'De troefkaart van de melkveehouderij'

Door ERWIN WUNNEKINK,

De bestuurlijke drukte rondom het Landbouwakkoord is begonnen en namens LTO Melkveehouderij mag ik aan de sectortafel plaatsnemen. Om te proberen tot een akkoord te komen om problemen die 'we' met elkaar hebben op te lossen.

Nu zal het niemand zijn ontgaan dat we het een en ander hebben op te lossen. Interessant aan zo'n tafel is dat je met heel veel verschillende partijen zit. En iedereen kijkt met zijn of haar eigen werkelijkheid naar een probleem. Toen ik na afloop naar huis reed, schoot me een citaat van Godfried Bomans door het hoofd: 'De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst'.

Kortom, ergens in de komende jaren kijken we terug op deze periode. Wellicht schudt men dan het hoofd over het bestuurlijke gepruts van de jaren twintig. Of kijkt men juist met bewondering terug op de keuzes die we hebben gemaakt. Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar de toekomst. Want waar bijvoorbeeld akkerbouw de kaarten goed heeft liggen voor de eiwittransitie, staat melkveehouderij supergoed voorgesorteerd op actuele thema's zoals bodem, water, biodiversiteit en klimaat.

Want dé kaart van de melkveehouderij is (blijvend) grasland. Het houdt water vast, neemt een groot deel van het jaar nutriënten op en er spoelt relatief weinig van uit. Het levert daarmee een bijdrage aan de waterkwaliteit. Het levert voeding voor grazers, weidevogels en planten en zorgt voor het bodemleven. Daarmee levert het een bijdrage aan biodiversiteit. Grasland bouwt organische stof op en legt daarmee koolstof vast. De bijdrage aan het klimaat is daarmee een derde belangrijke factor.

Niet voor niets is blijvend grasland Europees beschermd en een basisvoorwaarde in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. En elk voordeel heeft zijn nadeel. Gras is totaal niet geschikt voor menselijke consumptie. En dan komt de koe in beeld. Want al eeuwenlang is Nederland goed in staat dat gras te benutten door er melk van te maken. Niet voor niets begon export van melk al in de veertiende eeuw.

Welk probleem moeten we dan oplossen? Hoe we de maatschappelijke waarde die de melkveehouderij toevoegt omzetten naar een verdienmodel. Want het verdienmodel voor de bijdrage aan 'nooit meer honger' verschuift naar waardering voor 'hoogwaardig eten en hoogwaardig groen'.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

altijdbeter
Het is duidelijk. De melkveehouders op zandgronden en in akkerbouwgebieden laat de LTO dus verrekken.

Daar is het melken binnenkort afgelopen
bio boer
@altijdbeter koeien op zandgrond eten geen gras ?
bio boer
@bio boer ik dacht dat de meeste veehouders daar 80% grasland hebben
+1
Noorderling
@bio boer nog wel, dat is met 170kg n op zand ook niet vol te houden. Mis je massa, kwaliteit en onderdrukt onkruid slecht. Wordt 50%zo mais.
bio boer
@Noorderling een verplichting grasland voor graasdier bedrijven stond al in het 7e actieprogramma nitraat dus dus als veel mais wordt komt die er wel in
Dan heb je nog eiwit van eigen land
En het ongewenste soja gebruik
Dus verwacht daar wel wat haken en ogen
Meschien dat er nog wat tehalen is met veredeling van klaver zo die het beter doet op zand grond
Op veen grond wel goed grasklaver gehad maar hoor ook van collega veehouders dat het bij hun niet lukte nou heb ik ook overal wel klei op mijn veen percelen en nog diepe ontwatering meer dan 70 cm onder maaiveld
+1
Noorderling
@bio boer
Zorgen dat je een goede referentie hebt, geen blijvend grasland laten worden, als het procentueel deel van areaal wordt is dat ook te beïnvloeden.

Dacht dat die referentiekoorts er nu al wel ingesleten was.
Zou op zand naar 1/3tot 1/2 mais of ccm gaan, rest half luzerne en half gras denk ik. Houdt je genoeg mest over voor je gras en eventueel premieweiden.
bio boer
@Noorderling ik verwacht niet dat ze met reverenties gaan werken hoe veel ha bouwland je mag dan zou je ongelijk speelveld krijgen imand die alleen gras heeft zou dan nooit meer wat mais mogen telen terweil ander 50% van zijn land mais heeft dat is mijn verwachting weten doe ik het niet
In 7e actieprogramma werd al voorgesteld 75% gras land op graasdier bedrijven
Noorderling
@bio boer
Referentie blijvend grasland is in nl en ook Duitsland per perceel bepaald, in Nederland in 2012 al, aangekondigd en velen geloofden het wel.

Melkveefosfaatreferentie is ook al weer paar jaar oud, ook allemaal ongelijk en oneerlijk. Regelingen kijken bijna altijd achteruit met behoud wat je al deed.
newholland6640
@Noorderling

Onkruid komt door de bodemtoestand minder dan je bemest
deJong
@bio boer 80% grasland en 20% kruidenrijk🤣
altijdbeter
@bio boer Liever 0 % gras ja. Dat verdroogt allemaal. Snijmais telen en ruilen met akkerbouwer is veel rendabeler op de zuidelijke zandgronden
bio boer
@altijdbeter is dat ruilen nog intresant nu mais geen rustgewas is
Frans Z.
Ook weer opgelost.
+2
familie pelle
Quote:
Want dé kaart van de melkveehouderij is (blijvend) grasland. Het houdt water vast, neemt een groot deel van het jaar nutriënten op en er spoelt relatief weinig van uit. Het levert daarmee een bijdrage aan de waterkwaliteit.

Onder welke steen heeft Erwin gelegen? Heeft die het 7e actieplan nitraat niet in z’n mailbox gekregen? T lijkt erop dat Erwin weinig geleerd heeft van zijn rode kaart bij rfc. Blind voor wat er om hem heen gebeurt.
+4
casev2
De troefkaart? Nou die 3 meter bufferstrook, en derogatie zijn we al kwijt, wat wil je nu nog terugpakken dan? De oorlog is verloren...
+1
matt
@casev2 lees het als een zelfopgelegde verplichting erbij.
+1
klant
@casev2 Hoor het om mij heen ook al grasland omzetten naar maisland, koeien binnen want tekort mest voor afvoer na afschaffen derogatie.
+1
casev2
@klant snap ik helemaal. Hier normaal gesproken zeker 4 maand dag en nacht buiten, dat word bijna m'n hele wintervoorraad afvoeren...
bio boer
@casev2 met weiden komt er toch ook mest op het land 🤷‍♂️ wat moet je er dan nog exstra op rijden bemest mijn weide percelen 1x 20 m3 per jaar
Waar we jongvee weiden helemaal niks brengt het jongvee er op als je na rekend komt dat ook ongeveer op 170 kg per jaar de ha heb je ook geen kosten van het uitrijden
Kars
@bio boer en probeer dat is met de helft van je areaal! Jij hebt gemak praten dat je extensief bent. Hoe moet nutrient verontreinigde gebied die veehouder met nog lager dan 170 kg koeien gaan weiden?
Je wil toch bemesten eerste snede. Wil je in het seizoen afvoeren, dien je stront in de put te hebben en dat heb je niet beweiden.
bio boer
@Kars tuurlijk wel bd boer red zich toch ook kun jij nog kunstmest bijstrooien dat het zonde is geen derogatie ben ik het natuurlijk eens dat je niet kan weiden zonder is kolder er zijn ook intensieve bio boeren met meer dan 2 gve per ha die hebben ook mest
Cowboy3
Quote Reactie van @casev2:
De oorlog is verloren...

De oorlog kan nu pas beginnen:

(klik om te vergroten)

Bekkink
In haarlo zijn al meer zonneparken en waterwingebieden dan boeren. Dus dan weet je waar wunnekink voor strijd
jg
Iedereen kijkt met zijn of haar eigen werkelijkheid naar naar een probleem.
kanniewaarzijn
@jg En sommigen creëren een probleem vanuit een eigen werkelijkheid.
+1
Weidezicht
Al zou dhr wunnekink gelijk hebben met zijn troefkaart en positivisme, dan nog mist hij wat. Het zal de regering een worst zijn of hij gelijk heeft, of melk veel gevraagd is, of blijvend grasland co2 vastlegt (die co2 vastlegging lees ik ook in de rapporten van Staatsbosbeheer e.d. als ze hun plannen voor meer bos onderbouwen) of mest van grasland minder afspoelt of wat dan ook. Wunnekink denkt het te winnen van de overheid met een eerlijke discussie op basis van feiten, maar het gaat de overheid niet om feiten, het gaat ze erom dat je stoot en ophoepelt, je vergunning en land inlevert ten faveure van schiphol e.d. en Staatsbosbeheer, natuurmonumenten enzovoort.
+1
IJsseldelta
"Wellicht schudt men dan het hoofd over het bestuurlijke gepruts van de jaren twintig" Is dat gepruts al niet in de vorige eeuw begonnen??
Noorderling
melkvee.nl/artikel/…

185euro per hectare blijvend grasland? zal dat de aarde doen kantelen bij verlies derogatie?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , landbouwbeleid , akkerbouw , biodiversiteit , weidevogels , gemeenschappelijk landbouwbeleid , bodemleven , verdienmodel , organische stof en nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!