Europa staat op zijn kop !

Door Jaap Majoor,

Europese boeren zijn aan het protesteren, vooral in Frankrijk gaat het er heftig aan toe. De media schrijft er niet veel over en zegt dat de protesten vooral gaan over de hogere accijns op de brandstof. In werkelijkheid zijn de boeren de regelgeving van de EU en dan vooral de Green Deal plannen van onze heer Timmerman zat en is de verhoging van de accijns de druppel, die de emmer deed overstromen.

Geen verdienmodel
De landbouw krijgt een heleboel eisen opgelegd, maar er staat geen verdienmodel / vergoeding tegenover. Verder is de meerwaarde voor de natuur van het Green Deal plan niet aan een agrariër uit te leggen, omdat de eisen die aan de landbouw gesteld worden geen toegevoegde waarde hebben voor de natuur.

Enkele punten uit de Green Deal plannen:

• Extensiever boeren. Dus je moet bij gelijke productie veel meer grond hebben of je productie sterk verminderen

• Een verplicht rustgewas telen, dat betekent een jaar bijna geen opbrengst van je land.

• Een deel van je land, de bufferstroken genoemd, langs sloten telt niet meer mee voor de plaatsingsruimte van de mest, dat betekent meer mest afzetten.

• Voor boeren veel hogere financieringslasten. Immers de bank kijkt of je een goede NB vergunning hebt, niet in de buurt van Natura 2000 gebied zit en voldoende land hebt. Voldoe je hier niet aan, zegt de bank je kan beter stoppen, zo niet 7,5 % rente betalen of je krijgt geen hypotheek meer.

• Verlies van derogatie, waardoor je meer mest moet afvoeren, terwijl je nu al minder mest mag gebruiken dan het gewas opneemt. (de grond dus verarmt) Je mag wel dure kunstmest kopen wat juist een milieubelasting geeft en vaak ook nog gemaakt is met Russisch gas.

• Dure investeringen die de boer verplicht heeft gedaan voor de vergunningverlening, worden van de ene op de andere dag, ongeldig verklaard door de overheid. Dus weg geld.

• Dan melkquotum, dierrechten, fosfaatrechten, stikstofrechten kopen. Telkens weer geld uitgeven aan iets dat even later weer verdwijnt door het wispelturige beleid van de overheid.

Prijzen moeten verdubbeld
Kortom de prijzen van de producten van de boer moeten meer dan verdubbeld worden om deze Green Deal plannen te bekostigen. Echter over hoe de boer met deze beperkingen nog de kost kan verdienen, wordt niet over gesproken. Alleen wordt gezegd de boer moet een verdienmodel houden. Oh ja hoe dan? De supermarkten blijven hun winstpercentage wel houden. Dus het gevolg zal zijn een meer dan verdubbeling van de voedselprijzen.

Iedereen naar de voedselbank?
Maar ja welke burger kan dan nog zijn voedsel betalen. Moeten wij allemaal naar de voedselbank? Vooral met de komst van de Europese verkiezingen past deze politieke onrust niet. De uitslagen van de eerste en tweede kamer verkiezingen zijn een voorbode van hoe de gemiddelde Nederlander er over denkt.

De stemmer op de PVV wordt door de media afgespiegeld als extreem rechts. Als deze stemmers extreem rechts zijn, zijn de stemmers op Pv.d.A/Groenlinks, D66 en Partij voor de Dieren extreem links. Ik kan alleen een kleine partij bedenken, die ik extreem rechts zou willen noemen, maar uit deze opmerkingen zien wij hoe de polarisatie in onze maatschappij toeneemt.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Deel dit artikel

Reacties

+2
vannorden1993
Nederland zit nog keurig met de kop in het zand

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natura 2000 , europa , partij voor de dieren , verkiezingen , toegevoegde waarde , verdienmodel , tweede kamer , plaatsingsruimte , fosfaatrechten , kop , stikstofrechten , green deal en vergunningverlening ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!