Video: LTO en NAJK voor GVE-norm in melkveehouderij

Quote:
LTO en NAJK werken aan een voorstel voor een meer grondgebonden melkveehouderij op basis van een norm voor het aantal koeien per hectare. Deze GVE-norm zal de inzet worden voor het Landbouwakkoord dat landbouwminister Piet Adema wil sluiten met landbouw- en natuurorganisaties in het eerste kwartaal in 2023.

Deel dit artikel

Reacties

+7
ted9
Best raar dat een koeienboer ggb moet worden en een varken of kippenbedrijf niet.
bio boer
@ted9 die kunnen ook best gronsgebonden worden alleen beetje lastig als je varken of kippen in veenweide gebied zit daar kan geen voer voor ze groeien
ted9
@bio boer Straks ook niet meer voor koeien dus zie het probleem niet.
bio boer
@ted9 gras toch met 2 gve per ha 2 koeien zo 10.000 kg ds aan gras op als je ze niet teveel ander voer geeft eventueel nog wat grasbrokje maken
+3
Twentsch Land
Altied met de neus vooraan 🤔
+5
hans1980
Waarom zul je jezelf geen extra belemmeringen opleggen?
jg
@hans1980 Angst voor nog verdere reductie van de sector?
robbies
Brabantse invloed is weg bij LTO melkvee zo te merken
+1
Noorderling
@robbies
Voor mij als boertje boven de rivieren zit ik ook niet op papieren problemen die we weerom p papier gaan oplossen te wachten.

Zon knop waar een politicus aan kan draaien moet je op geen enkele manier willen. 2,3 wordt 1,8 en hangen we allemaal.
+2
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Brabantse invloed is weg bij LTO melkvee zo te merken

Die hebben wel eens teveel invloed gehad, dat ten koste van andere gebieden
+4
altijdbeter
LTO draagt groot deel Brabantse en Limburgse melkveehouderij naar het graf.
Je zou er lid van zijn.

Net of we nog niet genoeg eisen hebben. Gaat "de belangenbehartiger" er nog wat meer proberen te ondersteunen.

Er is ook werkelijk geen enkele sector in Nederland (ook buiten de landbouw) waarbij een bedrijf compleet zijn eigen grondstoffen moet winnen.
Jawis
@altijdbeter hebben ze nog leden dan onder de rivieren? Ik denk dat iedereen daar al heeft opgezegd.... dus kunnen ze nu zo voor de bus gesodemieterd worden.....
+21
Weidezicht
Paar weken geleden paar uur in tweede kamer op de publieke tribune gezeten en geluister naar Adema. Grondgebonden moet de toekost worden in het landbouwakkoord. Hij werd doorlopend doorgezaagd en stond daarop continu te verdedigen dat het broze contact met de sector voorzichtig behandeld moest worden omdat ze de sector nodig hebben om ergens te komen. Volgens mij hebben een pasr duizend pasmelders nog een probleem. Dan is dit het moment voor lto en najk en de rest om zeggen, luister Piet, we gaan eerst eens voor de kerst zorgen dat dat pas probleem zoals beloofd is, opgelost wordt, en tot die tijd wordt er helemaal niet gepraat. Dan moet je als sectorvertegenwoordiger nu niet gaan zitten wauwelen over gve e.d. eerst beloftes inlossen, en dan kijken we weer verder.
+2
BertK
@Weidezicht Helemaal mee eens. Geen akkoord, zeker geen compromis wat een akkoord wordt genoemd voordat een aantal zaken goed geregeld zijn. Pasmelders, kdw en realistiache modellen zijn er een paar om te noemen.
hans-hans
+1
ted9
Ze praten weer namens de sector😭
jammermaarhelaas
.
Arnold1988
Ik ben ook voor
Hoe strenger hoe liever
Voor de liefhebbers is er grond te huur
Wel voor een stevige prijs
Kijken we wel wie er het meeste wil bieden
Arnold1988
Grondig heeft met afstand het beste plan

boerderij.nl/%E2%80%8B-melkveehouders-bieden-plan-…
+1
Noorderling
@Arnold1988
welke hectares?
Eigendom, huur pacht lease, kadastraal, rvo, waar mijn mest op komt? waar mijn krachtvoer vandaan komt?
Arnold1988
@Noorderling Grondig even vragen
Noorderling
@Arnold1988
hoe kun je een plan beoordelen als je de ins en outs niet kent?
Arnold1988
@Noorderling dat kun je niet
+1
Noorderling
@Arnold1988
Quote:
Grondig heeft met afstand het beste plan

En hoe rijm je dat met bovenstaande?
Arnold1988
@Noorderling wanneer je de inhoud wel kent kan het wel
altijdbeter
@Arnold1988 Voor jou ja, egoïst
Arnold1988
@altijdbeter dat is niet lief en verdient nog meer straf
arie.j
Prima idee zonder dat ik de details ken, maar met dat principe had veel narigheid in het verleden kunnen voorkomen
Wel een regeling maken voor melkveehouders die er het meeste door getroffen worden.
Maar verder is dit ook veel gemakkelijker te controleren dan mestafvoer en alles er omheen , dus fraude.
Volgende stap derogatie weer toestaan, te beginnen vast met die gebieden en bedrijven waar de veestapel in overeenstemming met het land is.
+2
robbies
@arie.j
Quote:
Prima idee zonder dat ik de details ken

De details bepalen juist of het een goed plan is
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
De details bepalen juist of het een goed plan is

Nou daar kan toch aan gewerkt worden?
robbies
@arie.j dan kun je nu toch niet zeggen dat het een goed plan is?
Arnold1988
@robbies Ach, niet zo kritisch doen
Alles is beter dan dat wat we hebben en nu krijgen
+3
Noorderling
@arie.j
het is een levensgevaarlijke volgorde van werken.
Met stroop smeren bij minister, en tegelijkertijd in dezelfde zin praten de voormannen al voor uitzonderingen middels mestafvoer naar akkerbouw, mestverwerking, regionale afwijkende normen.
Doe dan aub niks. We hebben N en P productieplafonds en dierrechten, we hebben gebruiksnormen op grond. Laat het aub hetgene vloeien naar wie het het meest optimaal kan benutten, zowel mest als voer.
Ik ken geen akkerbouwer die alleen mest op papier wil, ik ken geen boer die maar wat kunstmest voor de fun strooit, ken geen boer die 10ton soya koopt omdat het kan en maar ziet wat er uit komt. Alles is economisch al gedreven tot efficientie.

Er wordt duidelijk gesteld dat het stapelend beleid wordt, waarom moet er nog een papieren regel bij die we toch wel weer op papier gaan oplossen, netto dus niks uithaalt behalve zielen streelt van data analisten die denken dat de wereld maakbaar is.
Arnold1988
@Noorderling omdat het kan
Omdat de lto dat graag wil
Omdat zuivelnl het ook graag wil
Omdat Nattetasja dat graag wil
Omdat Johan het graag wil
Omdat Jan Cees het graag wil
Omdat John het graag wil
Omdat.....pffff, heb geen zin meer...
Noorderling
@Arnold1988
ik wil ook wel eens wat, liefst gratis 50ha erbij, 100 slaan we ook niet af...
Arnold1988
@Noorderling goedso
Dat is de spirit
Pakke wat je pakke kan
Ik ben niet de grootste maar je krijgt mij niet klein!!
Arnold1988
@Noorderling er komt landschapsgrond beschikbaar
Zorg dat je bij de verdeling aan TAFEL zit naast de andere belangenbehartiging
Noorderling
Quote Reactie van @arie.j:
Maar verder is dit ook veel gemakkelijker te controleren dan mestafvoer en alles er omheen , dus fraude.Volgende stap derogatie weer toestaan, te beginnen vast met die gebieden en bedrijven waar de veestapel in overeenstemming met het land is.

Quote:
Zoals op 25 februari jl. gemeld aan de Tweede Kamer ga ik grondgebondenheid in de melkveehouderij per 2032 borgen ter versterking van de het stelsel van gebruiksnormen en gebruiksvoorschriften.

Het bestaande blijft, en ik denk dat per gebied kijken zeker zinvol kan zijn. Daar is alleen lastig beleid op te maken.
Wat is het probleem als je intensief boer bent in het oldambt of veenkolonien, waar het een probleem is om mest op het land te krijgen in het voorjaar? Wat is het probleem als je buurman niet meer melkt, jij zijn gras koopt en van mest voorziet? Wat is het probleem als ik de rustgewassen van een akkerbouwer koop en hij mijn mest afneemt? Al het voer groeit op grond, moet bemest worden en is daarmee grondgebonden. Het is alleen onmogelijk geworden op papier om een beetje flexibel te kunnen ondernemen.

Starten in de agrarische sector wordt met een dergelijke rekening helemaal onmogelijk, terwijl er in de praktijk best vraag is naar vakmensen. Ze komen alleen miljoenen tekort omdat de grond toevallig in hun eigendom moet zijn. Pachten, of verpachten van vermogende mensen of stoppende boeren is een fiscaal bloedbad en gaat ook niet gebeuren.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Het bestaande blijft, en ik denk dat per gebied kijken zeker zinvol kan zijn. Daar is alleen lastig beleid op te maken.Wat is het probleem als je intensief boer bent in het oldambt of veenkolonien, waar het een probleem is om mest op het land te krijgen in het voorjaar? Wat is het probleem als je buurman niet meer melkt, jij zijn gras koopt en van mest voorziet? Wat is het probleem als ik de rustgewassen van een akkerbouwer koop en hij mijn mest afneemt? Al het voer groeit op grond, moet bemest worden en is daarmee grondgebonden. Het is alleen onmogelijk geworden op papier om een beetje flexibel te kunnen ondernemen.Starten in de agrarische sector wordt met een dergelijke rekening helemaal onmogelijk, terwijl er in de praktijk best vraag is naar vakmensen. Ze komen alleen miljoenen tekort omdat de grond toevallig in hun eigendom moet zijn. Pachten, of verpachten van vermogende mensen of stoppende boeren is een fiscaal bloedbad en gaat ook niet gebeuren.

Er zijn vast bindende constucties met bv. korte pacht te op te stellen. en misschien nog wel andere zaken.
Want je kunt wel een berg bezwaren verzinnen, maar het huidige systeem is er de oorzaak van dat de derogatie verdwijnt en boeren die min of meer grondgebonden zijn zeker bv. in het Groene Hart de dupe worden.
En die hebben dan terecht een argument door te stellen, moeten wij nu bloeden voor anderen? Laat die hun probleem oplossen
+1
Noorderling
@arie.j
Het middel lost geen problemen op.
Dat is het probleem. Waar wordt benoemd dat kippen, varkens en geiten grondgebonden moeten worden? Niet dat alle fraude op hun conto komt, alles dicht timmeren gebeurt nu ook niet.

In constructies kun je de hele zaak ook wel flessen.
arie.j
Quote Reactie van @Noorderling:
Het middel lost geen problemen op.Dat is het probleem. Waar wordt benoemd dat kippen, varkens en geiten grondgebonden moeten worden? Niet dat alle fraude op hun conto komt, alles dicht timmeren gebeurt nu ook niet.In constructies kun je de hele zaak ook wel flessen.

Waarom moet jij allemaal bezwaren verzinnen? Intensieve veehouderij heeft haar problemen, en als je moeilijkheden erbij wilt, dan moet je de melkveehouderij daarmee op één lijn zetten.
Dat moet de melkveehouderij juist niet willen.
En het lost wel problemen op.
Rundveestapel komt in balans met het land, geen behoefte van mest afvoer, dus ook geen behoefte daarmee sjoemelen
Noorderling
@arie.j
Quote:
Rundveestapel komt in balans met het land, geen behoefte van mest afvoer, dus ook geen behoefte daarmee sjoemelen

En andersom kan niet, grond komt in balans met de koeien? Dan kan iedereen toch grond van pluimveehouders, varkensboeren en akkerbouwers opgeven omdat deze vrij is van gve benutting?
Als je heel nederland dicht wilt rekenen kom je op misschien net 1,5gve per ha wil je gebruiksnormen niet overschrijden.

Mag van mij morgen werkelijkheid worden, kunnen we verdubbelen in koeien door papieren oplossingen.
Verlies derogatie ook direct getackeld, gaan we op oude voet verder, totaalplaatje blijft hetzelfde alleen op papier opgelost.
hans1980
@arie.j met losse huur kun je zo grond verliezen
Dat heeft dan direct gevolgen voor het aantal koeien dat je mag melken
Dat heeft weer grote gevolgen voor rentabiliteit
arie.j
Quote Reactie van @hans1980:
@arie.j met losse huur kun je zo grond verliezenDat heeft dan direct gevolgen voor het aantal koeien dat je mag melkenDat heeft weer grote gevolgen voor rentabiliteit

je bent niet op de hoogte , verhuur al jaren met korte huur , contracten worden goedgekeurd door de Grondkamer, heet liberale pacht, pachtprijs per ha is daarbij een vrije zaak
+1
robbies
Quote Reactie van @arie.j:
je bent niet op de hoogte , verhuur al jaren met korte huur , contracten worden goedgekeurd door de Grondkamer, heet liberale pacht, pachtprijs per ha is daarbij een vrije zaak

En wat zijn de gevolgen voor de huurder als jij het tijd vindt om de boel te cashen?
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @robbies:
En wat zijn de gevolgen voor de huurder

Of als hij een andere boer tegenkomt die meer biedt? (pachtprijs bedoel ik)
Cowboy3
Quote Reactie van @arie.j:
dus ook geen behoefte daarmee sjoemelen

Er valt niets meer te sjoemelen met mest afvoer, is allemaal fantasie van NVWA en veehouders die nog nooit een M³ mest hebben het hoeven afvoeren, anders leer me dat kunstje van sjoemelen eens.
Grondgebonden is nog geen koe per hectare op goede zandgrond (P-toestand hoog))waar je met mais minimaal voor 3 voer kunt winnen en 2.4 koeien per hectare op natte prut (P-toestand laag)waar je nog voor geen 2 koeien per ha voer kunt oogsten.
pieta
Quote Reactie van @Cowboy3:
mais minimaal voor 3 voer kunt winnen

Die 3 gaan volgens mij alle 3 dood door eenzijdig rantsoen. 😁 En die 2 op gras geven een beetje melk.
Leo,s vriend
@Noorderling Je hebt in beginsel groot gelijk,maar de overheid denkt andersom, alle uitzonderingen, constructies,mest voor voer etc. moeten gecontroleerd worden, en de overheid wil dat niet, dus gaan ze voor dit soort "oplossingen"
+1
Noorderling
@Leo,s vriend
Het is dus een wedloop geworden met enkel verliezers. Hoe doorbreken we dat?

Ik denk dat we met alles los laten, behalve gebruiksnormen en strenge controle, het financieel misschien even zwaar wordt. Maar we netto beter af zijn op termijn. Onze buurlanden en net over de grens zitten immers ook nog steeds boeren met nagenoeg dezelfde omstandigheden.
Frans Z.
Man,man,er wordt weer wat geoppert en ze zitten al weer klaar om mee te helpen.
hans1980
П??😭
+2
Albert Altena
Vruchtbare grond of stuifzand.
Dat is toch cruciaal?
Trouwens is veehouderij altijd grondgebonden. Ze moeten toch vreten!
marcsterreborn
Quote Reactie van @Albert Altena:
Ze moeten toch vreten!

de bestuurders bedoel je.... uit de grote ruif...
Elvis
Dacht dat Wonderkind zichzelf een rode kaart had gegeven bij het vorige bijbaantje

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , piet , lto , koeien , najk , grondgebonden , hectare en piet adema ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0