Nieuwe Globemilk fabriek verwerkt 1miljoen liter per week

Liters melk op maat: Per week veertig vrachtwagens verschillende soorten melk 'consumentklaar' gemaakt

Door: Twan Dohmen

BOXMEER - Vele liters melk op maat. Zo'n 1 miljoen liter per week. Een flinke plas van ongeveer veertig tankvrachtwagens vol. "Wij hebben een vliegende start gemaakt. Jazeker, ik ben erg tevreden." René van der Vleuten (42) en zijn vrouw José (40) uit Overloon zijn als directeur/aandeelhouders bijzonder content met de snelle realisatie van hun melkfabriek.


Het begon allemaal midden jaren negentig na de verhuizing van deze Brabanders naar Overloon. Het melkveebedrijf moest wijken voor de A50, waarop ze in deze regio een nieuwe start maakten. De melkveehouder was echter niet tevreden met de afzet via de cooperatie. Waarop hij zocht naar nieuwe trajecten. Aanvankelijk begon hij bij zijn boerderij een productielijn voor schepijs. "Ik heb toen veel geleerd. Hoe bijvoorbeeld ijs gemaakt moest worden. De stoffen, het hele proces onder de knie gekregen." In 2001 schakelde het echtpaar over op softijs. Dit werd snel een succes. Het concept 'vers van de boerderij' sloeg aan. Zo zeer, dat brainstormen over een eigen melkfabriek nu resulteert in een nieuwe vestiging in Boxmeer. Innovatie, techniek en ondernemerszin gingen hand in hand.

Op 19 september 2007 werd projectontwikkelaar Maeselandt/MartensBouw gebeld met de vraag of ze 'snel' een melkfabriek konden realiseren. Zo gebeurde. Ideeën genoeg, maar geen tekeningen en calculaties. Tien maanden - juli 2008 - werd het gebouw opgeleverd. In december vond de eerste productie plaats. De afzet heeft Globemilk nu zelf in de hand. De zogeheten 'vrije handel' - de boeren niet aangesloten bij coöperaties - levert de grondstoffen. De verschillende soorten room en melk - variërend met een vetggehalte tussen 0 en 48% - verlaat vervolgens de fabriek naar allerhande afnemers uit binnen- en buitenland. In vrachtwagens, maar straks ook in zakken en dozen van tien liter. De verpakkingslijn is binnenkort klaar. De productie van melk in het Boxmeerse bedrijf gebeurt volgens de strengste eisen van hygiëne en energiegebruik. De geproduceerde warmte wordt hergebruikt en een laboratorium controleert alle binnenkomende melk, gekoppeld aan weegbrug en computers. Projectontwikkelaar Maeselandt is vooral blij met de snelheid en innovatie. Drie ondernemingen vonden een plek op Erflanden: Berkvens Electro, CompuZone en Globemilk.

Bron:[www.deweekkrant.nl]

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
Ik heb via bronnen vernomen dat deze fabriek in loondienst voor een bedrijf melk verwerkt.
Onbekend
Net een cooperatie, je laat de afnemer de prijs bepalen, haalt je kosten eraf, de rest is voor de ledenmelk.
Onbekend
Ook Rene van Bakel van Vrebamel was aanwezig op de opening. Aanvankelijk zou hij participeren in Globemilk. Later zijn ze uit elkaar gegaan met als verantwoording: de belangen van Globemilk (zo laag mogelijke inkoopprijs) zijn tegenstrijdig met dit van Vrebamel (zo hoog mogelijke boerenprijs). Op de oorspronkelijke locatie van Vd Vleuten wordt nog ijs en halffabricaat gemaakt onder de naam " roomkan". Inmiddels is Vd Vleuten zelf gestopt met koeien melken. Op termijn kan er 3 miljoen liter per week worden verwerkt als alles optimaal draait.
anonymous_78
welke bron ?????????
hookwood
Een bedrijf kan niet in loondienst zijn bij een ander, maar dat ze melk verwerken voor een ander is toch niet vreemd? Lekker weinig risico als je tenminste de kostprijs + een beetje winst betaald krijgt.
anonymous_371
mischien wordt de melk van vrebamel en steegromilk? hier verwerkt
Misschien wel het gunstigste moment om te beginnen.Je hebt op dit moment een heel lage inkoopprijs voor je grondstof.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot innovatie , melk , boerderij , melkveehouder , projectontwikkelaar , melkveebedrijf , warmte en coöperaties ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
30