Toch geen steun PVV: meerderheid afschaffen 'zonnesubsidie' onzeker

Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen.

Deel dit artikel

Reacties

+5
Grasbaal
Laten we onze energie en geld steken in een goede infrastructuur in plaats van in het pesten van burgers. Houdt de salderingsregeling nog zeker 10 jaar volledig overeind. Dat is gezond verstand wat leidt tot vertrouwen in de overheid. Zo maken we samen Nederland iedere dag BBBeter.
+1
kearl
@Grasbaal Grootste probleem van elektrificatie is het net. En door gebrek aan personeel en materieel blijft dat ook nog een lange tijd zo, het wordt eerder nog een groter probleem. Laat investeren in lokale opslag maar interessanter worden, dan lost tenminste problemen op. Salderen creërt alleen maar problemen.
Johannushoeve cv
@kearl ik denk als het personeel van die bedrijven die het allemaal aanleggen eens 8 uur per dag gaan werken het probleem zo is opgelost .
+2
Sunpowersystems
@Grasbaal Ik heb veel sympathie voor Caroline, maar hier gaat ze een beetje door het ijs. Om de overheid onbetrouwbaar te noemen om de voorstellen die nu gedaan worden is overdreven. De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd en het was van meet af aan al bekend dat deze ook weer afgeschaft ging worden. Dat we er zolang van hebben kunnen profiteren kun je alleen als positief zien. Ik zou geen ander land in de wereld kennen die deze regeling heeft. Maar elke verandering gaat gepaard met gekraak en gepiep.

De regeling houdt in dat het net gebruikt wordt als accu, de vergelijking van Caroline dat de autosnelweg ook geen parkeerplaats is, gaat mank. Als je zo´n metafoor wilt gebruiken moet je zeggen dat de autofabriek de auto´s de weg op stuurt. Op het moment dat jij de weg op wilt, raakt de weg overvol, en moet de autofabriek inhouden, en later als niemand meer de weg op wil zal de autofabriek volle produktie moeten draaien. Beetje raar vergelijk, maar zo werkt het.

Ik ben in principe vóór het voortbestaan van de salderingsregeling, maar begrijp best dat het niet eeuwig houdbaar is. Het belast het net met pieken en dalen, en het remt de uitrol van plaatselijke opslag en slimme systemen. Toepassen van dynamische tarieven zal deze uitrol versnellen.
Coen
@Sunpowersystems , het is nu 2 maanden voor de PS-verkiezingen, de politieke inbreng van nu is volledig onderhevig aan deze opkomende verkiezingen.

na de nieuwe 1-ste kamer gaan diverse partijen schuiven 😞
Grasbaal
Als nog 10 jaar doorgaan met salderen dit soort ontwikkelingen tegenhouden is dat ook geen goeie zaak:

Quote:
Het Nederlandse bedrijf Borg Energy heeft een slimme manier bedacht om duurzaam opgewekte energie op te slaan in een buffervat onder de grond.
change.inc/energie/…
+1
BertK
@Grasbaal Degenen die nadeel hebben van salderen zullen dan juist moeten investeren in manieren van energieopslag ipv de kleine partijen als burger, mkb en andere kleinere bedrijven. De grote energiebedrijven mogen aan de bak, samen met hun aandeelhouders! Het grote geld ligt toch al op een hoopje.
Sunpowersystems
@BertK Waarom wil je nu juist de energiebedrijven laten investeren in opslagsystemen als je daar op voorhand al geen vertrouwen in hebt? Als de marktomstandigheden goed zijn liggen hier misschien wel kansen voor boeren. Containertje op je erf??

Wat denk je van die geïsoleerde melktank die vijf jaar geleden te klein is geworden, en nog steeds ongebruikt ergens in de loods staat stof te verzamelen? Een handige doe het zelver kan hier wat mee. Ruimte is er op het boerenbedrijf.
Peter79
@Sunpowersystems noem mij het voordeel van opslag, op zonnige dagen snap ik het wel om in de avonduren te gebruiken, maar het gaat volgens mij voorlopig nog te ver om stroom op te slaan voor een winterseizoen. Of zijn er inmiddels opslagsystemen met langere termijn opslag en niet noemenswaardige verliezen
Sunpowersystems
@Peter79 Ik zit vooral te denken aan het opslaan van stroom om de pieken uit het net te halen en daarmee de dalen dicht te gooien. Tijdsspanne van enkele uren. Op wat grotere schaal is daar misschien een verdienmodelletje van te maken? tennet.eu/nl/nieuws/…
dijkstra uit w
Quote Reactie van @Sunpowersystems:
n 2004 ingevoer

kan je stroom dan in een melktank doen ? maak je daar een accu van met lood zuur en koper ofzo
+1
Weidezicht
@dijkstra uit w water verwarmen overdag met zonlicht, warme water opslaan in die tank, heb je s avonds of s nachts warm water, voor bijvoorbeel cv, vloerverwarming, melkmachine reinigen enz.
Sunpowersystems
@dijkstra uit w Melktank eventueel voorzien van extra isolatie met bv glaswoldeken. Water erin. Warmte pompje. Bij elektraoverschot cq lage prijzen, water in de tank opwarmen en op later tijdstip de vloer er mee verwarmen. Energieopslag hoeft echt niet altijd in een accu.

Je zou voor de melkkoeling naar de ijsbankkoeler kunnen gaan. Overdag bij veel aanbod van je panelen ijs maken, in de nacht de melk koelen.

De diepvries zou bij veel aanbod naar -25 kunnen, komt ie de hele nacht wel door tot de volgende dag zonder boven de -18 te komen. Dit zou allemaal automatisch geregeld moeten worden, en dat gaat vast wel komen. Internet Of Things gaat groot worden. Bij training van SMA een jaar of 10 terug, had men het er al over. Zij zagen de probleempjes die we nu hebben toen al aankomen.
+3
bio boer
Weet niet of het uitvoerbaar is waarom niet idereen 8 jaar gratis salderen geven plaats je nu panelen mag je die 8 jaar salderen dan kan idereen er van profiteren een bepaalde periode
De voorlopers hebben er jaren van kunnen profiteren wie later panelen heeft genomen of gaat nemen heeft dat profijt niet
Grasbaal
@bio boer ja, is een goed idee waar ook wel draagvlak voor is denk ik #gelijkemonnikengelijkekappen
jan w
@bio boer
Maar die in het begin hebben geprofiteerd , zijn nu toe aan nieuwe panelen.
+3
Grasbaal
@jan w Nee, hoor. Ik heb ze vanaf 2012, doen het nog net zo goed als toen ze nieuw waren
HansBa
@Grasbaal heb ze hier ook sinds 2012 maar leveren wel minder als in het begin, ongeveer 15 % minder. Nieuwe panelen doen denk wel het dubbele als onze oude dus moeten we eigenlijk ook 2 keer zo lang kunnen salderen😝
+2
bart99
@bio boer Lijkt me logisch. Je begint ergens mee als één van de “pioniers”, koopt die dingen op dat moment voor een aanzienlijk bedrag en net met dat je er geld aan begint te verdienen mag je volgens jou niet meer salderen. Lijkt mij juist noemerenswaardig dat je aan zoiets begint, dan mag er best wat meer op verdient worden. Vind dat altijd een beetje overtrokken dat alles gelijk getrokken moet worden, maar dat zal wel aan mij liggen. Je had zelf ook in dat gat kunnen springen, dan was je reactie waarschijnlijk van andere aard geweest
+1
komelker 2
Mensen met zonnepanelen zijn voor salderen en mensen zonder zonnepanelen zijn tegen.
+4
Sunpowersystems
@komelker 2 Mensen zonder zonnepanelen zijn op veel dingen tegen. Tegen salderen, tegen zonnepanelen. Meestal ook tegen elektrisch rijden. Oh ja, ze zijn vóór afschaffen van de saldering, dat dan weer wel.
cjw73
@komelker 2 gewoon doen wat bioboer zegt. Iedereen 8 jaar salderen en dan afgelopen
+1
huub
@komelker 2
Quote:
Mensen met zonnepanelen zijn voor salderen en mensen zonder zonnepanelen zijn tegen

Wij hebben zonnepanelen maar ik ben niet tegen het afschaffen van het salderen. Liever niet want het kost mij geld maar er wordt al lang genoeg over gepraat, dan laat het ook maar gebeuren. Als het richting 2030 afgebouwd wordt loont het nog steeds om te investeren in panelen.
komelker 2
Zonder salderen zijn zonnepanelen geen ruk waard in perioden met veel zon en wind.
Grasbaal
@komelker 2 Als het salderen stopt komt wel de creativiteit boven drijven.

Ik heb hier nog een paar waterdichte containers van 50 kuub staan, die dagelijks vol pompen met zonnestroom of als de stroom goedkoop is, en leeglopen en stroom opwekken als de stroom duur is.. hier zijn veel varianten op te verzinnen

(klik om te vergroten)

arie.j
Quote Reactie van @komelker 2:
Zonder salderen zijn zonnepanelen geen ruk waard in perioden met veel zon en wind.

Je hebt bij stroommeter 2 tarieven , het goedkope nacht en weekend tarief en het duurdere dag tarief.
Maar bij terugleveren wordt er (althans bij mij) ruim 2,5 keer zoveel stroom teruggeleverd in hoge tariefuren dan in het lage tariefuren.
M.I. Is ook dat systeem wat aan vervanging toe.
Verder kan ik natuurlijk best leven als de eerste 10 jaar de bestaande privé personen en gebruikers jaarlijks salderen
+2
Grasbaal
@arie.j Het zou eerlijker zijn als die prijzen ook "dynamisch" zijn, nu wordt vaak goedkope stroom geleverd en dure stroom afgenomen. Vandaar dat er weerstand tegen het salderen is.
arie.j
Quote Reactie van @Grasbaal:
.j Het zou eerlijker zijn als die prijzen ook "dynamisch" zijn, nu wordt vaak goedkope stroom geleverd en dure stroom afgenomen. Vandaar dat er weerstand tegen het salderen is.

Het is subsidieren, dat is heel duidelijk.
Evenals geen BTW op zonnepanelen voor particulieren.
De vraag is alleen hoe lang en hoe ver ga je er mee door.
Ben wel voor een overgang
+1
arie.j
Gelukkig zijn windmolentje voor particulieren nog niet erg rendabel.
Anders waren er eindeloze burenconflicten over bomen en bouwvergunningen i.v.m. de windvang
bio boer

(klik om te vergroten)

arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j kwam dit tegen gkranenbarg.nl/Ecologische_produkten_en_toepassing…

Dat is alleen wat techniek
Het gaat echter om de opbrengst t.o.v. kosten.
Zelfs voor de oude klassieke Hollandse windmolens, die er toch staan en toch onderhouden moeten worden.
En die tegenwoordig veelal voor noppens (toeristen) draaien. Zonder iets aan te drijven.
Daar weten ze maar geen toepassing voor wat stroomopwekking van te maken.
de hoef
@arie.j hier kan en mag niks, draaien op agregaat, door te lichte kabel
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
@arie.j hier kan en mag niks, draaien op agregaat, door te lichte kabel

Hier kaartje dat op internet staat met gebieden waar afname of invoedingsproblemen zijn.
capaciteitskaart.netbeheernederland.nl/
Bij ons in het gebied gelukkig in beide gevallen geen problemen.
Maar oranje bij jullie zie ik.
de hoef
@arie.j klopt
zonnepanelen mag niet want kabel te ligt, windmolen mag niet,kabel te ligt en past niet in het gebied ,
grotere aansluiting kan niet om dat de kabel te ligt is , enige optie was aggregaat
ronald-deutz-fahr
@de hoef al lang? Forse kostenpost, is dit voor jullie, of voor de netbeheerder?
+1
de hoef
@ronald-deutz-fahr dat is voor ons, wij willen meer stroom
arie.j
Quote Reactie van @de hoef:
@arie.j kloptzonnepanelen mag niet want kabel te ligt, windmolen mag niet,kabel te ligt en past niet in het gebied ,grotere aansluiting kan niet om dat de kabel te ligt is , enige optie was aggregaat

Aggregaat, je bedoelt zelf stroom opwekken ? Leuk ding voor onverwacht stroomuitval.
Maar voor definitief natuurlijk peperduur
Heb er verder geen verstand van , maar geven ze nog een termijn aan dat het probleem wordt opgelost?
de hoef
@arie.j probleem loopt al 1.5 jaar gaan dit jaar verzwaren,
je kunt wel de accijns terug vragen bij de douane , maar dan moet je weer leverings kosten bij betalen *het heet anders maar kom even niet op de naam
bio boer
@de hoef je mag altijd de capaciteit van je hoofdzek benutten toch zo wel opwekken al leveren
+1
hans-hansik zag dat grasbaal hem al geplaatst heeft en ik kon hem niet verwijderen , dan maar een paar grappen
+1
dijkstra uit w
Het hangt er ook vanaf hoe de tarieven van de belasting op de stroom zijn. als je nu de helft zelf produceerd, en de rest nog koopt betaal je in verhouding meer energie belasting per kwh dan wanneer je alles zou kopen. boven de 50.000 kwh is het namelijk een aanzienlijk kleiner deel van voor de eerste kwuren. dus als je alles koop en ook alles leverd. dan kan de soms wel eens anders uitpakken. let wel op. je moet dan ook btw afdragen over de kwh en die je zelf procueerd lijkt mij
arie.j
Quote Reactie van @dijkstra uit w:
Het hangt er ook vanaf hoe de tarieven van de belasting op de stroom zijn. als je nu de helft zelf produceerd, en de rest nog koopt betaal je in verhouding meer energie belasting per kwh dan wanneer je alles zou kopen. boven de 50.000 kwh is het namelijk een aanzienlijk kleiner deel van voor de eerste kwuren. dus als je alles koop en ook alles leverd. dan kan de soms wel eens anders uitpakken. let wel op. je moet dan ook btw afdragen over de kwh en die je zelf procueerd lijkt mij

Nou ik zou vooreen maximum aan salderen zijn
En niet meer voor bedrijven
Grasbaal
Als het salderen verdwijnt is dat jammer maar geen ramp:

sjuu
@Grasbaal 98 cent per kw, ik zou maar snel overstappen.
+3
ronald-deutz-fahr
@Grasbaal toch knap om in 20 minuten niet hardop te zeggen dat je terugverdien tijd verdubbelt zonder salderen. Dan is die 3 jaar nog niet zo spannend, maar 0.98 voor stroom is natuurlijk (gelukkig) niet realistisch. Huidig 0.40, word terugverdientijd al 8.5 jaar, tegen 4.25 jaar mét salderen.
En dan met droge ogen beweren dat het niet uitmaakt…..
Coen
@ronald-deutz-fahr , 2 jaar geleden was de stroomprijs 10 cent per kWh, gaf ook met salderen lange terugverdientijd.
ronald-deutz-fahr
@Coen dus omdat er ergens geld verdient/bespaard word moet het gelijk maar aan banden gelegd worden?
dorpsrandhoeve
@Grasbaal Hij vergeet er even bij te zeggen dat de omvormers echt doorgaans geen 25 jaar mee gaan.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zonnepanelen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!