​Akkoord ver weg maar nog steeds perspectief

Maandag 17 april en dinsdag 18 april hebben onderhandelaars van de hoofdtafel van het landbouwakkoord over de verschillende thema’s gediscussieerd. Een akkoord lijkt ver weg. LTO wil veel meer focus op het verdienmodel van boeren.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak geeft aan dat op cruciale thema’s de onderhandelingen niet verder komen. Weerbare teeltsystemen, de omgang met dierlijke mest en de mate van bescherming van landbouwgrond zijn de meest heikele punten.
Van der Tak maakt zich vooral zorgen om het verdienvermogen van boeren. Hij roept het kabinet op om juist aan dit thema meer prioriteit te geven. Bijvoorbeeld door meer budget beschikbaar te stellen voor agrariërs die willen innoveren en extra inspanningen leveren voor natuur en milieu. Maar ook door strakkere afspraken te maken over de bijdragen van banken, supermarkten en ketenpartijen aan het toekomstig verdienmodel van de boer.
Volgens Van der Tak kan er alleen een akkoord komen als het kabinet zijn beleid bijstelt: “Richten we ons op 2030 of op 2035? Is er wel of geen sprake van gedwongen onteigening van boeren en tuinders vanuit het Rijk? Komt er een alternatief voor de KDW in de wet én in de vergunningverlening? Je kunt géén akkoord sluiten dat op draagvlak kan rekenen onder boeren en tuinders zolang die vragen niet beantwoord worden.”

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , onderdelen , onteigening , landbouwgrond , tuinders , toekomst , verdienmodel , roy meijer , sjaak van der tak en landbouwakkoord ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
81