent van onze kort verpachte grond iets niet volgens de afspraken ging", vertelt Eelco Terpstra van het Rijksvastgoedbedrijf.

Gezonde grond
Om grond gezond te houden, is het belangrijk niet altijd hetzelfde te verbouwen. Het ene jaar verbouw je bloemkolen, het jaar daarna bijvoorbeeld graan en daarna weer aardappelen. Je houdt de akker op die manier gezond.

Als het eigen grond is van boeren, wordt dit goed gedaan. Ook bij langdurende pachtcontracten worden de akkers verstandig gebruikt. Het probleem zit bij contracten van bijvoorbeeld vijf of zes jaar.

"We willen grip houden op die korte contracten. Daarom schrijven we teeltplannen voor waarin staat wat je wanneer moet verbouwen. Het kan ook zijn dat je een rustgewas zoals graan moet planten. Graan geeft de akker rust, maar levert financieel niet veel op.De verleiding is er dan om bijvoorbeeld tulpen te telen in plaats van graan. De grond wordt uitgeput, maar de boer heeft daar geen last van omdat hij na een paar jaar toch van de akker afgaat”, legt Terpstra uit.

Rentmeester Janine Mepschen gaat langs bij boeren om te controleren of ze zich aan de afspraken houden. Maar haar werk is tijdrovend. "Ik moet hele akkers aflopen en kijken of alles klopt. Van de weg af kan je natuurlijk maar een klein stukje zien", legt Mepschen uit.AI zorgt voor grotere pakkans
Om meer grip te krijgen op de verpachte grond maakt het Rijksvastgoedbedrijf gebruik van AI. Het bedrijf Geronimo.AI heeft een systeem ontwikkeld waarbij gewassen automatisch herkend worden door slim gebruik te maken van satellietbeelden.

"De foto's vanuit de ruimte zijn niet altijd even scherp maar door veel afbeeldingen te combineren over een langere tijd kan AI inmiddels zo’n dertig gewassen onderscheiden. We geven de data door aan het Rijksvastgoedbedrijf die dan aan de hand van die gegevens kan zien of er afwijkingen zijn op bepaalde akkers", vertelt ontwikkelaar Joost Meulenbeld."Voor mij is dat echt ideaal. Ik kan veel gerichter gaan controleren waardoor de pakkans ook veel groter wordt”, vertelt rentmeester Mepschen.

Zwaardere sancties
Mepschen verwacht dat boeren zich beter aan de afspraken gaan houden nu ze weten dat er doeltreffender gecontroleerd wordt. Ook wordt gesjoemel zwaarder bestraft. Eerder kreeg je de eerste keer dat je gepakt werd nog een waarschuwing. Nu krijg je direct een fikse boete. Als je nog een keer betrapt wordt, zijn de gevolgen nog serieuzer: de pachtovereenkomst wordt gestopt en je moet van de grond af.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Noorderling
Lekker dreigen, ict en (semi) overheid is niet de perfecte match.
Misschien stoppen met dat kort verpachten voor idiote prijzen, die maken boeren zelf. Maar dat de lange termijn dan op de derde plaatst komt is bij het bekend maken van de voorwaarden en termijn natuurlijk al bekend.

Provincie doet hier jaarlijks verhuren, en dan grond welke je in augustus september moet ploegen en dan uitdelen in december. Dan weet je wel wat voor chaos het wordt.
+2
de jonge
Leuk he AI kunnen ze zo lekker makkelijk nog veeeel meer gaan controleren en sanctioneren...De mens is voor de hoge leiders een verdienmodel...
+1
Framos
@de jonge moet je een alu hoedje op je kop zetten, dan ben je onzichtbaar voor AI 😉
+1
de jonge
@Framos mijn grond en mijn bankrekening en mijn telefoon zijn dan nog wel zichtbaar toch? en ik denk dat voor de irisscan die steeds meer gebruikt wordt een aluhoedje ook niet helpt..
Framos
@de jonge grond, ja. Is niets nieuws, zo worden de GLB premie aanvragen al jaren gecontroleerd volgens mij
de jonge
@Framos lees het maar even.. """" Ik kan veel gerichter gaan controleren waardoor de pakkans ook veel groter wordt”, vertelt rentmeester Mepschen.

Zwaardere sancties
Mepschen verwacht dat boeren zich beter aan de afspraken gaan houden nu ze weten dat er doeltreffender gecontroleerd wordt. Ook wordt gesjoemel zwaarder bestraft. Eerder kreeg je de eerste keer dat je gepakt werd nog een waarschuwing. Nu krijg je direct een fikse boete. Als je nog een keer betrapt wordt, zijn de gevolgen nog serieuzer: de pachtovereenkomst wordt gestopt en je moet van de grond af. """" nou nou wat een uitkomst....met deze methode kan het veel sneller dus de pakkans is ook veel groter... nou wat geweldig toch, kunnen ze nog meer sancties opleggen mocht je er bv een half metertje naast zitten en de sancties ook nog verhogen, ze zijn er echt voor de mensen hoor,, en ik neem aan dat je wel in de gaten hebt dat deze opmerking cynisch bedoelt is
+2
bio boer
@de jonge zijn ook wel bewuste overtredingen als je inschrijft op graan land en er tulpen plant

Beter is gewoon geef het uit voor 5 jaar of langer dan kan het gewoon hele teelt rotatie mee heeft het zin om het eerste jaar te investeren in compost en kalk
+1
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@de jonge zijn ook wel bewuste overtredingen als je inschrijft op graan land en er tulpen plantBeter is gewoon geef het uit voor 5 jaar of langer dan kan het gewoon hele teelt rotatie mee heeft het zin om het eerste jaar te investeren in compost en kalk

Op land waar graan op moet, bewust tulpen zetten, dat is niet iets voor een waarschuwing .
Dat begrijpt ieder onbevooroordeeld persoon
Framos
@de jonge dat zeg ik, voor ons niets nieuws, zo wordt al jaren bij ons gecheckt welke gewassen waar worden verbouwd, op de meter nauwkeurig. Bij jullie niet?
Irisscan ben ik trouwens alleen nog maar op vliegvelden tegengekomen.
bio boer
@Framos ja hoor doen ze hier ook dit moet wel schrikken zijn de bewolking kan nog je vriend zijn

rvo.nl/onderwerpen/glb-2024/…
bio boer
@bio boer en je mag straks met app die jou volgt via gps foto’s sturen van je percelen 😁

Leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker 😜
de Tank
@de jonge zeg je hiermee dat pachters die zich niet aan afspraken houden dit ongestraft mogen doen?
+1
de jonge
@de Tank waar zeg ik dat volgens jou? het gaat mij juist om het punt dat ze in plaats van eerst te waarschuwen direct met boetes gaan beginnen... en tevens lijkt het mij dat juist dit jaar wel is gebleken dat wensen op papier niet altijd uit kunnen komen mbt bouwplan.. hoeveel akkerbouwers hebben er dit jaar wel gewisseld met hun gewas omdat ze het vantevoren gedachte gewas niet tijdig in konden zaaien. En tevens vind ik de boventekst met "sjoemelende boeren"" ook weer zo denigrerend en neigend naar vooroordelen.. net of zijn alle pachters sjoemelende boeren.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @de jonge:
het gaat mij juist om het punt dat ze in plaats van eerst te waarschuwen direct met boetes gaan beginnen.

Wordt die eerste waarschuwing nu niet gewoon ingecalculeerd en is dat het hele probleem wat aangekaart wordt?
Er kan nogal wat als je 3 of 6 jaar mag pachten, en graan de teeltkosten net opbrengt en je besluit tulpen of uien te zetten. Als je je niet aan de voorwaarden houdt, een ander overbied omdat diegene besluit het risico te lopen door zich niet aan de voorwaarden te houden, is dat alles behalve netjes.

6 jaar waarvan 1 of 2 jaar een saldo van 0 of 10.000euro maakt natuurlijk nogal een verschil wat je kunt betalen.
de Tank
@de jonge ten eerst vraag ik het je en beweer het niet. .
Verder staat de opsporingsmethode los van de sancties die gegeven worden. Als er sprake van overmacht is lijkt mij het logisch dat je de verpachter daarvan op de hoogte stelt als je daarmee de voorwaarden schendt.
+3
arie.j
Quote Reactie van @de jonge:
Leuk he AI kunnen ze zo lekker makkelijk nog veeeel meer gaan controleren en sanctioneren...De mens is voor de hoge leiders een verdienmode

Voorspellen wie in de gordijnen gaat bij zulk nieuws, daar heb je geen AI voor nodig.😀
+2
paul1
Ai ai ai...
+1
de jonge
@de jonge Gevaren en risico's van AI
AI-systemen zijn zelflerend. Dit betekent dat ze zichzelf blijven verbeteren door te leren van data. Artificial intelligence biedt veel kansen en voordelen. Toch zien we dat AI ook gevaren en risico’s met zich meebrengt.

Gebrek aan transparantie
AI-systemen kunnen niet uitleggen waarom ze bepaalde resultaten geven. En dat is juist belangrijk om de resultaten te kunnen interpreteren. Bijvoorbeeld bij maatschappelijke of medische beslissingen.

Data is niet objectief
AI-systemen worden getraind met data. Maar als de data die hiervoor wordt gebruikt niet klopt met de werkelijke situatie, dan kan dit leiden tot bevooroordeelde beslissingen. Stel dat je een AI-model traint om afbeeldingen van honden en katten te herkennen en de data wordt alleen getraind met populaire hondenrassen zoals Golden Retrievers en populaire kattenrassen als Perzische katten, dan kan het systeem deze katten beter herkennen dan andere bijvoorbeeld een Sphynx (naaktkat). Zo werkt het systeem minder goed.

Wie is er schuldig?
Wie is er aansprakelijk als er schade is veroorzaakt door een apparaat of dienst die door AI wordt aangedreven? Dat is een ingewikkelde vraag. Als bijvoorbeeld een zelfrijdende auto een ongeluk krijgt, wie is er dan verantwoordelijk? Moet de schade door de eigenaar, de autofabrikant of de programmeur betaald worden?

Privacy en gegevensbescherming
AI kan gevolgen hebben voor je privacy en gegevensbescherming. Artificial intelligence kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij gezichtsherkenning. Daarnaast kan AI de informatie die iemand deelt gebruiken voor nieuwe data. Dit kan leiden tot problemen.

Stel je voor dat je een AI-aangedreven gezondheidsapp gebruikt om je fitnessactiviteiten bij te houden. De app analyseert je trainingspatronen en slaappatroon om suggesties te doen voor een gezondere levensstijl. Dit is positief. Maar de verzamelde gegevens kunnen ook gebruikt worden zonder jouw medeweten. Verzekeringsmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld toegang proberen te krijgen tot deze gegevens en op basis van je levensstijl je premie verhogen.

Bedreiging voor de democratie
AI kan gevolgen hebben voor je privacy en gegevensbescherming. Artificial intelligence kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij gezichtsherkenning. Daarnaast kan AI de informatie die iemand deelt gebruiken voor nieuwe data. Dit kan leiden tot problemen.

Stel je voor dat je een AI-aangedreven gezondheidsapp gebruikt om je fitnessactiviteiten bij te houden. De app analyseert je trainingspatronen en slaappatroon om suggesties te doen voor een gezondere levensstijl. Dit is positief. Maar de verzamelde gegevens kunnen ook gebruikt worden zonder jouw medeweten. Verzekeringsmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld toegang proberen te krijgen tot deze gegevens en op basis van je levensstijl je premie verhogen.

De grote invloed van technologiebedrijven
Het gevaar bestaat dat AI in handen komt van een relatief kleine groep van acht commerciële bedrijven. Want bijvoorbeeld Facebook, Microsoft, Google en Apple hebben het geld, de data en de capaciteiten om kunstmatige intelligentie kwalitatief enorm te laten groeien. technologiebedrijven, waaronder Facebook, Microsoft, Google en Apple, hebben het geld, de data en de intellectuele capaciteiten om kunstmatige intelligentie kwalitatief enorm te laten groeien. Het gevaar is dus dat heel krachtige technologie in handen komt van een relatief kleine groep commerciële bedrijven.
jan4072@yahoo.com
Maak je niet druk. Dit is gewoon weer een stukje "anti boer" nieuws. Het wordt zeker al 20 jaar gedaan dat de sateliet foto's met daarop de gewassen (in dit geval aardappelen) van de afgelopen 3 jaar over elkaar gelegd worden en dan komt vanzelf de overlap tevoorschijn als die er is. Het is al minstens 20 jaar geleden dat mijn toenmalige buurman een bekeuring kreeg omdat er door de gering op een veld aan het ene eind een overlap was met 2 rijen aardappelen van 2 jaar eerder, dus zo'n anderhalve meter. Toen kwam de AID met de sateliet foto's als bewijs. Niks nieuws dus en wat het met AI te maken gaat mij helemaal te boven.
Framos
Quote:

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot tulpen , graan , boete , gezond , verbouwen , aardappelen , controleren , Gewassen , boeren en Waarschuwing ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!