Calcium toestand. Ervaringen met calcifert.

Wij hebben wat percelen waarvan de Ph in orde is maar calcium veel te laag. De opbrengst blijft ook achter. Zijn er prikkers die ervaring hebben met calcifert? Weet iemand wat het ongeveer kost, in big bags?

plantcoaching.nl/producten/calcifert/

Deel dit artikel

Reacties

+2
jan w
Zou de grond eerst eens verder laten onderzoeken middels het aloude Kinsley-Albrecht methode. Dan komt er echt aan het licht wat de toestand in de bodem is en de verhoudingen met elkaar. Vaak waar de Ph wel goed is , is het magnesium te hoog. Met een standaard bodemonderzoek kun je weinig. ( alleen het verdienmodel van de overheid sponsoren)
huub
@jan w we hebben een uitgebreide analyse, anders wist ik de calciumtoestand ook niet 😉 Magnesium is inderdaad hoog op die percelen.
vdbosch
Ik gebruik de laaste jaren al calcifert, makkelijk te strooien met je kunstmest strooier, doe ieder jaar 100-200 kg per ha.
Prijs ligt er natuurlijk aan hoeveel je besteld en welke soort calcifert 😉, maar het start volgens mij rond de 240 euro per ton (kleine afname). .
Vantveen
Punt is dat je voor de cec vaak een paar duizend kilo Ca nodig hebt. Als je dat met gips geeft heb je veels te veel zwavel. Met brandkalk te veel mg. Ben zelf ook bezig met kleine porties gips en schuimaarde. Maar dan wordt het een 20 jaren plan. Iemand ervaring met grotere giften gips in het najaar voor de mais?

eurofins-agro.com/nl-nl/…
huub
@Vantveen als ik naar Ca plantbeschikbaar kijk dan zou een gift van 150kg Ca al moeten helpen. Dat kan met een gift van 500kg.
Vantveen
@huub dan zijn kleine porties gips een optie. Met standaard drijfmest gebruik heb je ook al 100kg Ca per jaar
jan w
Quote Reactie van @huub:
als ik naar Ca plantbeschikbaar kijk dan zou een gift van 150kg Ca al moeten helpen. Dat kan met een gift van 500kg.

Het gaat om het totaal plaatje. De verhouding van de verschillende elementen en tussen de verschillende elementen moet goed zijn. Dat geeft ook een uitgebreid onderzoek niet aan.
Door het te veel aan Mg werkt de opname van Ca tegen. Denk dat je eerder richting 1ton kalk per ha moet gaan en dan een kalkmeststof zonder magnesium.
bio boer
@Vantveen gips kan wel dan op bouwland
Akkerbouw doen het regelmatig gips oo gras wordt het afgeraden vanwege gezonheid vee hoe zit dat bij de akkerbouw is voor menselijke consumtie maakt het daar voor niks uit zo hege zwavel bemesting ?
Noorderling
@Vantveen
wel voor aardappelen, gaat prima. Liefst in najaar of zo vroeg mogelijk in het voorjaar dat de zwavel al wat uitspoelt.
Kost dacht ik iets van 30-50euro per ton. Dan is 240euro voor calcifert veel te duur.
Vantveen
@Noorderling is gewone gips te doseren op 100-200kg per ha? Daarom maken ze korrels
Noorderling
@Vantveen
vraag me af of je daar genoeg aan hebt, net als @jan w stelt.
Of dat standaard advies sluitend is voor een optimale CEC.

Vanaf een ton per ha schijnt dat met een kalk of gips strooier goed te willen. Hebt ook niet zomaar teveel calcium per hectare, voor dat geld wat dat losgestort kost kun je ook weinig laten ten opzichte van bigbags.
Vantveen
@Noorderling Gaat niet om prijs of te veel calcium. Maar om te veel zwavel. Is hier ook al hoog. Als ik daar tonnen gips op gooi gaat het niet goed met de koetjes
bio boer
Als je paar ha gips strooit en het gras kuil je in de grote massa dan loopt het met de zwavel ook wel los denk ik
Mijn kuilen zijn vaak aan de lage kant kwa zwavel en calsium

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ervaring , calcium en ervaringen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0