Duitse wetenschappers melden doorbraak in methaanreductie drijfmestopslag.

Mest zonder methaan

Met een eenvoudige methode kunnen wetenschappers van de universiteit van Bonn voorkomen dat mest uit koeienstallen het voor het klimaat schadelijke methaan produceert. Maar een Duitse verordening verhindert het grootschalige gebruik ervan.

Door Sebastian Tittelbach

Felix Holtkamp is onderzoeker op de Univesiteit Bonn. Op de Frankenforst-campus van de universiteit van Bonn produceren koeien veel mest.

Een eenvoudige oplossing is volgens de onderzoekers uit Bonn calciumcyaanamide. Dat is een chemische stof die al meer dan 100 jaar als meststof wordt gebruikt. Door vloeibare mest te roeren, onderbreekt calciumcyaanamide het proces waarbij bacteriën en schimmels de mest afbreken.

Het is belangrijk dat de gebruikte calciumcyaanamide zoveel mogelijk vrij is van nitraatstikstof, anders wordt in plaats van methaan distikstofoxide geproduceerd, dat nog schadelijker is voor het klimaat. De wetenschappers verwachten extra kosten van ongeveer een halve cent per liter melk.

Toch kunnen boeren de resultaten van de laboratoriumtests niet op hun bedrijf gebruiken. Manfred Trimborn van het instituut voor landbouwtechniek van de universiteit van Bonn noemt als reden de afvalwaterbeschermingsverordening. Deze verordening bepaalt dat vloeibare mest bijzonder veilig moet worden opgeslagen zodra er iets aan wordt toegevoegd. Trimborn kan de verordening niet begrijpen, want na een half jaar opslag is de calciumcyaanamide in de mest niet meer aantoonbaar.

Promovendus Felix Holtkamp ziet een taak weggelegd voor het Bondsministerie voor Milieu: "Natuurlijk zou de politiek snel moeten reageren om de klimaatverandering nu en niet over vijf jaar te stoppen." Het Bondsministerie van Milieu heeft nog niet geantwoord op een vraag van de WDR over deze kwestie.

Deel dit artikel

Reacties

+2
bio boer
Als je googelt op calciumcyaanamide is het niet zo onschuldig 😅
Nevergiveup
Zou mooie oplossing zijn, en waarschijnlijk ook meer voeding in M3 mest.
+3
cs-agrar
Quote Reactie van @Nevergiveup:
meer

minder..

"De werking van kalkcynanamide is, om het eenvoudig te stellen, vergelijkbaar met die van antibiotica, bleekwater of antibacteriële zeep: die doden ook 99,9% van alle leven. Overigens ontstaan juist hierdoor resistente schimmels en bacteriën. Die ene 0,1% die zo'n tabula rasa-behandeling overleeft, kan achteraf voor veel grotere problemen zorgen."
Nevergiveup
@cs-agrar dan zal het wel niks zijn om toe te passen.
+1
hans1980
Moet geen troep in de put

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , milieu , klimaatverandering , methaan , politiek , opslag , klimaat , meststof , boeren en Kosten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0