Melkprijs FrieslandCampina daalt 5,75 euro

FrieslandCampina heeft de garantieprijs van april met 5,75 euro verlaagd naar 44,75 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs voor biologische melk daalde minder snel en bedraagt nu 61 euro.

Deel dit artikel

Reacties

+1
hans1980
Rente stijgt ook naar 5,75%
Twentsch Land
En in een ander topic staat dat de rente zakt 🤔

@hans1980
sjuu
[@Twentsch Land Euribor stijgt naar 2,89 %
Erco
@sjuu opslag van hooguit 1,5-2 procent?) Dan is t nog laag. De meesten zijn gewoon de laatste jaren enorm verwend. Hier kwam mn swap vrij in januari. Ik heb (gelukkig) maar n opslag van 0,7 dan betaal ik nu alsnog veel lager dan voor januari.
+1
arie.j
Quote Reactie van @Twentsch Land:
En in een ander topic staat dat de rente zakt

Voor een huis is het goedkoopste 10 jaar vast ongeveer 4,5%
En maar 1 jaar vast wat hoger i.p.v. lager
En bij de variabele rente is met een grote streep de Rabo goedkoopste met maar 2,4%, maar dat kunnen ze dus elk moment veranderen
independer.nl/hypotheek/rente.aspx/…
+3
hans1980
@arie.j een huis financieren is goedkoper dan bv landbouwgrond of stal
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
En bij de variabele rente is met een grote streep de Rabo goedkoopste met maar 2,4%, ma

Wij hebben dit en zitten op 3,4 nu. En dan wil je niet weten hoeveel overwaarde er hier is.
+2
robbies
@pieta
Quote:
En dan wil je niet weten hoeveel overwaarde er hier is.

Eigenlijk wel 😉
+2
matt
@robbies tussen de 7 en de 10 miljoen @pieta is op een miljoen niet meer te schatten 🙂
+1
pieta
@matt Mooi toch. Maar het is toch wel een flink bedrag wat je daar noemt. 😁
matt
@pieta had de grond m2 op een tientje,weet niet wat die daar bij julie doet?
pieta
@matt Ik denk niet dat al mijn grond een tientje opbrengt.
+1
T60401
@pieta Die 7 a 10 miljoen zegt meer over @matt. In de kijk op een ander heeft je eigen situatie daar wel degelijk invloed op. 😉
pieta
@T60401 Hij zit denk ik wat hoog. Vooral door de grondprijs.
hoest
@pieta hier is de variabele ook op 3,4% en ook een klein beetje overwaarde
bio boer
@pieta melkvee is risico sector geworden 🙈
robotmelker
Weer een mooie wanprestatie. Maar niet getreurd het personeel van rfc wordt weer in de watten gelegd.
+2
komelker 2
@robotmelker Ga je toch solliciteren bij RFC. Er vast wel een plekje vrij.
+1
Braboboer
@robotmelker

Je bent verder wel op de hoogte hoe de garantieprijs is opgebouwd?
+3
robotmelker
@Braboboer ja... Heel goed zelfs... Maar met een prutsend bestuur en een hampel collega's die voor 44 cent nog goed kunnen melken heb ik niet zo veel. Voer is duur, personeel is duur, onze grondstoffen zijn ook duur..... En dan met een dergelijke garantieprijs komen is waardeloos. Dan daarbij van die nabetaling blijft ook niet veel over... Certificaat hier en daar nog aankopen en vervolgens over uitstaande gelden NUL vergoeding krijgen. Ben der wel klaar mee... Morgen een wagen vee laten laden... Hoop dat vd. Wal snel komt.... Ben gvd. Geen bedelaar!
+1
Braboboer
@robotmelker Als ik je reactie zo lees snap je niet hoe de garantieprijs werkt, of wil je het niet snappen.

Dat de zuivel noteringen op dit moment gewoon slecht zijn, en dat de andere fabrieken flink aan het zakken zijn met hun melkprijs is zeker ook de schuld van FrieslandCampina??
robotmelker
@Braboboer dat ze heel veel personeel hebben is jouw bekent denk ik... En dat ze dat heel veel personeel ook dadelijk 8% meer gaan betalen is jouw ook bekent? Gaat allemaal van de uiteindelijke prijs en van de nabetaling af.. maar 44 cent is een dikke prijs mits je de inflatie over de laatste 60 jaar niet meerekent. Maar ik zal wel ongelijk hebben.
+1
bio boer
@robotmelker een verschil met andere verwerking is dat bij de zuivel alle geproduceerde melk moeten verwerken als de vraag iets of neemt blijft de melk gewoon komen kan melkfabriek niet zeggen ik wil 10% minder afnemen

Andere fabrieken bestellen gewoon wat ze nodig hebben maken daar product van wat de vraag
Noorderling
@bio boer
Quote:
Andere fabrieken bestellen gewoon wat ze nodig hebben maken daar product van wat de vraag

zo simpel is dat meestal nu ook weer niet. Hebben allerlei ingaande maar ook uitgaande stromen.
Daar moet je soms ook vanaf zien te komen, chemiepark hier in de provincie gebruiken se ook nog warmte, stoom en nog veel meer stromen van elkaar. Als 1 fabriek sluit staan er dan 5stil. Opstarten en goede productkwaliteit weer behalen duurt soms weken, die opstartkosten liegen er dan ook niet om.

Vaste lasten gaan door, personeel kun je ook maar 1x afscheid van nemen. Het is niet minder complex dan koeien houden.
+1
pieta
@Noorderling Minder complex is iets anders dan een aanbod gestuurde hoeveelheid grondstof(melk) binnenkrijgen waar je wat mee moet.
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
inder complex is iets anders dan een aanbod gestuurde hoeveelheid grondstof(melk) binnenkrijgen waar je wat mee moet.

als jij een levercontract hebt met stoom, co2, ammoniak etc. en jouw gasprijzen gaan door het dak en moet daarbij stroom leveren wat overdag niets opbrengt door vele zonnepanelen, heb je het ook maar te slikken.

Zo waren er dagen dat ze 2 ton per dag verdienden door turbine op te starten, echter ook dagen dat ze het verloren of nog wel meer. Dan is melken opeens maar gerommel in de marge met minimale fluctuaties.
Zo zijn er ook nog wel veel complexere processen waarbij deelprocessen verlieslatend zijn, maar onmisbaar in het grote plaatje. Als jij net die schakel bent is het wel lastig.

Melk is ook wat bij, bijna niemand kan prijzen dicteren, het is ook nog deels op te slaan.
Deel is het ook een keuze hoe je je bedrijf inricht als melkverwerker.
Ga je op 80% van je capaciteit zitten, kunt dan bijkopen als het rendabel is op de spotmarkt en anders niet, kunt dat gat ook invullen als je eigen leden of leveranciers meer produceren.
Je kunt ook alles vol drukken onder mom van "optimaal", splitst de kaas bij Anker in zijn maag en maakt je nergens druk om, omdat China wel geld verdient.

Je kunt er elk jaar ook op gokken dat er precies genoeg voer groeit om tot 1mei op stal te kunnen voeren, of je investeert in een buffer voor als je even meer hebt om dat op te kunnen slaan voor als het tegen zit.
Van te voren weet je dat je het een keer nodig bent. Om dat altijd maar als een verrassing te willen ervaren is een keuze.
bio boer
@Noorderling tussen 10% produceren dalen of stilzetten zit wel verschil
Melk blijft maar komen neemt soms zelf toe terweil de vraag afneemt dat lijkt mij erg lastig werken als zuivel verwerker alles wat overblijft gaat de poeder toren in beland in het pak huis
Dan zeggen de levranciers dat het schande is dat de fabriek zo slecht betaald en de levrancier als sluitpost wordt gebruikt
Als je de melkstroom wil regulieren op de vraag zou je naar ander betaal systeem moeten dat bijvoorbeeld je laaste 10% van je melk niet betaald wordt moet je eens opletten hoe snel veehouder 10% melk minder kunnen laveren inplaats van elke kg melk minder betalen zo dat je meer melk wil leveren om de inkomsten nog wat op pijl tehouden
bio boer
@bio boer dan moet dan naruurlijk wel over de totale eu melk volume anders heeft het geen effect bij grote vraag kun je de exstra liters juist exstra belonen melkfabrieken hebben vrijweinig controle over hoe veel melk ze moeten verwerken
trevor-z
@bio boer klopt allemaal, in de u.s.a. totale productie elk jaar weer wat meer en nemen zo steeds meer exportmarkten over.
Noorderling
@bio boer
dat is toch een keuze die we zelf mogen maken of je willen leveren voor die prijs?
Met al die referentieperiodes en regelingen werd voor mij bepaalt wat wel en niet winstgevend was en stonden er flinke heffingen op wat niets van doen had met de melk anzich.
Misschien is voor een paar cent minder, veel meer melk leveren wel lucratiever. Dat kunnen we nu niet met zekerheid zeggen, maar ook niet bij voorbaat uitsluiten. En in dat laatste zit het gevaar.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
is toch een keuze die we zelf mogen maken of je willen leveren voor die prijs

In een coop maak je niet alleen de keus voor jezelf. Persoonlijk doe ik het liefst weinig voor veel. Maar als de melkprijs zakt en mijn collega-leden gaan steeds wat meer melken om de melkafrekening op peil te houden dan maken zij toch ook een keuze voor mij.
+1
Noorderling
@pieta
Coöperatie wou er ook niet aan om op basis van (termijn)contracten zelf je eigen melkprijs vast te kunnen klikken. Hebben we ook met zijn allen besloten.

Zou risicoloos ondernemen zijn voor de onderneming en als lid weet je waar je aan toe bent.
Kunnen ze rechtstreeks verkoopvolume verbinden aan de betreffende kilo's melk en de kosten daarvan.
Zet je voer ook vast en weet je marge voor 3/4.
bio boer
@robotmelker had het graag anders gezien dit is gevolg van vrije handel met wereldmarkt wil je markt bescherming dan moet je naar noorwegen of canada
Of pleiten voor een systeem voor europa alleen moeten we dan wel krimpen in melk eu is volgens mij een zuivel exporteur
Noorderling
@robotmelker
Wat hoop je dat vd Wal ons gaat brengen?
Als je duidelijkheid wil zou ik het via een andere weg proberen.
Jaap40
@robotmelker ja dat personeel zal binnenkort het werk weleens neer kunnen gaan leggen. Nog steeds geen nieuwe vastgelegde CAO afspraken. Gaat ook weer van melkgeld af....
En inderdaad @robotmelker 44 cent is een bodemprijsje.
Frans1
Zullen we hier dan in april eindelijk eens boven jullie uit komen? Maart is basispris 45 ct bij 3,80 / 3,20 bij onze fabriek. Wij zitten daar wat boven met 4,90 / 3,55 🙂
casev2
@Frans1 lekker op z'n hollands melken met die gehaltes 😎. Of stiekem toch wat jerseys erbij gestopt?
Frans1
@casev2 née, gewoon hf, zwart en rood. En wat voederbieten, die helpen ook
+2
pieta
@Frans1 Wij zitten zonder voederbieten hoger. Voederbieten voegen vooral gehalten toe als je veel mais voert. Dan heb je weinig suiker in je rantsoen. Tenminste zo heb ik het begrepen. Momenteel 5.05 met 3.85
+1
Frans1
@pieta altijd baas boven baas💪😄 bedoelde het meer dat dat nog een leuk plusje op de basisprijs geeft.
+1
hans1980
Mr Hein(z) schumacher zag de bui al hangen als member van de wef en daarbij horende eiwittransitie en CO2 tax.
Melk is schijnbaar enkel duur bij krapte al die extra stickers en certificaten maken de prijs niet
amor
@hans1980 over een tijdje neemt hij(Unilever)campina over
hans1980
@hans1980 13 miljoen gaat onze oude topman Hein verdienen 🤯🤯🤯🤯
Braboboer
@hans1980

Wat heeft Hein nu eigenlijk voor een talenten dat Unilever hem wil voor dit geld?

Want heel best waren de resultaten bij FrieslandCampina nu ook niet onder zijn bewind.
JohnDeere7serie
@Braboboer Dit is er 1 uit de categorie goede vragen.
familie pelle
@Braboboer
Quote:
. Wat heeft Hein nu eigenlijk voor een talenten dat Unilever hem wil voor dit geld?

Unilever wil ook graag koste wat kost het braafste jongetje van de klas zijn en volop verduurzamen alhoewel de aandeelhouders hier sceptisch over zijn. Hein is dus de meest geschikte man gezien zijn ervaring bij rfc.
Johannushoeve cv
@hans1980 dat lijk mij overdreven. Volgens wat ik gehoord heb is het het dubbele als bij rfc
hans1980
@Johannushoeve cv nee lees de link hierboven maar eens goed door tot onderaan
Frankdeober
Wat een aardig bedrijf dat Unilever. Daar zit Hein wel goed. Een oud topman die in 2018 afzwaaide kreeg vorig jaar nog 94000 euro vergoeding voor hulp bij zijn belasting aangifte

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , frieslandcampina , melkprijs en garantieprijs ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0