Kabinet harkt overal stikstofruimte vandaan

Intern salderen wordt weer vergunningplichtig, bestaande natuurvergunningen worden opnieuw bekeken en latente ruimte komt te vervallen. De minister wil een einde aan het gebruik van ‘slapende vergunningen’ en aan de inzet van latente (ongebruikte) ruimte in bestaande vergunningen via extern salderen. Maar waar de ‘gebruiksruimte’ van een bedrijf eindigt en de latente ruimte begint, dat is nog niet helder.

Deel dit artikel

Reacties

BertK
Niet alleen het kabinet. Naar verluidt heeft het overige bedrijfsleven afgelopen jaar ook hard zijn best gedaan.

Iemand ervaring mee?
bio boer
Dit snap ik nog wel dat ze het onwenselijk vinden aan de andere kant is het ook wenselijk dat er ontwikkel ruimte is voor een individueel bedrijf
Vergunningen gewoon afstemmen op de gerealiseerde productie capaciteit
j h p
@bio boer Dan zal er zeker ook een soort van inflatiecorrectie op moeten komen, met de aantallen van 30 jaar geleden redt je het ook niet meer.
bio boer
@j h p gaat er om wat er nu is niet vsn 30 jaar gelden
Stel je hebt ooit bedacht om 500 koeien te melken wel vergunning voor 500 koeien maar nooit uitgevoerd in werkelijk heb je stallen voor max 150 koeien dan vind ik het niet raar als ze zeggen je latente ruimte voor 350 koeien kun je eeuwig gebruiken daar is vergunning systeem ook niet geschikt voor
+4
duitser
@bio boer maar goed, scheelt weer stikstof uitstoot. Nu worden ze straks gebruikt door derden. Wordt stikstof alleen maar meer ipv minder.
+4
kooiman
@bio boer totaal niet mee eens, die ammoniak ruimte van die 350 koeien moet destijds zijn aangekocht, en om die nu voor niets kwijt te raken en wordt gegeven aan de pas melders zodat die hun vergunning voor niets legaal kunnen krijgen vind ik niet kloppen, al gun ik de pas melders zeker een legale vergunning
BertK
@kooiman Waarom voor niets? Als je zelf 10 procent speling overhoudt en er wordt netjes betaald? Natuurlijk moet je ook nee kunnen verkopen.
bio boer
@kooiman vergunningen kun je niet zien als rechten zo als bij dierechten
bio boer
@bio boer er is veel meer vergunde ruimte in omloop dan de kdw is en de kdw veranderd ook wel eenst wat als ze habitat type toevoegen hier is natuurgebied hebben ze habitat toegevoegd met kdw van 714 de kdw was iets van 1500 in dat natuurgebied dus kdw is gehalveerd
@bio boer Jou latente geld en land ook maar afhalen denk, als je toch bezig bent met eigendommen afhalen…..
bio boer
@kooiman dat aankopen snap ik niet is hier in de regio nooit gedaan het kopen van stikstof uitstoot ruimte is maas in de wet die door ondernemers zelf is bedacht is geen officieel rechten systeem je hebt geïnvesteerd in lucht
buorman
@bio boer Voor invoering van de PAS is er volop Stikstofruimte van eigenaar verwisseld, de LC provinciale pagina stond er wekelijks vol mee, was volstrekt legaal.
klant
@bio boer toch goed voor de natuur die op omvallen staat mooi afblijven die latente ruimte
j h p
@bio boer Ik heb het ook over de toekomst, om dan een groot genoeg bedrijf te hebben om een goed inkomen uit te halen, als je de aantallen bevriest houdt het vanzelf op.
Weidezicht
@j h p doel bereikt.
+3
HansBa
@j h p groei moet ook niet meer uit aantallen komen maar uit groei melkprijs!!
bio boer
@j h p pas als de kdw niet meer wordt overschreden is ruimte voor exstra uitstoot zo is dat nu in de wet
frank post
@bio boer de werkelijke depositie word er natuurlijk niet anders door zolang je die 150 houd, je kunt je ruimte van 350 koeien wel weg doen maar uitstoot word niet anders….
bio boer
@frank post nee als hij in de toekomst het wel wil gebruiken is wel toename door latente ruimte inteperken kun je verkomen dat het ook nooit exstra wordt uitgestoten
frank post
@bio boer dat klopt maar “morgen” is de n emissie en depositie niet anders, dus er word fictieve / verwachte ruimte ingenomen in werkelijkheid veranderd er op korte termijn niets.
bio boer
@frank post het is ook niet de bedoeling om latente ruimte intezetten ergens anders maar geewoon tevernietigen
frank post
@bio boer je snapt m’n punt niet; niet benutte ruimte innemen geeft alleen op papier ruimte in natuur word het er niet anders van
hans1980
@frank post overheid is bang dat je ze wel gebruikt
overstekend wild
@hans1980 zul je toch fosfaat rechten van iemand anders over moeten nemen, die dan dus weer minder of niets meer uitstoot
buorman
@overstekend wild Diegene die de fosfaatrechten verkoopt, gaat bv 2 keer zoveel zoogkoeien houden........
+1
Arnold1988
hans1980
@Arnold1988 van der Wal hark
weurding
@Arnold1988 op grote percelen zonder omheining wel ja
Stormwind
Dus alles gaat naar natuur herstel, eerst onder de KDW, die niet haalbaar zijn.
“De vrijgekomen ruimte uit de nationale aanpak komt in een register. De overheid heeft de regie over deze stikstofbank. Ruimte kan alleen worden ingezet als die niet nodig is voor natuurherstel.”
BertK
Hoeveel kg emissierechten zouden er nog nodig zijn voor bedrijven buiten de landbouw? De 25km grens is onvoldoende onderbouwd, NOx reist ver dus voor veel gebieden moeten ze emissierechten kopen als dat bij NH3 (boeren) vandaan moet komen. Koopt Tata van buurman NOx valt het wel mee, maar bedrijven die zich nieuw vestigen op bijvoorbeeld 2e Maasvlakte hebben wel een dingetje aan de hand. Zeker als ook zij nu de overheid voor moeten laten gaan.
Kars
Me oude baas heeft nog vergunning liggen voor 1000 opfok kalveren meen ik. Ken koeiboer in buurt heeft nbw aan gevragen 10 jaar terug voor 280 stuks melkvee rond die koers. Lopen er mss 75.
Kijk dat ze niet gebouwde stalruimte innemen. Dat vind ik niet meer dan logisch.
En mss nog zat vergunning van boeren die allang gestopt zijn.
Kars
@Kars dat zen in beide gevallen geen stalruimte voor gebouwd.
bio boer
@Kars ja zijn vast ook nog zat adressen waar nog nb vergunning is maar nu gewoon Paticulier woond die nog nooit vee heeft gehad
cornelissen
@bio boer Zijn momenteel in Friesland druk aan het inventariseren, gewoon iemand op pad ,die even komt kijken wat er is.
bio boer
@cornelissen is dat zo hoe komt je daar bij ?
cornelissen
@bio boer Ben hem zelf niet tegen gekomen, maar iemand gesproken die hem op visite heeft gehad. Doen hun komst wel d.m.v. een brief aankondigen, was na even kijken ook weer zo vertrokken. Zal even vragen of hij de aankondigingsbrief nog heeft ,wat volgens de brief het doel was.
buorman
@bio boer Zijn voor invoering PAS aardig overgenomen door blijvers/groeiers
bio boer
De meeste nb verguningen zijn gestoeld op bestaand gebruik daarom legaal maar als het wordt verkocht voor nieuwe uutstoot dan is het geen betaand gebruik meer kan dat juridisch wel ?
buorman
@bio boer Bestaand op de datum van aanwijzing N2000 gebied, is dus gerealiseerd ook als het word verkocht aan een ander
jan-cees
De Raad van State heeft al in 2014 bepaald dat overheden latente ruimte niet mogen innemen dus dit wordt nog wel een dingetje.
bio boer
@jan-cees zal wel iets worden van je verguningen actualiseren dat gereliseerde capaciteit alleen in je vergunning blijft
+1
Frankdeober
Ga mijn latente ruimt echt niet zo maar weg geven! Heb mijn best gedaan in 2014 om voor een goede NB vergunning te gaan. Deze vergunning kostte mij toen 30 000 euro. En nu zo maar weg geven. Never nooit niet!!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot salderen , stikstofruimte , latente ruimte en latente emissieruimte ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2.926