Einde aan ongebreidelde stikstofhandel, kabinet neemt zelf de regie met nieuw pakket aan maatregelen

Het kabinet pakt de ongebreidelde handel in stikstofuitstootrechten aan door zichzelf voorrang te verlenen op het gebruik van vrijkomende stikstofrechten

Deel dit artikel

Reacties

Twentsch Land
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil ook paal en perk stellen aan de ‘loze’ stikstofruimte in natuurvergunningen van boeren en industriële bedrijven. Natuurvergunningen bevatten gemiddeld 25- tot 40 procent meer stikstofemissierechten dan de vergunninghouder daadwerkelijk gebruikt. Die ‘spookemissies’ kunnen nu gewoon worden verkocht en worden gebruikt om veestapels uit te breiden en wegen- en industrieterreinen aan te leggen.

Industriële bedrijven en NB vergunningen ! Daar zijn er niet veel van dus feitelijk latent bij boeren ophalen !
Ook nog even een stok steken zodat boer van boer geen stikstof kan kopen, was een pracht oplossing voor pasmelders.

Boeren zijn hoe dan ook de klos door afbakening door de overheid door middel van recht van eerste koop, innemen latente ruimte ( en ga er maar vanuit dat daar vrijwel niks van naar een andere boer gaat ) en onteigening.
hans1980
.

(klik om te vergroten)

hans1980
@hans1980 Dus hoe kan een boer nog extra koeien houden???
Noorderling
@hans1980
elke koe extra een roosterplaat door andere vloer vervangen, of de luchtwasser een kwartier per dag langer laten draaien.
hans1980
@Noorderling ik begrijp dat bij bv nieuwe vergunning aanvraag boer bv van 100 koeien gangbaar roosters is 100 x 12 = 1200 NH3
Dan bv naar 150 koeien met lely sphere is 3NH3 = 450NH3 deze boer 1200-450= 750kg NH3 verliest
Maar er staat dat er geen koeien extra gehouden kunnen worden????
Farma_boerke
@Noorderling jij het meer dan 24 uur in een dag (?), die luchtwassers moeten altijd aan staan

Daarbij is het innemen van ruimte niets anders dan het creeeren (boekhoudkundig) van ruimte voor uitstoot van meer industrie en mobiliteit. Landbouw is al beperkt op het aantal staarten door bv fosfaatrechten, door dat stelsel komt er geen vee mee bij, daarom verdwijnt het nu ook niet. Hooguit wordt het in de verre toekomst ingeruild tegen een GVE-norm oid.
Noorderling
@Farma_boerke
Staat in de brief dat gve bovenop bestaand komt.

Dat moet inderdaad, maar als je geen latente ruimte wilt die je kwijt raakt moet je gefaseerd salderen naast wat je groeit, dat moet op te lossen zijn.
bio boer
@Noorderling ze willen ook stikstof tax invoeren op die manier willen ze bedrijven stimuleren zo laagmogelijke uitstoot te hebben
Noorderling
@bio boer
Stimuleren is wel de meest positieve invalshoek 😉
Kunnen aan de knoppen draaien hoeveel boeren er over blijven door net niet kapot te gaan.
hans1980
.....of verduurzaming voortvloeit uit een wettelijke verplichting?

(klik om te vergroten)

+7
Marco de 1ste
Alleen maar bij de boerenbedrijven, waarom? Omdat zij wel een vergunning hebben en bekend is wat zij uitstoten. Boeren hebben hun zaakjes wel op orde.
Voorspelling doen, als x aantal boeren ausradiert zijn wordt er geeneens gekeken naar industrie en overige. Doel is en blijft optiefen met boeren en hun grond aanwenden voor natuur bouw infra.
bio boer
Had gisteren ook heel snel door de brief gebladerd kwam ook nog soort stikstof taks tegen net als co2 rechten om bedrijven testumileren om weinig stikstof uit te stoten
j h p
Ben benieuwd hoe Adema dit recht wil breien in z'n perspectiefbrief.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot handel en stikstofrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!