Rechter maakt einde aan ‘stankstapelen’

Weer blijkt de overheid een forse steek te hebben laten vallen. Zij heeft omwonenden van megastallen onvoldoende beschermd tegen extreme stankoverlast en mogelijke gezondheidsschade, oordeelde de Haagse rechtbank. Daarmee schendt de overheid het internationale mensenrechtenverdrag. De procederende omwonenden uit de Peel hebben recht op een schadevergoeding voor grove aantasting van het woongenot en waardedaling van hun huizen - al moeten ze daar wel een aparte procedure voor aanspannen.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Milieu, Vivianne Heijnen, gaat nog in beroep maar heeft al aangekondigd in het voorjaar met voorstellen voor een wetswijziging te komen. De huidige Wet geurhinder en veehouderij (WGV) houdt namelijk geen rekening met 'stapelingseffecten'. Bij vergunningsaanvragen wordt alleen gekeken naar het aanvragende bedrijf, niet naar al bestaande bedrijven in de directe omgeving. Of naar de dubbele stank voor de buren. Of naar piekbelasting: kleine kuikentjes stinken niet, maar volwassen vleeskuikens dubbel en dwars.

Wat is de beste methode om stank te meten eigenlijk? Daar is de WUR al mee bezig,

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot vleeskuikens , veehouderij , milieu , voorjaar , megastallen , overheid , stankoverlast , meten , geurhinder en dubbele ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
174