Recyclen werkt niet, je moet afval minderen

Recycling Netwerk Benelux schrapt het woord recycling uit zijn naam. De NGO heet vanaf nu Fair Resource Foundation. Volgens de directeur Rob Buurman wordt recycling maar al te makkelijk misbruikt voor valse groene claims, ofwel greenwashing.

Recycling op zich is goed, maar leidt de aandacht af van betere oplossingen, zoals hergebruik. De aandacht zou gericht moeten zijn op het productieproces. “Als we het achteraf met machines oplossen, hoeven we het ook niet te hebben over spullen die snel kapot gaan of niet duurzaam zijn. We zien dat er officieel steeds meer wordt gerecycled, maar dat we als maatschappij tegelijk steeds meer grondstoffen gebruiken”, stelt Buurman in de NRC.

Als voorbeelden van greenwashing noemt Buurman de '100% recyclebaar plastic'-claim op sommige verpakkingen. Alleen wordt door de grote verscheidenheid aan verpakkingen, vormen, materiaalmixen en kleur minder dan 10% van de weggooide verpakkingen daadwerkelijk gerecycled. Ook zeggen recycledoelstellingen niets over hoe een grondstof terug moet komen. Zo wordt meer dan de helft van de autobanden gerecycled tot granulaat dat onder meer over kunstgrasvelden wordt uitgestrooid. Het milieu is daarmee slechter af.

Volgens Buurman is 'preventie van afval' het best, en altijd beter dan recycling. Onder de nieuwe naam Fair Resource Foundation wil de NGO het gebruik van grondstoffen omlaag brengen. Dat spaart energie, landgebruik, en draagt bij aan meer biodiversiteit. 'Fair' benadrukt gelijkwaardigheid. Dus ook niet de lasten van ons afval ergens anders, lees Azië, Afrika en Zuid-Amerika, dumpen.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot dumpen , kleur , energie , milieu , afrika , duurzaam , biodiversiteit , machines , grondstof en recycling ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
121