WUR: drietrapsraket lost stikstof- en klimaatprobleem veehouderij op

Met de combinatie van dagontmesting, mestvergisting en stikstofstrippen zijn meerdere milieuproblemen tegelijk aan te pakken, blijkt uit het project Next Level Mestverwaarden. De ammoniakuitstoot kan met minimaal 55 procent (rundvee) tot 90 procent (varkens) worden teruggebracht. En de methaanemissie met 65 procent (kalveren) of 90 procent (rundvee en varkens).

Tegelijkertijd produceert de veehouderij groen gas en een kunstmestvervanger voor een circulaire landbouw. En het is te borgen.

Al jarenlang is de sector bezig met onderzoek naar het verminderen van de uitstoot van zowel ammoniak als methaan en andere broeikasgassen. Met techniek kan veel worden bereikt, zowel op rundvee- als varkens- en kalverbedrijven, blijkt uit het project Next Level Mestverwaarden. Dit laat projectleider Nico Verdoes van Wageningen University & Research (WUR) weten.

In het project is uitgezocht wat de mogelijkheden zijn van diverse innovatieve technieken op veehouderijen. Daarbij is niet alleen gekeken naar de emissies in de stal, maar ook op het land. Want als je alleen de emissies in de stal beperkt, maar ammoniak en methaan komen in de opslag of bij het uitrijden op het land alsnog vrij, heeft de techniek volgens Verdoes onvoldoende effect op de totale emissie vanuit de veehouderij.

Deel dit artikel

Reacties

Arnold1988
Raket
Schiet mij maar lek
+14
George
@Arnold1988
Als Poetin er eentje stuurt is heel het stikstofgeneuzel voorbij. Er zijn zoveel belangrijkere dingen in de wereld dan die stikstof kwats.
Hans van Bergen
WUR heeft weer eens iets uitgevonden wat al 15 jaar bestaat. WUR de grote afwezige in alle crises

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , kalveren , veehouderij , broeikasgas , ammoniak , uitstoot , mestvergisting , ammoniakuitstoot , uitrijden , kunstmestvervanger en mestverwaarden ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!