Uitleg hoe de opwarming van de aarde nu precies plaatsvindt.

Conclusie, hoe meer plantengroei, hoe meer CO2 er wordt opgegeten. Minder stikstof is dus minder plantengroei en dus meer CO2 en dus meer klimaatopwarming

Uitleg door Laura Bergshoef in haar masterscriptie Klimaatwetenschap:

„De zon warmt de aarde op, en de aarde straalt de warmte ook weer uit, terug het heelal in. Dat proces wordt beïnvloed door de hoeveelheid CO₂ in de lucht. Die vormt een natuurlijke deken die een deel van de uitgestraalde warmte vasthoudt in de atmosfeer. Dat is in principe heel goed, want zonder zo’n deken zou het hier op aarde zo’n 15 graden kouder zijn. Maar sinds de industriële revolutie is de deken steeds dikker geworden, door de enorme uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO₂. In 200 jaar verstoken we enorme hoeveelheden koolstof uit versteende resten van planten en dieren, dat zich in miljoenen jaren in de aarde en ook op de zeebodem heeft gevormd tot olie en gas.”

„Circa de helft van de CO₂ die we vandaag de dag uitstoten wordt verwerkt door de bomen, planten en het fytoplankton. De andere helft verdwijnt in die steeds dikkere deken, waardoor de temperatuur stijgt en het klimaat verandert, met alle gevolgen van dien.”

Houdt die CO₂-deken dan ook niet het zonlicht tegen?

„Nee. Het bijzondere is dat die deken wel de korte golven doorlaat die de zon op aarde afvuurt, maar de lange golven die terugkaatsen, deels tegenhoudt. Het wordt dus warmer op aarde.”

Als er meer kooldioxide in de lucht is, dan zakt er toch ook meer in het water, en kan er ook meer zuurstof geproduceerd worden door het fytoplankton?

„Dat zou mooi zijn, maar dan vergeet je dat het fytoplankton dan ook extra voedsel nodig heeft, de mineralen. En dat is er niet altijd. Sterker nog, er is zelfs een reëel gevaar dat die voedselvoorziening van onderop wordt beperkt door de klimaatopwarming.

Meer: digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl/static/cci/…

Deel dit artikel

Reacties

+1
grös
Er is maar 1 manier om Co2 vast te leggen, en dat is in de bodem en wat daar op groeit.
Niet door belastingen te verhogen, maar goede landbouwpraktijken te promoten, wereldwijd.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot temperatuur , mineralen , broeikasgas , stikstof , dieren , uitstoot , CO2 , klimaat , voedsel , Mooi zijn , koolstof , koolstofrechten en klimaatopwarming ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0