​Tarief SMG naar 20 euro per ton

Vanwege de sterk toegenomen elektriciteitskosten verhoogt Stichting Mestverwerking Gelderland (SMG) de stortkosten naar 20 euro per ton.

De mestverwerker verhoogde in juli 2022 het stortgeld al naar 17,95 euro per ton, 2 euro meer dan het vastgestelde tarief van 15,95 euro per ton. Zonder de nieuwe aanpassing zouden de hogere elektriciteitskosten leiden tot een onaanvaardbaar hoog verlies voor SMG over 2022, waardoor de continuïteit in gevaar komt, laat de organisatie weten.

Het bestuur heeft verschillende alternatieven maatregelen en alternatieve energiebronnen doorgerekend. Op korte termijn daarop overschakelen heeft ook nadelen en geeft niet altijd de benodigde zekerheid, zegt bestuurslid Herman Keurhorst: “Het is geen leuke boodschap die we brengen. Maar we hebben helaas geen andere keuze.”

De stortprijs over 2022 zal met terugwerkende kracht verhoogd worden tot 1 januari 2022. De 20 euro per ton geldt voor mest met een jaargemiddelde van 5 procent droge stof. Voor het voorschot stortgeld van oktober tot en met december wordt uitgegaan van een tarief van 28 euro per ton. Gemiddeld zal er dan aan het einde van het jaar 20 euro per ton aan voorschotten zijn voldaan.

De toeslag voor het drogestofpercentage blijft ongewijzigd. Kalverhouders die meer kalvergier leveren dan afgesproken krijgen niet te maken met een toeslag van 1 euro per ton. Bij levering van minder dan 90 procent van het contract geldt een boeteclausule van 4 euro per ton over de niet-geleverde mest.

Bron

​Tarief SMG naar 20 euro per ton
www.dekalverhouder.nl

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , stof , mestverwerking en gelderland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
219