Wie natuur beter kent stemde BBB

Quote:
In de uitslag zie je een interessante paradox. Naarmate mensen de natuur beter kennen hebben ze vaker op BBB gestemd. De inwoners van Overijssel, Drenthe, Gelderland en Brabant die dagelijks door natuurgebieden gaan, weten dat het flauwekul is dat de natuur op instorten staat, en stemden uit verontwaardiging over de rare stikstofplannen van VVD-mevrouw Van der Wal op BBB. De mensen die paniekverhalen vertellen over omvallende natuur gaan elke dag van hun studentenflat naar de sociëteit, of brengen in de stad met de elektrische bakfiets de kinderen naar school; zij zien de natuur alleen als ze in Bali op duikvakantie zijn of in Zwitserland aan het skiën.

Lees hier de complete column van Ronald Plasterk: telegraaf.nl/watuzegt/1081777753/…

Bron

Deel dit artikel

Reacties

+4
Jawis
Waarom word ronald niet gewoon lid van BBB?
Zulke mensen die gerijpt zijn en een nuchtere kijk hebben op alles wat verkeerd gaat in nederland hebben we hard nodig in de 2e kamer.
Pieter er nog bij en we hebben een ijzersterk alternatief.
+6
Erik1979.
@Jawis Mona Keijzer niet vergeten
+1
Jawis
@Erik1979. Als lilian niet veel eisen stelt is ze wat mij betreft ook welkom.
kanniewaarzijn
Kan iemand de column plaatsen? Kan de link niet lezen.
+6
Achterhooker
Ijzersterke column van Ronald Plasterk (PVDA) in de Telegraaf!!
Wie natuur beter kent stemde BBB
Paniekzaaiers over stikstof zien natuur alleen op duikvakantie in Bali
De verkiezingsuitslag voor D66 is de laagste in 10 jaar. De winst ging overweldigend naar de nieuwkomer BBB, die in alle 12 provincies de grootste partij is geworden, en in de Eerste Kamer de grootste fractie. In de eerste dagen na de verkiezingen zag je in veel reacties de eerste fase van het rouwproces: ontkenning.
Het deed er opeens niet meer toe wie de grootste fractie in de Eerste Kamer was (terwijl daar eerst een spannende race tussen VVD en GL/PvdA van gebakken was), of het was allemaal de schuld van een reclamebureau van BBB (alsof andere partijen geen reclamebureau gebruikt hebben). De BBB-kiezers werden door de NRC ’oud en laag opgeleid’ genoemd (bedoeld werd dom). Ook de feesttaart van Jesse Klaver, prominent op de voorpagina van de Volkskrant, was ontkenningsfase. In de rouw komt vanzelf de langzame acceptatie en een nieuw perspectief. Hans Spekman signaleerde terecht dat geaccepteerd moest worden dat er verloren was, en dat de kiezer het samengaan van PvdA en GL niet beloont. Het zou inderdaad goed zijn dat de PvdA de fusie met GL heroverweegt.
In de uitslag zie je een interessante paradox. Naarmate mensen de natuur beter kennen hebben ze vaker op BBB gestemd. De inwoners van Overijssel, Drenthe, Gelderland en Brabant die dagelijks door natuurgebieden gaan, weten dat het flauwekul is dat de natuur op instorten staat, en stemden uit verontwaardiging over de rare stikstofplannen van VVD-mevrouw Van der Wal op BBB.
Duikvakantie op Bali
De mensen die paniekverhalen vertellen over omvallende natuur gaan elke dag van hun studentenflat naar de sociëteit, of brengen in de stad met de elektrische bakfiets de kinderen naar school; zij zien de natuur alleen als ze in Bali op duikvakantie zijn of in Zwitserland aan het skiën. En die mensen stemmen GL of D66. Jesse Klaver schreef dat de Nederlandse natuur „in vreselijke toestand verkeert.” Nota bene minister Van der Wal zei dat de natuur „op omvallen staat.”
"Alarmisme is compleet misplaatst"
Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat het redelijk goed gaat met de natuur in Nederland. Onlangs rapporteerde de Living Planet Index dat in 10 van de 12 Nederlandse provincies de natuur erop vooruitgegaan is. Het CBS stelt op zijn site: „over de afgelopen decennia is een licht positieve trend te zien. De toename is vooral toe te schrijven aan zoogdieren, reptielen en libellen. De meeste amfibieën gaan ook vooruit, terwijl vlinders gemiddeld juist een afname vertonen. Verder is de kwaliteit van zoete wateren verbeterd waardoor populaties van veel aquatische soorten weer vooruitgaan.”
Soortenrijkdom
Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, beschreef dat de soortenrijkdom in Nederland sinds 2000 met 20% is toegenomen, de water- en luchtkwaliteit in de afgelopen 50 jaar enorm is verbeterd en de ecologische hoofdstructuur sinds 1990 vervijfvoudigd. Decennialang is de afname van het aantal grote zoogdieren in Europa als aanwijzing gezien voor de afnemende natuur; nu de grote zoogdieren in soorten en aantallen fors toenemen (Our World in Data) wordt door sommigen opeens gezegd dat dat een niet-relevante maat is.
Er is één ding waar BBB, CDA en VVD voor moeten oppassen: dat ze niet meegaan in het verhaal dat het slecht gaat met onze natuur, en dat dat komt door stikstof. Dat verhaal is gelanceerd door ministers die het verschil tussen stikstof en CO2 niet kenden (’verstikkende deken’). Het budget in het regeerakkoord (25 miljard voor stikstofbeleid, bijna vierduizend euro per Nederlands huishouden) is krankzinnig.
De politiek moet niet alleen de wet tegenhouden die de stikstofdoelstelling naar 2030 haalt, maar het boek Stikstoffuik van fysicus en wetenschapsjournalist Arnout Jaspers goed lezen en het stikstofbeleid fundamenteel heroverwegen. En wellicht ten overvloede: stikstof is iets anders dan CO2; iemand die tegen de stikstofplannen is moet zich niet laten aanpraten klimaatontkenner te zijn.
Stikstofuitstoot afgenomen
De stikstofuitstoot in Nederland is helemaal niet toegenomen, maar een factor drie afgenomen in de afgelopen 30 jaar. De grenswaarde waarboven een individueel bedrijf een natuurvergunning nodig heeft is in Nederland 4000 maal zo streng vastgesteld als in Duitsland: 0,07 gram stikstofdepositie per hectare per jaar, tegen 300 gram in Duitsland, op een Natura2000-gebied, waarvoor bovendien de berekening met het theoretische programma AERIUS gebeurt.
Nu de kiezer heeft gesproken, maar vooral gezien de vastgestelde feiten, is het ondenkbaar dat het kabinet de oren laat hangen naar verliezer D66 en het stikstofbeleid doorzet. Je zou hopen dat de kritische Nederlandse omroep regelmatig fysicus Arnout Jaspers of chemicus Simon Rozendaal uitnodigt om uit te leggen hoe het echt zit.
Natuurlijk ligt het nooit zwart-wit. Het bestaande beleid voor het behoud van de Nederlandse natuur moet worden doorgezet, en een gemiddelde toename betekent niet dat alles overal goed gaat; er zijn bijvoorbeeld heidegebieden waar nu meer bramen groeien door bodemverrijking door stikstof, en je kunt per geval beoordelen hoe erg je dat vindt. Maar de feiten zijn duidelijk: alarmisme over de vreselijke toestand van onze natuur is compleet misplaatst.
kanniewaarzijn
Dank jullie wel.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natuur , brabant , zwitserland , natuurgebieden , overijssel , gelderland , drenthe , kinderen , bbb , stikstofplannen en van der wal ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0