Creil - Vogelsoorten vinden natuurgebied bij Noordoostpolder weer na opknapbeurt

De kemphaan, de zomertaling of de tureluur, het zijn maar een paar soorten die het natuurgebied Rotterdamse Hoek in Noordoostpolder hebben ontdekt nadat Flevo-landschap flinke aanpassingen heeft gemaakt. "Er zijn weer soorten die we hier jaren niet hebben gezien", vertelt beheerder Jasper Wolfswinkel. Hij is tevreden met het resultaat.

Het gebied is het afgelopen jaar flink onder handen genomen. Zo is een groot deel van de verhoogde paden afgegraven en is de vrijgekomen grond gebruikt om stroken natte gedeeltes op te hogen en daarmee droger te maken.

"Er is 70 centimeter afgegraven. We hebben de grond gebruikt om hoogteverschillen te maken. Weidevogels hebben namelijk ook droge voeten nodig en het bodemleven houdt niet van grond die alleen maar nat is", legt Wolfswinkel uit.

Een ander probleem in het gebied was dat er veel pitrus stond. Dat is een overheersende grassoort die andere planten wegdrukt. Door het ophogen van grond is een deel van de pitrus verdwenen, maar er zijn nog wel stappen te maken.

"We kunnen niet alles tegelijk. We gaan kijken hoe de natuur zich gaat ontwikkelen maar we gaat ook actief met de overgebleven pitrus aan de gang. Dat kan door ze uit te steken of bijvoorbeeld te maaien", besluit Wolfswinkel.[

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot nat , natuurgebied , weidevogels , grond , bodemleven en weer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
61