‘We hebben het zelf verkloot de afgelopen tien jaar’

In de Landbouwrede 2024 schetst André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw, het verlammende effect van het opheffen van collectieve instituten als de productschappen en de Dienst Landelijk Gebied. “Het is tijd voor een plan Mansholt 2.0 met visie, structuurbeleid én uitvoeringskracht.”

André Hoogendijk, de directeur van BO Akkerbouw, is historicus en dat is te merken luisterend naar zijn Landbouwrede 2024. Hij hield die maandagmiddag 17 juni, voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Grepen, de prijs voor de beste journalistieke agrarische producties van de Nederlandse Vereniging van Land- en tuinbouwjournalistiek (NVLJ).

Quote:
“We hebben het zelf verkloot de afgelopen tien jaar. De derogatie gaan we echt niet meer krijgen; daar zet ik al mijn geld op in. De kabinetten Rutte 1,2,3 en 4 waren waardeloos voor het landbouwbeleid.” Hoogendijk ziet Femke Wiersma, de nieuwe minister van LVVN namens de BBB, in tegenstelling tot sommige aanwezigen niet als bestuurlijke lichtgewicht en ‘in ieder geval capabeler dan Staghouwer.’ Meer: nvlj.nl/we-hebben-het-zelf-verkloot-de-afgelopen-t…

Deel dit artikel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+4
Vantveen
Hebben wij meetpunten onder hondentoiletten meegestuurd?
+2
Erco
WE?
+4
Groen1
@Erco "De kabinetten Rutte 1,2,3 en 4 waren waardeloos voor het landbouwbeleid.”"
je ziet het pas als je het door hebt
Albert Peters
@Groen1 is alleen het landbouw beleid van belang? Klimaat en milieu zijn sprookjes??armoede en discriminatie ook verzonnen?
+1
Groen1
@Albert Peters landbouw zorgt voor hoogwaardig {lokaal} bereid voedsel, groene agenda is economisch killing waardoor burgers op den duur in armoede belanden, discriminatie is dat een klein groepje de nadruk legt op ... en bepaald voor de rest
Albert Peters
@Groen1 beetje heel eenzijdig belicht met oogkleppen op
Jean-PierreK
De drie grafieken gaat over 2 onderwerpen. Stikstofemissie en depositie is aan elkaar gerelateerd. Waar de overheid eerst inzette op verlaging (volgens mij vanwege zure regen) was later de gedachte dat er vooral geen toename mocht zijn. Heeft volgens mij weinig te maken met hoe een georganiseerd is/was.

Het tweede onderwerp nitraat, daar zie ik hier op löss met uitzondering van droge jaren wel een daling bij melkvee. Gemiddeld blijft het vrij vlak. Door druk vanwege dreiging vervallen derogatie heeft melkvee iedere keer extra eisen geaccepteerd en niet gevraagd om uitzonderingen voor bv verlengen uitrijseizoen. Bij akkerbouw is ook wel een verbeterd maar is hier ook het aandeel uitspoelingsgevoeligere gewassen toegenomen.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK en er is natuurlijk het effect van het laaghangend fruit dat al geplukt is.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot derogatie , landbouwbeleid , productschappen , akkerbouw , bbb , staghouwer , geld , femke wiersma , nvlj en nederlandse vereniging van land- en tuinbouwjournalistiek ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!