Loonbedrijf van Gastel stopt met het loonwerkOriginele beschrijving

Geachte relatie,
Wij willen u via deze weg op de hoogte brengen van een aanpassing in ons bedrijf. Na de nodige afwegingen hebben wij besloten al onze werkzaamheden binnen het agrarisch loonwerk per direct te beëindigen.
Sinds 2017 hebben wij ons ingezet om een compleet concept op te zetten met levensduur voor de omgeving en voor ons personeel. De werkzaamheden in deze sector vragen veel van ons personeel en is het moeilijk om jonge instroom te werven. Wij zullen ons in het vervolg gaan richten op werkzaamheden in het infra-, grond- (kilveren) en sloopwerkzaamheden en hopen u met deze werkzaamheden in de toekomst van dienst te kunnen zijn.
Wij willen u bedanken voor het vertrouwen van de afgelopen jaren en zijn u in het vervolg graag van dienst met de eerder genoemde werkzaamheden.

Bron

Home
vaneijckvangastel.nl

Deel dit artikel

Reacties

+3
BouwmanH
Ongelooflijk, het levert hier zelfs al geen reacties meer op?
+3
mieras
@BouwmanH wat moet er nog van gezegd worden het is de zoveelste en er zullen er vast nog meer gaan.
Maar ik dacht dat ze dat al langer van plan waren en aan het afbouwen waren omdat ze in combinatie waren gegaan met loonbedrijf van eijck.
+5
JiGo
Het lijkt me verschrikkelijk. Het is geen gewone baan waar je mee stopt, maar gewoon je leven en passie. Om dan te moeten stoppen met hetgeen wat je jarenlang hebt opgebouwd... Verschrikkelijk. Welkom in Nederland!
+1
leonardvdm
@JiGo ik ben benieuwt of ik over een jaar of 10 een beetje eigen bedrijfje kan op zetten ik denk dat nederland het niet gaat worden dan
JiGo
@leonardvdm ligt er aan in wat natuurlijk, maar om zelf te starten in iets dat met de landbouw te maken heeft, denk ik dat het heel moeilijk gaat worden.
+1
leonardvdm
@JiGo dat zal wel ja maar ik zie het wel
+1
labella
Hier ook weer 1, er blijft geen loonwerker over zo

(klik om te vergroten)

+1
caseboy
@labella als het aan de overheid ligt blijven er ook geen boeren over, dan heb je ook geen loonwerkers nodig.
+1
mrpieter
Het gaat hard met de stoppende loonwerkers.
Maar in een markt waar stoppers zijn, zijn ook altijd weer nieuwe kleine beginners die paar activiteiten starten...
+1
930triplemaaier
@mrpieter dat ben ik gedeeltelijk met je eens.
Agrarische bedrijven worden ook steeds groter waardoor het voor steeds meer grote bedrijven weer financieel interesanter wordt om bepaalde werkzaamheden weer in eigen beheer te gaan doen. Ook speelt mee dat loonwerkers moeilijk moeilijk kunnen/durven investeren voor een paar grote klanten omdat maar de vraag is of ze over een jaar nog steeds klant zijn. Loonwerkers investeren liever voor 10 kleinere boeren dan 2 grote. Als er van de 10 kleinere boeren 2 weg gaan is dat financieel makkelijker te behappen als dat er 1 grote weg gaat. Mijn ervaring is hoe groter het agrarisch bedrijf hoe minder honkvast/zakelijker men is
+2
Andre150
@930triplemaaier Dit is zeker waar. Hier zijn een paar grote boeren die je gewoon uitnodigen, en dan zit je onverwacht met je concurrent aan tafel en mag je daar zeggen waar je het werk voor wilt doen. En als het ze niet aanstaat gaan ze het zelf doen.
+2
deJong
@930triplemaaier ik sprak laatst ook met een grote boer. Hij zij er zit ook geen loonwerker op te wachten dat je belt om ff 270 ha te kuilen in het hoogseizoen😐 dan ben je een grote klant maar het liefst pakt die lw die andere 6 klanten🤷‍♂️
+2
Noorderling
@deJong
1telefoontje en 3-5dagen werk. Kunt alles strak plannen inclusief mest, weinig verloren reistijd. Zijn ook wel voordelen te benoemen.
Husqvarna
@Noorderling
Je moet ook wel een heel machinepark en personeel hebben om even 270ha in te kuilen, het is te hopen dat zo'n klant tijdig van tevoren belt. Ik bel ook wel eens op het laatste moment en soms heb je pech, maar vaak is die 20 bunder ergens nog wel in te plannen. Hoor ook wel eens van een dat er elk jaar iedereen kan inschrijven, en om de paar jaar er weer een ander aan het inkuilen is, moet je ook maar willen.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Husqvarna:
Hoor ook wel eens van een dat er elk jaar iedereen kan inschrijven, en om de paar jaar er weer een ander aan het inkuilen is, moet je ook maar willen.

Je hoeft als loonwerker niks. In de bouw is het al gebruikelijk om iets operational te leasen zolang het project duurt. Weet je je kostprijs, kun je die voorleggen en is het aan de boer te accepteren of niet. Als die het niet doet moet je er misschien wel niet rouwig om zijn, laat een ander er dan maar druk mee zijn en niks verdienen. Of je houdt nog wat ouder materiaal achter dat je anders had ingeruild voor een extra ploeg. Zo kun je je nog wel wat indekken, de tijd dat iedereen maar voor weinig komt is wel over nu er zoveel stoppen in bepaalde regio's.

Als zon boer belt kan het lastig zijn, belangrijkste is denk ik eerlijk zijn. Iedereen wil een oplossing.
Hier zijn wel loonwerkers die een ander bellen als ze vast lopen, een doet vooral mais en kan nog wat grasklanten gebruiken, ander is pas net gestart met hakselen, weer een heeft wat contacten stuk verderop.
Die boeren weten ook wel wie mogelijk tijd heeft of niet, die praat gaat snel. Dan moet je maar als loonwerker zeggen dat je je best gaat doen om een andere loonwerker te regelen maar de klant het gras in de bult zal krijgen. Kan nog wel eens vertrouwen opwekken in plaats van dat jezelf gaat shoppen. Mis je een keer 1 snede per 2 jaar, werk zitten ze dan ook niet om verlegen en doe je niemand tekort.

En zo gaat het met de mest ook wel, zijn sleepslangploegen die bijna enkel gras hebben, anderen hebben vooral bouwland en tarwe. Is toch mooi als je elkaars seizoen beide langer kunt maken in plaats van dubbel te investeren in machines en personeel overbelasten. Dat laatste wordt nog wel onderschat, met steeds minder mensen hetzelfde of meer werk verzetten houdt vandaag de dag gewoon op. Wie goed voor hun personeel zorgen, aflossing of ook een keer nee als antwoord kennen, met fatsoenlijke planning houden personeel, maar ook klanten. Daarin is nog wel een wereld van verschil.
Husqvarna
@Noorderling
Dat is hier in de buurt wel een ding, samenwerken gebeurt nauwelijks, en anders is het vaak ook maar tijdelijk, want iedereen wil het liefst alles zelf doen. Op bijna ieder dorp zit een loonwerker, of een boerenloonwerker met een hakselaar. Nu zijn er op 5 en 10 km een kleine en een grote gestopt (geen opvolging) dus er komt weer wat ruimte. Maar de een heeft geen sleepslang en de ander weer geen opraapwagen want ze hebben net genoeg volk voor 1 hakselploeg. En de een heeft een 4-elements hark voor het najaar, en de ander een 2-elements hark, dus zo moet je als boer zelf maar een beetje regelen wie wanneer het werk doet.
walker1
@deJong Ik denk dat de bedrijven van zo'n grootte wel vooraf al afspraken maken met loonwerkers en niet denken van: "goh, er staat mooi wat gras op mijn 270 ha en er komt een paar dagen mooi weer aan, laat ik eens wat loonwerkers bellen en hopen dat er iemand tijd heeft."
Voor de loonwerker zijn dat ook bedrijven waar ze snel en efficiënt kunnen werken, zijn meestal grote percelen, groot erf, ruime sleufsilo's. Die 270 ha. bij 1 grote boer zit er sneller in als 10 kleine boeren met 27 ha, waar soms ook kleine percelen met onhandige vormen bij zitten, krappe erven, smalle sleufsilo's of kuilen op betonplaat en dus meer werk met zijkant van kuil afwerken.
T60401
@walker1 probleem is als zon grote klant belt ben je twee dagen met de hakselaar onder de pannen. Als er dan nog meer bellen wordt het gelijk moeilijk. Met klanten van 40 ha kun je inderdaad wat meer schuiven.
walker1
@T60401 Juist daarom moet er vooraf al afspraken gemaakt worden, dat een loonwerker nu al weet dat hij dit jaar 5 of 6 x die 270 ha moet maaien en kuilen.
Ik denk dat zulke grote boeren ook voor grote loonwerkers kiezen, dus geen loonwerker met 1 hakselaar, 2 silage wagens en een loader, maar voor loonwerkers die zeker 3 complete hakseltreinen hebben. Dan kan er 1 ploeg 2 dagen bij een grote klant bezig zijn, maar die 2 andere ploegen doen dan al die kleine klanten wel.
+7
Siebenga
Alles wat jullie noemen speelt wel mee maar denk dat het grootste probleem toch echt het personeel blijft.

Als jij voor een beter salaris van 8/5 als ambtenaar op een trekker aan het werk kan met alle andere meevallers die bij deze banen horen, moet je wel heel erg gek op het loonwerkers vak zijn. Laag loontje dag en nacht op een trekker te zitten. Oftewel de banen liggen voor het oprapen.

Zonder deze harde werkers wordt het Loonbedrijf niks, kijk naar Duitsland daar zijn deze verschuivingen al veel verder. Daar gaan nu de "idioten" loonwerkers uit Nederland al heen omdat de duitsers het verrekken om lange werkdagen in de agrarische sector te maken.

Het is inderdaad jammer dat alles wat de overheid nu doet in de richting gaat van schaalvergroting terwijl ze roepen dat ze de familie bedrijven juist willen beschermen.
+2
Jzandbergen
@Siebenga punt is qau personeel je er ook echt voor moet leven. Overuren hou je in nl weinig van over dus t moet echt in je hart zitten. Als ik zelf om me heen kijk naar leeftijdsgenoten gaan die toch voor ander werk dan agrarisch/loonwerk om het binnen 40 uur te verdienen en vinden t gek als je een week amper slaapt omdat het druk in t gras is bijvoorbeeld. Die pakken liever om 1700 een biertje en steken de bbq aan
+1
Noorderling
@Jzandbergen
Ken ook genoeg die wel onregelmatig willen werken in ploegen in techniek en zorg, moet je ook willen. Maar die krijgen ook toeslagen etc. Daar zullen we ook maar langzaam aan moeten wennen.
Jzandbergen
@Noorderling dat klopt maar dan zijn het nog steeds geen dagen van 20 uur. En die hebben meestal wel 2/3 dagen weekend
+6
worteljcb
@Jzandbergen Maar ff heel eerlijk, dagen van 20 uur is gewoon niet normaal. Of je nou wel of niet begaan bent met je vak, het is simpelweg niet gezond en veilig! Zelf heb ik ook wel nachten overgeslagen, of wekenlang min. 16 uur achtereen op de trekker zitten. Best een leuke ervaring, maar dat moet je gewoon niet willen. Voor je personeel en jezelf niet.
+1
Jzandbergen
@worteljcb vandaar dat ik nu volledig voor mezelf verder ben gegaan. Was altijd eerst van 7 tot 4 bij de werkgever in de wegenbouw en dan door t gras in. Verwacht op deze manier normaler dagen te kunnen maken
+1
walker1
@Jzandbergen Dat is ook de reden dat bij veel bedrijven die zowel loonwerk als ook grondwerk doen er voor kiezen met loonwerk te stoppen, het is gewoon lastig te combineren. Daarnaast is ook steeds lastiger om geschikt en gemotiveerd personeel te vinden voor het loonwerk. Vroeger waren dat allemaal boerenjongens, maar die zijn er ook steeds minder. Die bedrijven hebben wel personeel die bijvoorbeeld MTS wegenbouw, of de machinstenopleiding gevolgd hebben, maar die hebben niet altijd interesse en ook niet de kennis voor het agrarische werk. Verder hebben wij het thuis een keer meegemaakt dat de loonwerker wel balen kon persen, maar ze niet kon laden en transporteren, want de loader stond op een groot grondwerk ver van huis.
+9
Fast Eddy
@walker1

Wat mij opvalt is dat veel loonwerkers die stoppen verder gaan in het grondverzet en infra sector. Dat is dus een kwestie van jaren voordat die sector ook helemaal naar de kloten is geconcurreerd. En voor sommige loonwerkers zal stoppen met agrarischloonwerk dus uitstel van executie zijn.
+1
Jzandbergen
@walker1 klopt en in de wegenbouw kan je machines het jaar rond weg zetten dat gaat met agrarische machines niet. En als agrarisch loonbedrijf is het ook lastig om alle mensen swinters aan de gang te houden
+3
mrpieter
Veruit grootste probleem is geen personeel hebben. En dat is er ook niet te vinden.
Als je een aantal loonbedrijven ziet die hun materiaal te koop zetten op veilingen dan ligt het echt niet aan het materiaal wat er allemaal in de schuur staat.
Maar dat materiaal nog genoeg in kunnen zetten zodat ze rendabel worden en dan ook nog chauffeurs hebben die het werk er mee kunnen en willen doen dat is echt een gigantisch struikelpunt aan het worden.
Daarnaast droogt de zee met zzpers en andere losse krachten ook op, ze kiezen allemaal voor de regelmaat en beter betaald werk.
JiGo
@mrpieter soms zijn de marges zo krap, dat goede zzpers niet eens uit kunnen.
+2
mrpieter
@JiGo ik weet het. Ben zelf zo'n loonwerk zzper.
Als je het bericht brengt dat het tarief omhoog gaat is niet het fijnste gesprek zeg maar. Want je weet dat aan de andere kant van de tafel de tarieven onder druk staan.
+4
JiGo
H@mrpieter klopt dat is altijd een lastig punt. Los daarvan, schaamt het plaatselijke LMB zich ook niet als hij het uurtarief van een monteur op de factuur zet. Als ik dat dan vergelijk met hetgeen je per uur krijgt voor bijvoorbeeld een trekker+gronddumper (toch een aanzienlijke investering) staat het allemaal niet meer in verhouding.
+1
BouwmanH
@JiGo Denk je dat aan een LMB wel een goed verdienmodel zit? Die is veel beroerder dan in andere reparatie/handelssectoren. Maar ook die LMB mensen zijn gek op hun vak en werken voor tarieven waar anderen het niet voor willen doen. Kijk maar naar truckgarages. Die jubelen over monteurs uit de landbouw, omdat ze zoveel kunnen. Hun eigen volk kan minder, maar ze schrijven €30 per uur meer. Een trekker en gronddumper kost inderdaad wel wat, maar een werkplaats meer. Niet alleen het gebouw, maar ook alles er om heen. Inderdaad, er zijn ook LMB's die zitten buitenaf op een goedkope locatie en oud gebouw. Die zitten goedkoper. Maar de mechanisatie bedrijven zijn de enige die in oude gebouwen zitten. Dat zegt heel wat.
Groot probleem is dat in de gehele sector tot aan de groothandel de marges te klein zijn..
+1
caseboy
Quote Reactie van @BouwmanH:
Hun eigen volk kan minder

Daar ben ik hen niet mee eens. In de truckwereld lopen er maar zat goeie monteurs rond die net zoveel kunnen als lmb monteurs. Er lopen natuurlijk ook een hoop slechte of minder goeie monteurs rond maar die heb je in de landbouwmechanisatie net zo goed.
+1
Andre150
@BouwmanH jouw verhaal gaat niet op, de gebouwen zijn een investering voor lange tijd en moeten aan allerlei eisen voldoen. Hierdoor goed in de kostprijs mee te calculeren. Een lmb vraagt gauw tussen de 50 en 80 per uur.

Een trekker met dumper voor grofweg 70 euro maar deze moet na een aantal jaren weer vervangen worden wat gemoeid is met hoge investeringen. En daar zit maar 1 man die het bedrag terug verdienen moet, waar een lmb met veel meer personeel loopt en dus meer geld binnenhaalt om de langetermijn investering rendabel te maken.
Husqvarna
Quote Reactie van @BouwmanH:
Maar de mechanisatie bedrijven zijn de enige die in oude gebouwen zitten.

Ik zag hier bij de iets grotere dealers de laatste jaren toch prachtige hallen verschijnen, vaak met vloerverwarming en al, ken er hier in de buurt bijna geen een waar de werkplaats ouder als 10 jaar is. Zelfs de loonbedrijven hebben daar flink in geïnvesteerd.
+2
Hanomag22
@JiGo als de marges te krap zijn is het loonwerk te goedkoop. Als de opdrachtgever geen duurdere loonwerker kan betalen levert zijn bedrijf niet genoeg op.
+1
JiGo
@Hanomag22 Dat klopt, maar een loonwerker heeft hij toch nodig. Ik denk dat ook veel loonwerkers niet optijd zijn meegegaan qua prijzen.
+1
rommert14
Quote Reactie van @mrpieter:
ligt het echt niet aan het materiaal wat er allemaal in de schuur staat.

Hier wordt ook een loonbedrijf geveild, daar staat ook materiaal op waar je u tegen zegt, bijna niks ouder als 10 jaar.
+7
Noorderling
@mrpieter
Personeel hebben of houden?
Als ze beginnen met lopen, je belast de overgebleven extra belast jaag je die ook nog de laan uit.

Alles begint met goede planning, hebben klanten wat aan maar zeker ook het personeel. Anders is nee ook een keer een antwoord. Kleinere loonwerkers waar eigenaar zelf de planning doet houden over algemeen minder rekening met personeel dan dat er daadwerkelijk planners zijn. Is soms lastig op korte termijn, op lange termijn voor volle loods staan en lege kantine kent ook alleen verliezers.
Siebenga
@Noorderling Hier sla je de spijker wel heel hard op ze kop
+1
RaHeados
@Noorderling planner vinden zal ook wel niet mee vallen denk, maar is wel beter voor de meeste bedrijven idd.
+2
Noorderling
@RaHeados
wou niet direct ruilen, maar heb wel waardering voor wie het rondgezet krijgen.
Je moet goed in de groep liggen, kunnen leunen op wat flexibele krachten en die voor je winnen. Dan heb je goed voor je personeel te zorgen en anders ben je ze kwijt. Maak je het iedereen moeilijk. Als de sfeer goed is kan er veel.

Vraag ook wel eens iets wat niet direct voor de hand ligt, keer op een vrije of feestdag omdat dat zo uitkomt. Wordt eerst een rondje gevraagd onder personeel of zij willen. Soms resulteert dat ook in een nee, helaas. Ze zijn er ook die denken dat je savonds om 8uur op vrijdag nog wel bij een nieuwe klant kunt starten met bemesten. Zou ik de sleutel als werknemer ook aan de planner of baas zelf geven. En dan is het soms bijzonder dat personeel gaat lopen, als je die naam hebt opgebouwd valt nieuwe krijgen ook niet mee.
+7
Fast Eddy
De loonwerk/ landbouwsector heeft veel dingen tegen en daar is de Cumela ook deels schuldig aan.
Als je kijkt naar de cao en pensioenopbouw in de bouw dan kom je er met de landbouw cao en pensioen bescheten af.
De Cumela heeft ook regels voorgesteld aan het kabinet om zo meer werk door loonwerkers te moeten laten doen. Juist omdat een boer deze werkzaamheden niet zelf meer mag doen. Gaat er bij de meeste boeren de lol er wel af.

Ik draai storingsdiensten op mijn werk daar krijg ik bereikbaarheidsvergoeding voor. Anders is niemand er voor te porren. Daarbovenop komen de overuren in verschillende gradaties 120%, 150% en 200%.
Bij een van mijn vorige werkgevers kregen we scheidingstoeslag als we ergens moesten overnachten. Dat kwam omdat bijna niemand meer over ver wilde gaan.
Feit blijft dat bij sommige loonbedrijven alle uren op een grote bult komen en aan het begin van het jaar begin je weer op nul. Zonder dat je de overuren mee kan nemen. Dan vind ik het ook geen wonder dat er mensen gaan lopen.
+1
hummy
Overal het zelfde probleem. Hier in NZ ook heel moeilijke situaties voor loonwerker.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kilveren , loonbedrijf , loonwerk , levensduur , toekomst , personeel en Agrarisch ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
7.768