Minister wil bovennorm voor aantal GVE per hectare per 2032

Er komt een bovennorm voor het aantal GVE (grootvee-eenheden) per hectare vanaf 2032. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Hij noemt nog geen concrete GVE-norm. Deze wil hij in het Landbouwakkoord vastleggen.

Met de GVE-norm wil de minister een grondgebonden melkveehouderij vanaf 2032 borgen in aanvulling op gebruiksnormen en gebruiksvoorschriften. Daarmee wil hij bereiken dat zoveel mogelijk mest op eigen land geplaatst wordt en zo weinig mogelijk kunstmest aangevoerd.

Daarnaast bestaat dan een aanzienlijk deel van het bouwplan uit grasland voor de ruwvoervoorzieningen en ten behoeve van het behoud van de waterkwaliteit. ‘Een bovennorm uitgedrukt in GVE per hectare is ten aanzien van andere eenheden het meest eenvoudig, robuust en daarmee het beste uitvoerbaar en handhaafbaar, en sluit optimaal aan bij de visie op kringlooplandbouw’, schrijft de minister in de Kamerbrief.

Deel dit artikel

Reacties

hans1980
De boer in 2032 heeft wel 10 boringen om tot maar niet te kunnen groeien
Stel je voor.
+2
Hooibaaltje
@hans1980 2032 is er een ernstig voedseltekort als ze zo doorgaan met boertje pesten.
Dirk van Zetten
@hans1980 in 2032 heeft Azië (China, India en het midden Oosten) totale controle over mais en soja uit zuid Amerika en delfstoffen uit Afrika. Pakken ze deel Oost Europa ook voedselproductie over. Noord Amerika is dan zelf voorzienend. Europa verdroogd in het zuiden en kan verrekken.
+2
Weidezicht
Waar gaat de mest voor de akkerbouwers en de boeren met veel grasland en weinig vee vandaan komen? Uit de kunstmestfabriek.
bio boer
@Weidezicht licht er aan waar ze de norm leggen op 2 gve per ha dan moet je met 170 kg n uit dierlijke nog best wat afvoeren kan zo 800 m3 zijn met 100 koeien
Bioepz
@Weidezicht misschien de mest die nu wordt geëxporteerd en verwerkt?
bio boer
@Bioepz bijna alle kippenmest gaat weg al exsport daar zit veel kg n en p in per ton ook veel met omweg via vergisters dan als digistaat naar Frankrijk
+1
ted9
170 kg uit dierlijke mest zonder kunstmest dus. Komt helemaal goed hier in Nederland. Spullen pakken en wegwezen hier de piekbelasters hebben geluk. Ze hebben tenminste een koper voor hun bedrijf.
+2
George
Quote Reactie van @ted9:
piekbelasters hebben geluk. Ze hebben tenminste een koper voor hun bedrijf.

Je kon wel eens gelijk krijgen.....
Hooibaaltje
@George inderdaad
hans1980
@ted9 denk ik ook wegwezen
Frans1
@hans1980 al rond aan het kijken of hoop je dat er genoeg anderen het doen zodat jij kunt blijven zitten
hans1980
@Frans1 nee stop zowiezo
Frans1
@hans1980 ok, wat ga je dan doen? Je bent 2 jaar jonger dan ik zie ik op je profiel, dat is nog een heel eind
+1
hans1980
@Frans1 kun wat met grond doen
Ergens werken moet mogelijk zijn
+1
Bioepz
@ted9 Als potentiële groeier kon het eel eens de beste optie zijn te emigreren.
+1
diekman
Einde fosfaatrechten .
+1
de Tank
@diekman in 2032 vast wel😋
+1
komelker 2
@diekman Einde boeren
AJ oet Twente
@diekman Dus per deze houden we de fosfaatrechten nog 10 jaar . Zullen ze morgen weer duurder zijn .
+5
bio boer
Kom op mensen na regen komt zonneschein er zijn altijd al boeren geweest in nederland dat zal ook niet veranderen het boeren zal wel veranderen
+1
j h p
@bio boer Als we voordat de zonneschijn komt maar niet verzopen zijn.
matt
2032 net als ik 65 word,en mijn fosfaat wil verkopen.
Op de valreep grondgebonden,na meer als 30 jaar lullen 🙂))
Arnold1988
Doe maar 10
+1
Henk Schoonvelde
Ik ben op mijn 18e in de maatschap gekomen met mijn ouders, nu 30 jaar later nog steeds dezelfde discussie over grond gebondenheid. Wordt in ieder geval al 40 jaar later voordat het invloed heeft.
Ik roep de landbouw organisaties op om heel goed op te letten wat er vooral in de bijschriften op papier komt. Wanneer er voor de komende generaties geen perspectief is om mee te bewegen in de vaart der volkeren dan wordt de Nederlandse landbouw een 2e Noorwegen alleen dan zonder tarief muren. Dit zal betekenen dat onze bedrijven veel aan waarde gaan verliezen door waardeloze fosfaat rechten en grond waarop je dezelfde marges kunt halen dan in bijvoorbeeld Roemenië.
Arnold1988
@Henk Schoonvelde heeft Henk-Jan al gebeld?
Noorderling
@jg
Er staan al wel weer zoveel mitsen en maren in het stuk, dat het papieren probleem op papier al weer om uitzonderingen vraagt.
Dat er een obstakel bij komt, die geen doel of oplossing kent en blijkt dat het nu eigenlijk ook zo gek nog niet is... Laat ieder lekker doen waar hij of zij goed in is. Voer vind zijn weg wel naar diegene die het het beste kan benutten. Of mest zijn weg vind is ook wel te controleren. Keiharde sancties daarop en dan schieten we netto harder op.
Arnold1988
@jg Dat heeft grote gevolgen voor de sector, verzekert Wunnekink. 'In principe is Nederland al grondgebonden. Het ruwvoer komt allemaal uit eigen land en de mest wordt afgezet op eigen land

Prachtig toch😎😎😎
Akkerbouwer kan prima werken zonder melkveehouderij
Bouwplan met pootgoed, bloembollen, rustgewas etc
Melkveehouders hebben een matig ontwikkelde kennis
Arnold1988
@Arnold1988 maar wanneer Wunnekink pootgoedsaldo wil geven voor tarwe moet hij maar even bellen
bio boer
@Arnold1988 er komen nog wel beperkingen op bouwplan akkerbouwer denk je niet ze willen meer rustgewas
Arnold1988
@bio boer ze doen maar
Melkveehouderij kan nooit meekomen met saldogewassen
Noorderling
@Arnold1988
En die overige jaren rustgewas?
Kan dan geen saldo tegen melken op.
Arnold1988
@Noorderling zoveel rustgewas heb je niet nodig
Noorderling
@Arnold1988
Welke in het lijstje van 7e nap en glb schaar je dan onder hoog renderend?
Arnold1988
@Noorderling welk lijstje?
robbies
@Noorderling Kunnen ze dan niet beter zelf gaan melken? Ik heb je ooit hier wel zien vertellen dat degene die veehouderij togevoegd hebben hun rustgewassen optimaal benutten. Met de wetenschap dat akkerbouwers melkveebedrijven opkopen in jullie regio, is een stalletje zo gevonden. De aanwezige melkveehouders kunnen het uitzoeken. Of wil je fosfaatrechten erbij houden om de sector te beschermen?
+1
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
ze dan niet beter zelf gaan melken? Ik heb je ooit hier wel zien vertellen dat degene die veehouderij togevoegd hebben hun rustgewassen optimaal benutten. Met de wetenschap dat akkerbouwers melkveebedrijven opkopen in jullie regio, is een stalletje zo gevonden. De aanwezige melkveehouders kunnen het uitzoeken. Of wil je fosfaatrechten erbij houden om de sector te beschermen?

Zou kunnen, voorbeelden zijn er wel. Maar 2 dingen goed doen valt niet mee. Beide is 24/7 business. Spuit rijdt hier bij de kust altijd wanneer ik aan het melken ben, hun dagen zijn over het algemeen langer in het seizoen.
Moet je al met 2 kapiteins zijn, anders houdt je alles niet bij, ook qua regelgeving. Je kunt veel uitbesteden, heeft zijn prijs maar als je dingen niet weet, kun je ook geen goede beslissingen nemen.

Samenwerken bevalt me uitstekend, andersom ook wel, anders hield het vast wel op.
Kan ieder focussen waar hij of zij goed in is in plaats van beiden 2 ballen de lucht in houden en net geen slagkracht hebben om wat zaken goed aan te pakken.

Kan 5ha uien ook wel rond rekenen, qua aanpak tussen de bedrijvigheid door is de kans op een domper behoorlijk. Koeien kun je geen steken laten vallen of een keer melken over slaan. Dag te laat erbij op bouwland kun je ook een jaarinkomen laten verdampen.
robbies
@Noorderling kwestie van organiseren zeg jij altijd. Met een telefoon ben je zo aan de gang. Wie op twee of 3 plekken kan melken of meerdere spuiten heeft rondrijden, kan het ook wel combineren. Samenwerking is mooi, maar kan ook eindig zijn. Bijvoorbeeld met verplichte rustgewassen.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
Bijvoorbeeld met verplichte rustgewassen.

denk dat dat juist de grootste aanjager is van samenwerking. Er is meer ruimte nodig voor salderende gewassen. Als melkveehouder heb je dan wel wat te bieden. Meer aanbod van grond voor granen en gras biedt potentie melk te maken.

Het is een totaal ander vak. Kopiëren of meer van hetzelfde is wat anders.
Krijg het ondertussen wel een beetje mee vanaf de zijlijn, begrijp er nog maar weinig van.
maar dat is andersom net zo. Wat bij ons vanzelfsprekend is, kan bij een ander fataal leergeld zijn, noem een vruchtbaarheid. En eigenlijk zie je overal in het bedrijfsleven wel dat er maar heel weinig mensen zijn die goed een bedrijf kunnen leiden, als je niet weet wat er exact op de werkvloer zich afspeelt met de te nemen keuzes. Neem een Pon wie allerlei bedrijven op topniveau laat draaien, daarin mag ik nog niet in de schaduw staan.
bio boer
@Arnold1988 melkvee heeft zomaar saldo van 3000 euro per ha met 2 gve per ha daar komen echt niet alle gewassen overheen alleen pootgoed en bloem bollen en uien dan moet je op beste grond zitten op mindere grond wordt saldo al snel lager er zijn ook gewassen waar het saldo negatief uitpakken vorig jaar de consumptie aardappelen trekt gemidelde hard naar beneden
T60401
Quote Reactie van @bio boer:
melkvee heeft zomaar saldo van 3000 euro per ha met 2 gve per ha

volgens mij kun je het dit jaar het woordje saldo vervangen door een ander 5 letter woord. 😉
Arnold1988
@bio boer voor 3000 euro per hectare mag jij bij mij rustgewassen verbouwen
bio boer
@Arnold1988 doelde meer op dat soldo van melkvee niet zo slecht is tegen over akkerbouw saldo van mijn gerst haald het lange na niet

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , piet , grasland , kunstmest , grondgebonden , tweede kamer , gve , hectare , piet adema en gve-norm ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0