De Gebr Buter zochten hun heil in Canada: ‘Hier zijn ook regels, maar ze zijn niet zo pietluttig’

De Gebr Buter hebben hun plek gevonden, hieronder een heel mooi (foto)verslag: volkskrant.nl/mensen/…

Voor veel Nederlandse agrariërs is de toekomst onzeker en het voelt soms alsof ze aan het boeren zijn op de vierkante centimeter. De boerenbroers Nick en Barry Buter zochten de ruimte en maakten de Canadian Dream van hun vader waar. Hun oudste broer Loek, fotograaf, zocht hen op.

Elke boer denkt te allen tijde na over zijn of haar toekomst. Kun je je werk doorgeven aan de volgende generatie? Of ben je de hekkensluiter? Boer Sjaak Buter uit het Noord-Hollandse Lutjewinkel keek naar zijn drie zonen en dacht: dat zijn er hoe dan ook te veel voor één boerderij. Gelukkig werd Loek Buter (40), de oudste, liever fotograaf dan boer en vertrok hij naar Amsterdam voor zijn studie. Broers Nick (38) en Barry (36) stapten in het goedlopende melkveebedrijf van hun vader.

Met die opvolging erfden de broers het nadenken over later. Maar elke toekomstschets leek meteen te worden uitgegumd ‘door politici die zelf nooit een plan afmaken’. En van vrij boeren, je bedrijf naar eigen inzicht en goesting inrichten, was al jarenlang geen sprake meer. Elke korrel krachtvoer, gemaaide grasspriet en plak koeiendrek moet immers worden bijgehouden en verantwoord in een land waarin de druk op het landschap kolossaal groot is.

Deel dit artikel

Reacties

kanniewaarzijn
Mooi artikel, prachtige foto's.
January
Overal is wel wat inderdaad, maar zo erg als in Nederland is het nergens , ik woon al bijna 25 jaar in Denemarken en hier is ook veel gebeurt en nieuwe regels, maar nog steeds ruimte om goed te boeren
+1
jan 10
Mooiste land om te boeren,veel ruimte en makkelijk volk daar.
+2
casev2
@jan 10 dat is het mooie van al die landen waar bijna iedereen een emigratie achtergrond heeft. Je word bijna direkt opgenomen als 1 van hun. Mooi artikel trouwens

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot canada , toekomst , regels , heil , boeren , buter en boerenbroers ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0