Daling melkprijs is onoverkomelijk

Deel dit artikel

Reacties

+5
BertK
Onoverkomelijk of onontkoombaar?
bio boer
Goednieuw vrijdag vandaag 😁🙈
Noknok
@bio boer wat minder belasting betalen 😉
+1
bio boer
@bio boer ze durven wel tevragen als ik die bedragen zie voor abbo bij boerenbusiness
Jaap40
@bio boer inflatie
+3
bio boer
@Jaap40 even 600 betalen voor een jaar de zuivelnoteringen intezien ? Weet niet wat je allemaal kunt bekijken met abbo lijkt mij dat doorsnee melkveehouder dat er niet voor over heeft
Jaap40
Kars
@bio boer de boerderij niet dan vakblad? 2 jaar terug opgezegd. Toen wast 540 euro meen ik. Elk jaar 33 euro erbij keek ik is terug. Echt onbeschoft duur.
bio boer
@Kars heb ik toevallig net betaald 650 euro ergens was het boerderij net zo duur als abbo bij boeren business zuivel boerderij heeft nog nieuws markt en elkeweek een blad
+12
Weidezicht
@bio boer voor 20 euro heb je de boerinnenkalender, kun je elke dag naar kijken.... uren....🤣
robotslaper
@Weidezicht preciesss
+4
Fred4130
@Kars 😳😳😳 Serieus? 540 euro? Laatste jaar dat ik een abonnement had was het iets van 180 euro geloof ik, kan ook nog net guldens geweest zijn. Toen vond ik hem al te duur 😏
hans1980
@Fred4130 lto en boerderij vond ik al 15 jaar te duur dus
+1
Fred4130
@hans1980 van de LTO gelukkig nooit lid van geweest en de boerderij heb al sinds 2002 geen abonnement meer op. Veel geld mee bespaard zo te zien 😏
de Tank
@Kars Dan heb je die nog lang gesponsord zeg🙈
+7
Jan-T
Waarom moet de melkprijs dalen.
Er is geen enkel materiaal en loon component welke op dit moment daalt.
Het gaat alleen maar omhoog 10% erbij stelt niks meer voor dus volgens mij moet het omhoog richting de 85,- cent per kg geproduceerde melk.
Jaap40
@Jan-T de melkprijs moet dalen van de handel. Hun inkoopprijs moet omlaag.... is de enige reden.

Vanuit Duitsland is er een enorm vleesvarkens tekort, eieren zijn idioot duur, melk blijft ook goed aan de prijs.
bio boer
@Jaap40 onze melkfabriek heeft al aangegeven moeite tehebben om winst te draaien met de kaas voor de groothandel
bio boer
@bio boer dat gaat dan ook over reguliere kaas
+1
Cowboy3
@Jan-T De melkprijs gaat dalen door vraaguitval door te hoge prijzen.
+3
grupstalboer
@Cowboy3 Die uitspraak heb ik al zo vaak gehoord de afgelopen 40 jaar ,Net als dan halen we melk in de ons omringende landen. We leven nu in een andere tijd, ook in andere landen is te kort aan melk !
Cowboy3
@grupstalboer De melkaanvoer in NL en België is de laatste maanden meer als 5% hoger dan vorig jaar en dat wordt nog meer, eerste kwartaal van volgende jaar gaat de melkprijs dalen.
Zie vrijemelk paar laatste maanden, boerderij.nl/Markt/…
+3
weurding
Eigenlijk niet zo raar, als melkprijs dik 60 cent aantikt kan ie ook maar 1 ding doen.....😉
de Tank
@weurding resultaat is 1k/koe gestegen in 2022(prognose)tov 2021. Ik vind het prima als dat zo blijft, of het reëel is om dat te verwachten dat dat de nieuwe standaard is denk ik niet.
+1
mlkvhoudr
@de Tank jij hebt wel regen gehad toch van de zomer?
de Tank
@mlkvhoudr voor maximale grasgroei te weinig, voor mais perfect weer gehad. Grond hier niet zo gevoelig voor droogte. Ik besef dat verschillen groot kunnen zijn. Zolang iedereen de melkproductie min of meer op peil houdt zal de melkprijs zich er weinig van aantrekken dat de 1 een slechtere gewasopbrengst heeft dan een ander.
cjw73
@de Tank jij hebt dus wel geprofiteerd van de melkprijs stijging. Weet genoeg met ruwvoer tekort die er weinig tot niets extra aan overgehouden hebben dit jaar.
+1
de Tank
@cjw73 klopt, zoals gezegd, als dat nauwelijks invloed heeft op de totale melkproductie blijft de melkprijs niet eeuwig op dit niveau. Consumenten houden hand op de knip. Via de horeca gaat veel weg wat een relatief hoog toegevoegde waarde heeft. Daar verwacht ik als eerst behoorlijke vraaguitval. Coronatijd heeft veel mensen met baan flink laten sparen, afgelopen jaar is dat voor een deel extra uitgegeven. Vanwege hoog oplopende kosten kan het verschil 2022/2023 daardoor wel eens, extra groot kunnen zijn.
Noorderling
@de Tank
Krachtvoer werd eind 2021 al duurder, als we 2023 met 60cent beginnen en 45 eindigen verwacht ik niet zoveel verschil met dit jaar.

@cjw73
Voervoorraad is ook een keuze, zijn ook genoeg intensievere bedrijven die in de groeizaamste jaren flink wat voer verslepen voor relatief weinig geld.
Is zon extra sleufsilo ook nog wel een keer bespaard als je voor 100euro mais de markt op moet. Prijsstijging is groter dan wat een silo kost.
de Tank
@Noorderling ik verwacht de 45 halverwege 23
cjw73
@Noorderling ja daar zeg je net wat. Bij intensief valt dat best mee. Maar weet hier in de buurt zat die ruim zelfvoorzient zijn, alleen door de droogte dit jaar in problemen zitten.
+1
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
alleen door de droogte dit jaar

Niet door de droogte maar door het gebrek aan een beregeningsinstallatie. Wij zeggen altijd liever één hectare minder met een haspel dan zonder moeten.
+1
bio boer
@cjw73 vind ik toch raar van 35 cent naar 62 cent en nog blijft er niks over nu had ik bewondering voor jullie dat het lukte met 35 cent hier is de liquiditeit toch wel toegenomen bij melkvee
+2
mlkvhoudr
@bio boer tussen toegenomem en 1000 euro per koe toegenomen zit nog wel wat ruimte he😄
+1
bio boer
@mlkvhoudr mijn melkprijs is niet zo veel gestegen 😜 maar de helft lukt hier toch wel en ook nog 2 maanden tegaan met weinig kosten glb geld komt nog binnen in mijn geval weidevogelbeheer geld komt er de komende maanden nog 1000 euro per koe binnen
de Tank
@bio boer gemiddeld is de prijs 20 cent gestegen tov 2021 en geen 27 cent. Droogte heeft er blijkbaar hard ingehakt, 2021 was op droge zandgrond een super jaar kwa groei, contrast met 2022 is daar dan ook groot denk ik.
+1
mlkvhoudr
@de Tank veel van de extra winst van dit jaar komt bij mij volgendjaar pas nu vooral de kosten er van. Zo stijgt onze energienota maar weinig maar moest ik daarwel voor investeren, kosten nu maar geen hoge naheffing
+1
T60401
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
oest ik daarwel voor investeren

Die investeringen hebben niets met die 1K resultaat per koe te maken he.
+1
mlkvhoudr
@T60401 klopt ik ben niet zo van t fiscale kijk gewoon naar wat er binnen komt en uitgaat
bio boer
@de Tank half 2021 was de melkprijs al stijgende tot nu alleen maar gestegen daar voor jaren rond de 35 cent
bio boer
@de Tank 2018 hebben we ook overleeft toch toen was het stuk droger
cjw73
@bio boer het was qua droogte hier weinig anders dan in 2018 vooral vanaf half juli werd het gort droog. En het begon pas te groeien eind september.
cjw73
@bio boer nou ik ben ook zeker niet enthousiast wat de resultaten hier betreft, moet ik er wel bij zeggen, dat ik fors minder melk dan in het verleden en een half jaar vervangende arbeid heb gehad door ziekte.
pieta
Quote Reactie van @cjw73:
niet enthousiast wat de resultaten hier

Ik verwacht een goed resultaat. Wel weinig geld van over. Veel (te) teruggebracht naar de Rabo.
bio boer
@cjw73 ik had vorig jaar 20 koeien tewijnig nu stal weer vol 😅
mlkvhoudr
@de Tank hier gezellig aantal euros er doorgestookt aan graslandvernieuwing en herstel door de droogte en andere investeringen ik haal het niet die hoge extra marge
+2
Erco
@mlkvhoudr ik ken ze die al 4 ct hogere energiekosten hebben doordat vast contract afliep. Dat hakt er wel in. En dan levert ie nog bij de cono ook . Dan gaat t dubbelop😉
mlkvhoudr
@Erco ik heb hier ook nog wel wat zaken waar ik op zou kunnen besparen maar dat zijn de kleinere besparingen zoals een wtw installatie
Vantveen
@Erco Dan moeten ze nu snel overstappen. Prijzen zijn weer hard gezakt
buorman
@weurding Ja, na regen komt zonneschijn en omgekeerd
hans1980
Wordt maandag spannend of rfc de trend gaat breken?
frank post
@hans1980 het “mandje” blijft redelijk gelijk dus zal rfc dat ook wel doen
+2
robotslaper
Over 5 maand gaat de melkprijs gewoon weer stijgen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkprijs ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
4.704
TREFWOORDEN