Milieuorganisatie wil renovatie Binnenhof stilleggen om stikstof

De verbouwing van het Binnenhof moet zo snel mogelijk worden stilgelegd, omdat het project geen stikstofvergunning heeft. Dat stelt milieuorganisatie Mobilisation for the Environment, dat daarvoor een handhavingsverzoek heeft ingediend bij de provincie Zuid-Holland.




Het handhavingsverzoek volgt op een uitspraak van de Raad van State van twee weken geleden. Die besliste toen dat bouwprojecten ook een stikstofvergunning moeten hebben en daar niet langer van zijn uitgezonderd door de zogenoemde bouwvrijstelling. Volgens de hoogste bestuursrechter is de vrijstelling in strijd met Europese natuurbeschermingsregels.

Voor de verbouwing van het Binnenhof werd juist gebruikgemaakt van de bouwvrijstelling, blijkt uit een brief die de NOS heeft ingezien. In die brief schrijft de Omgevingsdienst Haaglanden aan het Rijksvastgoedbedrijf dat "voor de activiteiten beschreven in de conceptaanvraag geen vergunningplicht (...) geldt" vanwege de bouwvrijstelling en dat daarom ook geen vergunning is verleend.

'Illegale verbouwing'
Dat is nu, na de uitspraak van de Raad van State, een probleem, zegt Mobilisation for the Environment (MOB). Omdat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden, stelt de milieuorganisatie dat de renovatie van het Binnenhof illegaal plaatsvindt. Valentijn Wösten, raadsman van MOB, vindt het "onverkoopbaar" dat wordt gehandhaafd bij boeren die door fouten van de overheid zonder stikstofvergunning zitten, terwijl het Binnenhof zonder verplichte vergunning wordt verbouwd. "En als iemand zich aan de wet moet houden, is het het hart van de democratie wel."

Bij de verbouwing komt relatief weinig stikstof vrij en van die stikstof komt dus ook heel weinig in gevoelige natuurgebieden terecht. Maar op slechts 3 kilometer afstand van het Binnenhof ligt het beschermd natuurgebied Meijendel en Berkheide, in de duinen. Daar komt al meer stikstof neer dan de natuur aankan en daardoor kan een rechter oordelen dat ieder klein beetje extra neerslag te veel is.

Onorthodoxe middelen
Het is vooral een principekwestie, beaamt Wösten. "Het spijt ons dit te moeten doen, maar blijkbaar zijn er onorthodoxe middelen nodig om politici ervan te doordringen dat het hoog tijd is. Er moet nu actie worden ondernomen."

"Nu de bouwvrijstelling niet meer bestaat, hebben meer bouwprojecten inderdaad een vergunning nodig", zegt universitair docent omgevingsrecht Ralph Frins (Radboud Universiteit). Er is volgens hem wel één uitzondering: zo'n vergunning is niet vereist als schade aan beschermde natuur bij voorbaat kan worden uitgesloten.

Extra onderzoek
De provincie Zuid-Holland laat aan de NOS weten dat het "denkbaar" is dat voor de renovatie een natuurvergunning nodig is "als gevolg van de vervallen bouwvrijstelling". Daarvoor is tot nu toe nog geen aanvraag gedaan. Het Rijksvastgoedbedrijf zegt op dit moment te onderzoeken of een nieuwe vergunningsaanvraag nodig is.

Daarvoor is eerst onderzoek nodig naar de hoeveelheid stikstof die vrijkomt bij de bouw, want de bestaande berekeningen zijn achterhaald. Daarna moet worden nagegaan hoeveel van die stikstof terechtkomt in beschermde natuurgebieden. Daar is al onderzoek naar gedaan, maar de milieuorganisatie betwist de deugdelijkheid daarvan. "De provincie Zuid-Holland moet daarover een oordeel vormen en eventueel extra onderzoek laten uitvoeren", zegt Kars de Graaf, hoogleraar omgevingsrecht (Rijkuniversiteit Groningen).

Het handhavingsverzoek betekent niet dat de verbouwing van onder meer de Eerste en Tweede Kamer per direct zal worden stilgelegd. De provincie heeft acht weken de tijd om met een antwoord te komen op het verzoek. Als dat niet wordt ingewilligd, zegt MOB naar de rechter te stappen. Maar ook zo'n procedure zal lang duren.

Boerenbedrijven uitkopen
Zelfs als MOB in die rechtszaak gelijk krijgt, zijn er nog andere manieren om de bouw toch door te laten gaan. Er kan bijvoorbeeld worden gezocht naar boerderijen of andere bedrijven die stikstof uitstoten die kunnen worden uitgekocht om de stikstofruimte voor de verbouwing van het Binnenhof alsnog te creëren. Dat zal niet gemakkelijk gaan, want stikstofruimte is schaars.

Het zou wel kunnen dat de verbouwing door deze juridische stap vertraging oploopt. De verbouwing werd in 2020 ook al met een jaar uitgesteld omdat de verbouwing niet aan de toen geldende stikstofeisen voldeed.

Klem
Het handhavingsverzoek toont aan hoezeer het kabinet klem zit door het stikstofdossier. Door het uitblijven van maatregelen die de stikstofuitstoot substantieel verminderen, kunnen milieugroeperingen projecten zoals de verbouwing van het Binnenhof aangrijpen om de politiek verder onder druk te zetten.

Een woordvoerder van minister De Jonge, die politiek verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoedbedrijf, laat in een reactie aan de NOS weten dat hij verwacht dat de huidige werkzaamheden kunnen doorgaan. Wel wordt nog onderzocht welke gevolgen de vervallen bouwvrijstelling heeft voor de rest van de renovatie van het Binnenhof.

Deel dit artikel

Reacties

+2
Melkboer16
Goed zo, hoe meer ze platleggen hoe beter
+1
Noorderling
@Melkboer16
Onder het motto, leedvermaak is ook vermaak?
Beter lossen ze die puinzooi op.
+1
buorman
@Noorderling Onder druk wordt alles vloeibaar
+1
Jannus
@Melkboer16 Bestorming van de 2e kamer is gaande en aanstaande
+7
labella
Werkzaamheden op het Binnenhof stilleggen? Ik heb niet de indruk dat ze op het Binnenhof überhaupt wat uitvoeren!
Nevergiveup
Ze lopen alleen maar in de weg
+7
de hoef
Prachtig als dat zou lukken
+3
de Tank
@de hoef MOB doet dit om meer druk bij de politiek te leggen om op te schieten met N maatregelen, boeren opruimen dus. Net als het voortbestaan van schophol wordt de verbouwing van het binnenhof echt niet stilgelegd. Het versterkt wel het idee dat het waanzin ten top is.
+1
matt
@de Tank hoe staat MOB in omruil nh3 naar nox.
Daar klopt niks van,maar het helpt wel boeren opruimen.

Hebben,ze zich hier ook over uitgesproken,want dat weet ik eigenlijk niet?
+1
John Spithoven
Geen enkel probleem, we komen gewoon weer een biertje op. Niks geen schotten tussen NH3 en NOx, zei v d Wal, ondanks de motie in het Remkes debat.
Totdat de boertjes op zijn......maar dan hebben we een ieder geval wel heel mooie natuur......en een nieuw tweede kamer gebouw.,....😲

(klik om te vergroten)

j h p
@John Spithoven In de 'buurt', het dichtste bij is een km of 5/6. 🙄 google.com/maps/place/…
Weidezicht
@j h p zitten wel vele maneges, kleine paardenstallen en kinderboerderijen in de stad.
+1
Weidezicht
Mob wil 1 op 1 aan tafel met kabinet. Ff keiharde afspraak, veestapel halveren, reztant biologisch. Als dat er door is, stopt hij met de overheid plagen? Is dat de tactiek?
Zou wel stunt zijn als hij die verbouwing plat legt. Ze zitten nu in kleiner gebouw denk ik, en daar redden ze het ook. Kunnen ze op binnenhof starteswoningen/kamers verhuren. Hop hop.
+5
de hoef
@Weidezicht hij overspeeld zijn hand eerdaags
+2
Melkboer16
@de hoef dat zou kunnen maar ik ben er wel blij mee!
Voor de meeste 2e kamerleden is de stikstof discussie een ver van m’n bed show.
Het hele land wordt platgelegd door een paar veganisten die jaren de boertjes gepest hebben!
Ik kan mij nog herinneren dat MOB hier in de gemeente actief was en we totaal niet wisten wat daar de bedoeling van was.
Het is volgens mij al wel 30 jaar geleden en toen kochten we ook dure ammoniakrechten.
Weidezicht
@Melkboer16 en die 2e kamerleden krijgen het stikstofprobleem nu iets dichter bij huis, en de oplossing wordt er bij hun al jaren ingestamt. Boeren opruimen. Of denk je dat die 2e kamerleden zich nu ineens wel gaan verdiepen in de stikstofmaterie.?
+1
buorman
@Weidezicht Denk je niet dat bv BBB met kritische vragen komt als de verbouw 2e kamer mag doorgaan terwijl andere projekten worden stilgelegd?
Of al voor verbouw 2e K boeren worden uitgekocht waar het voor schiphol niet zou mogen, omdat de PAS melders nog niet gelegaliseerd zijn? Hoe meer zand in de raderen hoe meer het gaat kraken toch? En een kruik gaat zolang te water tot zij barst.....
Albert Altena
@buorman Ik hoop niet dat BBB dat wil stilleggen, want daarmee geef je indirect ook aan achter het besluit te staan tot inkrimping van de veehouderij.

Er is maar één manier om uit de misère te komen.
Forse verhoging van deposito op natura gebieden.
buorman
@Albert Altena Dus als BBB tegen privilege voor de 2e K is, is ze voor uikoop boeren en omruil groen voor gas? Als Nederland niks mag VOORDAT onomstotelijk vaststaat dat de natuur daarvan geen last heeft, dan Den Haag ook niet toch? En ''hoeveel bestaand'' recht heeft de verbouw v/d 2e K?
Albert Altena
@buorman Goed lezen!
buorman
@Albert Altena Of duidelijker schrijven mss; ''ik hoop niet dat BBB dat wil stilleggen,'' , welke DAT?
Albert Altena
@buorman "dat" is de werkzaamheden op het Binnenhof.
Want daarmee geef je indirect ook aan dat stikstof WEL een probleem is.
We moeten tezamen met de bouw de grote onzin te lijf gaan.
+1
Weidezicht
@Albert Altena de bouw (maxime verhagen) wordt pas je vriend in de stikstofsoap, als het 100 procent zeker is, dat er geen gram stikstof van boeren gebruikt mag worden voor andere activiteiten. Hij is cda, en heeft 0 mededogen. Als regering zou kiezen voor intrekken vergunningen, gedwongen halveren en ruimte inleveren enz, vindt hij dat allemaal best, als het masr ten goede komt aan bouw e.d.
+2
Albert Altena
@Weidezicht Ik begrijp je gedachte.
Zoals Verhagen opkomt voor zijn "bouw", moest LTO eigenlijk ons belang verdedigen.
+1
Frans1
@Albert Altena Nee, daarmee geef je aan wat voor waanzinnig juridisch moeras ze gecreëerd hebben!
Albert Altena
@Frans1 Tja. Het is heel simpel op te lossen door deposito van 1.4 gr/ha te verhogen.
theo-lamers
@Albert Altena nee, want dan gaat de uitstoot niet naar onder en dat is de bedoeling
buorman
@Albert Altena Nee, daarmee geef je aan dat ALS wij ons aan die regel/wet moeten houden, zij dat ook moeten.
Jij pleit voor een hogere KDW, daarmee geef je aan dat er een kdw is/moet zijn. De staat van de natuur dient leidend te zijn, en dat is ook wat Brussel verlangd.
Albert Altena
@buorman Je mag het van mij zo bekijken, maar je schiet daar niets mee op.
Het punt van de natuur in stand houden ben ik wel met je eens.
Laat ze het plantje maar eens zien bij een natuurgebied waar in de verste verten geen veehouderij te bekennen is.
buorman
@Albert Altena Ik wil van die hele kdw/stikstofsjit af...
+2
Kars
@buorman juist staat van de natuur. En de rollen omdraaien, bij slechte staat nul subsidies aan natuurclubjes of boetes en pas bij goede instandhouding subsidies.
Want het verdienmodel is nu, gewoon praten hoe slecht het gaat en daarmee geld krijgen. Toch te zot voor woorden.
Welke sector krijgt voor waardeloos werk en moedigt praat zich lapzazerus over hoe slecht werk ze doen om daarmee inkomsten te verkrijgen. Ongekend!!!
+1
Jannus
@de hoef Ze gaan zich in de voet schieten net als Pim Fortuyn werd afgeschoten door een lid
kanniewaarzijn
@de hoef Welnee, dit is allemaal vooropgezet i.s.m. de overheid.
spotmelker
@Weidezicht Hop hop? Wil je er een tweede wallen van maken?
+1
Weidezicht
@spotmelker mwah, misschien geen gek idee, maar ja, dan wordt er ook weer van alles uitgestoten.....
+3
duitser
@Weidezicht mooi asielopvang. Kunnen ze die plattelandsdorpjes met rust laten
p.w.
Quote:
Er is volgens MOB een oplossing om uit de chaos te komen. ,,Reviseer de Stikstofwet op zo kort mogelijke termijn, zorg voor een moratorium op het bouwen van nieuwe stallen, stop de handel in stikstofuitstoot, koop piekbelasters uit (niet alleen boerenbedrijven) en zorg voor een stevige aansturing vanuit het kabinet.

ad.nl/binnenland/…
+1
p.w.
Quote:
[/b]BOEM! Stikstofbom ONTPLOFT op Binnenhof
Johan Vollenbroek wil illegale renovatie stilleggen

DEKENTJES. OVERAL!
Hahaha. Al jarenlang de boeren overal de schuld van geven, maar zelf geen haar beter zijn. Het kan in Den Haag. Op de foto: de bekende milieucriminelen: de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer bij de start van de renovatiewerkzaamheden aan Het Binnenhof. Maar wat blijkt: het is allemaal illegaal als de neten. Sinds de rechter (D66) heeft bepaald dat de zogenaamde bouwvrijstellingsregeling helemaal niet mag, is de renovatie van Het Binnenhof hartstikkene onwettelijk. Want op een paar kilometer van het Het Binnenhof liggen gigakwetsbare NATUURGEBIEDEN, en als daar straks brandnetels en bramen groeien door een dekentje van stikstof dan gaat de hele regio Haaglanden deaud. Is toch supergrappig? Daarom bij hoge uitzondering een shout-out naar de vervelendste Nederlander van Nederland. HUP JOHAN VOLLENBROEK.

geenstijl.nl/5167838/…
Bekkink
Het houd niet op.... niet vanzelf...
weurding
Als we nu handmatig de boel effe opbreken is dat tenminste al stikstofvrij gedaan
stefanus
Allemaal elektrische machines gebruiken op kosten van de belasting betaler en het kan gewoon door, weer veel aandacht om veel onzin.
+2
j h p
@stefanus Met dikke dieselaggregaten, buiten de stad, vlak bij die N-gevoelige natuur, om ze op te laden.
Nevergiveup
@j h p Hier bij dijkverzwaring ook , kraantje en shofeltje elke twee uur accu leeg , vrachtwagen pendeld met de accu's net buiten de N2000 "cirkel" en daar staat een zware diesel agregaat op het Avri terrein ze vol te pompen 🤐
+2
HansBa
Niet best. Die wosten gaat het maar om 1 ding en dat is het opruimen van de veehouderij. Als hier ook weer stikstof ruimte voor nodig is weet je wel waar ze het halen. En daar gaat het wosten om.
Adaptief boeren
Valentijn Wösten, raadsman van MOB, vindt het "onverkoopbaar" dat wordt gehandhaafd bij boeren die door fouten van de overheid zonder stikstofvergunning zitten, terwijl het Binnenhof zonder verplichte vergunning wordt verbouwd.



Toch leuk van hem om dat zo te zeggen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natuurgebied , stikstof , boerderijen , illegaal , natuurgebieden , uitspraak , vrijstelling , tweede kamer , Renovatie , stikstofruimte , stikstofuitstoot en mob ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!