Stikstofoverschot landbouw op laagste punt sinds 2014

Het stikstofoverschot in de landbouw is in 2021 met 5 procent afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor tot 290 miljoen kilogram. Hiervan verdween 87 miljoen kilo naar de lucht, de overige 203 miljoen kilo werd niet benut in de bodem. Het stikstofoverschot is sinds 2014 niet zo laag geweest.

Deel dit artikel

Reacties

+1
John Spithoven
Da's bijzonder...dit nieuws vandaag. CBS melde dit al op 23 december 22 . Moest dit nieuws vandaag voor een overleg over een landbouw akkoord gepositioneerd worden?..........
Het nadenken waard. En dan nog iets bijzonders..... Doordat oa het droge weer zorgde voor minder eiwit en dus stikstof in het ruwvoer, daalde het stikstofoverschot. Dus er was minder verlies van stikstof naar de bodem (uitspoeling, afspoeling) en minder emissie. En dan raken we derogatie kwijt, worden er extra maatregelen over de sector uitgestort omdat......en een negatieve trendlijn is in het nitraatgehalte.....

Bijzonder!!!

Overigens vind ik dat je niet kunt spreken van een balans in deze discussie. De mens in deze kringloop ontbreekt. Er wordt veel pluimveemest verbrandt in Moerdijk en zo verdwijnt er stikstof uit de kringloop. Daarnaast wordt er veel fosfaat geexporteerd onder invloed van mestscheiding en blijft de stikstof achter. Daardoor zie je in de tabel van CBS een efficientie van fosfor van 86 % en van stikstof maar 49 %. Mineralenconcentraat versus kunstmest is onderhevig aan deze constatering.
John Spithoven
@John Spithoven rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/…

In de rapportage van het addendum 7de actieprogramma nitraat is toevallig 2021 genomen als referentie (zie tabel 1)

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , lucht en bodem ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN