Weiland maaien: welke machine?

We hebben onlangs een woning gekocht met achterliggend weiland van 69 are groot. Het werd opnieuw ingezaaid door een loonwerker met weidegras. Nu gaan we er binnenkort een heel aantal bomen op zetten, maar zitten we een beetje verveeld met hoe we dit gaan maaien en onderhouden.

Wat willen we doen? Eigenlijk maaien (waarschijnlijk liefst met een weidebloter?) en eveneens op termijn boomonderhoud met hulp van de machine (aanhangwagen of bakje slepen) evenals grond freezen (gras freezen) teneinde moestuin aan te leggen.

Als gehele leek in de materie ben ik gaan rondkijken naar opties:

Zitmaaier is hier niet voor geschikt. Er zit immers een hoogte verschil op het terrein (dat langzaamaan afloopt) en zitmaaier banden zijn niet geschikt voor weideland (het ligt wat ruw met hoogteverschillen);

Trekker: hier kijken we naar minitrekkers die een aantrekkelijk alternatief zijn. Echter stel ik met vraag wat ik best doe? Een nieuwe minitrekker met 18 of 24pk? Hoeveel heb ik realistich nodig voor deze taken? of een oude met 18 of 20 pk? Wat met levensduur bij die oude? Als particulier heb ik geen tijd/zin/ervaring/kennis om zelf te sleutelen aan oude tractoren.

Ik kan nergens eigenlijk goede informatie vinden over hoeveel kracht ik nodig heb voor deze taken goed uit te voeren.

By the way, we kijken naar Iseki (nieuw/tweedehands) of Kubota's (tweedehands) voor deze taken.

Heeft er iemand hier concrete ervaring hiermee of betere kennis hiervan?

Alvast bedankt!

Deel dit artikel

Reacties

+1
walker1
Over het algemeen is het Japanse spul zoals Iseki en Kubota heel betrouwbaar. Als je daar pas woont en nog heel wat jaartjes in de wei wilt werken zou ik voor nieuw of jong gebruikt gaan. wat bedoel je precies met bomen er op zetten? wordt een boomgaard met rechte rijen waar je nog doorheen kan rijden, of komt er gewoon random hier en daar een boom te staan?
+1
Reinout
@walker1 Bedankt voor de informatie. Er komt inderdaad een rechte lijn bomen (fruitbomen vnl.)
Henk E
Kijk ook eens naar een boomgaardmaaier.
+1
deufi
Als het te ongelijk is een loonwerker bellen, die het met de rotorkopeg vlak werkt. Daarna kan je er uitstekend met een "gewone" grasmaaier overheen rijden. 69 are is maar een klein stukje, dus daar heb je geen bijzondere maaier/trekker voor nodig. Zeker als je bomen gaat planten zou ik eerder een grasmaaier of een zeroturn maaier aanraden.
+2
Fendt926Driver
Waar zit je ergens in nederland reinout?
Staat een mooie same smalspoor te koop.
En als je in de buurt van utrecht woond is daar een hele enthousiaste same club voor vragen en onderdelen.
Als je elders woont bij een john deere dealer in de buurt staat er ook een best mooie john deere te koop.

Hou je zelf nog iets van sleutelen?
@Fendt926Driver
Quote:
Als particulier heb ik geen tijd/zin/ervaring/kennis om zelf te sleutelen aan oude tractoren.
😄
+1
Fendt926Driver
@Jelle Boerkamp6110 dat had ik over het hoofd gezien
wim-same
@Fendt926Driver Ja, mooie Same Aurora Huub.
+1
Reinout
@Fendt926Driver Ik zit in Vlaanderen, niet NL 😄
contitour
Ik heb zelf nadat de zitmaaier overleden was een Yanmar YM1500 met 120 bloter gekocht voor de tuin en de randen van de wei. Ben daar erg tevreden over. Loopt altijd en is een stuk zuiniger dan de benzine MTD. Je kan ook nog een palletvorkje of een bakje in de hef hangen. Dit soort trekkertjes zijn nog gemeen sterk. Ik gebruik hem ook veel om grotere karren klaar te zetten om ze aan de Ford 8210 te hangen (rangeerlocomotiefje). De 18 PK Yanmar trekt ook een 150cm dubbele messenbalk van Busatis.
Reinout
@contitour Dus een Iseki met 18pk (nieuw) zou moeten voldoende zijn. Ook al is de aftakas niet onafhankelijk (stopt maw wanneer je de koppeling induwt)?
roscho
In de veiling staat momenteel een Hinomoto C174, voldoende pk's om een maaier van 1.50 te trekken. 21 pk, 17 aan de aftakas en 4wd. De prijs zal nog wel omhoog gaan, maar als je zoiets voor €2500 kunt kopen, is het niet te duur.
epic-auctions.com/auctions/…

Ik heb zelf een C144, oerdegelijk ding, ik maai daar ook 1.50 mee.
Merken als Kubota, Mitsubishi, Iseki en Hinomoto kun je je geen bult aan vallen. Zoek in ieder geval wel een 3-cilinder, dat loopt veel mooier als 2.
Ik zou niet voor een Chinees kiezen.

Als maaier zou je aan zoiets kunnen denken:
marktplaats.nl/v/zakelijke-goederen/… .
Neem er wel een met 3 messen, dat loopt mooier in t gras.
stephan-inter
@roscho die van epic gaat niet onder de 4000 weg. En dan weet je nog niet wat je gekocht hebt. Je kan niet proefrijden en niks geen garantie.
Rickhn
@stephan-inter vergeet ook niet dat er naast je bod nog veiling kosten zijn enzovoort. dan zijn het toch nog best bedragen wat erop geboden word.
stephan-inter
@Rickhn klopt inderdaad. Opgeld. Btw.
roscho
Quote Reactie van @stephan-inter:
Je kan niet proefrijden

Dat klopt, maar je kunt wel gaan kijken, de motor starten en kijken of de koppeling en de versnellingen en de aftakas werken.
Ik heb trouwens het idee dat deze al eerder in de veiling heeft gestaan.
Verder is hij niet geregistreerd, dus hij mag niet op de weg komen.
stephan-inter
@roscho ik weet niet of bij epic dat mag.
Je mag zover ik weet sowieso zelf die dingen niet doen.
Verder kan je van 5 minuten er omheen lopen nog geen indicatie maken wat die trekker mankeert. Ze komen niet voor niets op de veiling
roscho
Quote Reactie van @stephan-inter:
ik weet niet of bij epic dat mag.

Ik weet dat wel. Ik ben er 2x wezen kijken, naar een Fendt 309 en naar een Hinomoto E2302. Beide mocht ik zonder meer starten, bij de Hinomoto kon dat niet omdat de sleutel zoek was. Er werd nog wel naar gezocht. Starten, koppelen, schakelen, aftakas inschakelen, heffen, alles mocht. Verder peilstok eruit, radiatordop eraf enz. Alleen rijden over het terrein mocht niet.
Helaas bleek de koppakking van de Fendt lek te zijn, die is later voor bijna 20000 (plus btw en veilingkosten) weg gegaan. Vééél te veel dus.
We hebben in ieder geval voldoende tijd gehad om te kijken en te testen.
Ook bij Agribidding hadden we dezelfde ervaring, daar ging het om een IHC 856XLA en een Valmet van 80 pk. Beide zijn niks geworden omdat de prijs op de laatste 2 dagen gigantisch omhoog vloog.
stephan-inter
@roscho dat de prijs tegenwoordig voor hoofdprijzen weg gaan is laatste tijd standaard. Ik ga binnenkort spul daar ook verkopen. Paar jaar terug wel wat leuke koopjes kunnen doen op epic maar toen waren er geen kijkdagen
Reinout
Het lijkt met dat 18pk dan toch voldoende zou zijn, ook al wil ik freezen in kleigrond?
Naar betrouwbaarheid/levensduur lijkt het me dan toch beter te kiezen voor een nieuwer model Iseki van 18pk dan een oude. Het prijsverschil is niet groot hier in de buurt.
Fendt926Driver
@Reinout als je verder vooruit kijkt wil je er dan ook soms de openbare weg mee op?
Dan zou een 2e handse smalspoortrekker bij mij de voorkeur hebben boven een tuintrekker.
En als je in vlaanderen woont zou ik ook zeker een trekker uit belgie met de juiste papieren kopen in plaats van een nederlandse trekker waar je een bult trammelant kunt krijgen om er een kenteken en keuring bij te krijgen
roscho
@Reinout Als antwoord nog de volgende, ten dele samenvattende, punten:

- 18 pk is voldoende, mits je frees niet te breed is. In kleigrond zul je daarmee een frees van rond 1.10 m. kunnen trekken. Wil je 1.35 frezen, dan heb je zo'n 25 pk nodig. Denk erom: meer pk's betekent meestal ook dat de trekker iets breder is. Een 18 pk zal plm. 1 m. breed zijn, een 25 pk 1,15 tot 1,20 m. Het is met maaien handig dat de maaier wat breder is dan de trekker, dan hoef je niet zo dicht langs de boompjes (takken) te rijden.
- Wat ik aan mijn Hinomoto mis, is een doordraaiende aftakas. Als ik nog iets moest kopen, zou ik die absoluut willen. Als ik nu de versnellingsbak schakel, staat de aftakas stil.
- Een "volwassen" smalspoor ( @Fendt926Driver ) is wel een stuk professioneler, maar als je onder boomtakken door moet, is hij te hoog. Mijn Hinomoto is lager, ik kan er in ons boomgaardje mee onder de takken door. Wat te laag is, kun je zagen, maar als je moet zagen voor een hoge trekker, zaag je veel productieve takken weg.
- Nieuw of gebruikt: ik zou in ieder geval ook kijken naar een gebruikte, dat kan je veel geld besparen. Ik heb mijn Hinomoto inmiddels zo'n 25 jaar, het enige wat eraan gebeurd is, is doorsmeren, nieuwe filters en olie verversen. Dat moet met een nieuwe ook. Met een nieuwe heb je weliswaar garantie, maar van een gebruikte zijn de kinderkwaaltjes meestal al af.
- Als je er nog wat extra geld voor uit kunt trekken, kun je denken aan hydrostatische aandrijving.
Daarmee kun je trappeloos sneller en langzamer, zonder dat de aftakas in toeren verandert.
- Mocht je een extra hydraulisch werktuig willen gebruiken (kippertje, houtklover, ....) dan is een extra hydrauliekventiel handig. Is later op te bouwen, maar als het erop zit: mooi meegenomen.
- Probeer er een te kopen met kentekenregistratie. Daarmee mag je ook op de openbare weg komen.
- Denk erom dat je het trekkertje wel verzekert, ook al kom je er alleen mee op eigen grond. Wanneer anderen je grond kunnen betreden, kun je daar schade veroorzaken.
- Je noemt zelf een Iseki. Dit is een goed bekend staand merk.

Ik wens je veel wijsheid en succes bij je keuze.
Reinout
@roscho Openbare weg interesseert me niet. Ik zal het voertuig wel inschrijven en dan terug uitschrijven zodat ik de papieren heb. De verkoper hier (van nieuwe Iseki's) praat ook door over de doordraaiende aftakas maar ik kan slecht inschatten hoe groot een 'probleem' dat nu is. Als dat immers het enige is lijkt het me overdreven om alleen daarvoor naar een hoger model te moeten gaan en enkele duizenden extra op te leggen.
Bedankt voor de uitleg. Ik begrijp dan dat 18pk voldoende is mits het toebehoren bescheiden blijft in omvang. Thanks!
Hydraulisch werktuig denk ik niet nodig te hebben, enkel capaciteit om iets te trekken.
roscho
Quote Reactie van @Reinout:
doordraaiende aftakas

Als het gaat om deze: mini-tractor.nl/producten/…
Die aanbieding lijkt niet gek. Komt nog wel btw overheen. Voor (iets meer dan) de helft heb je een goede gebruikte trekker.
Bij een doordraaiende aftakas heeft de aftakas een eigen koppeling. Soms gaat dat door het koppelingspedaal nog dieper in te trappen, soms met een hendel. Als je onder het maaien wilt op- of terugschakelen, blijft de maaier doordraaien. Zit alles onder 1 koppeling, dan staat bij het schakelen je maaier ook stil. Nogmaals: als ik nu nog iets zou moeten kopen, zou ik een doordraaiende aftakas willen.
Kijk nog even of die trekker gesynchroniseerde versnellingen heeft. Zo ja, dan kun je vrij vlot schakelen en mindert de maaier alleen maar iets in toeren. Zo nee, dan moet je voor het schakelen bijna stilstaan, waarmee ook de maaier stopt.
Vooral als je onder boompjes gaat maaien, is het handig als je gemakkelijk van snelheid kunt wisselen, zodat je tijd hebt om iets bij te draaien zodat de maaier mooier tussen de boompjes maait.
Genoemde trekker heeft slechts 1 aftakastoerental: 540. Dus alleen geschikt voor werktuigen die daarvoor gebouwd zijn. Dat kan een beperking zijn.
Reinout
Quote Reactie van @roscho:
a

Er zijn weinig gebruikte trekkers te vinden met een doordraaiende aftakas (toch in België). Er is ook een TXGS24 van Iseki die over hydro beschikt en doordraaiende aftakas maar die draait makkelijk rond de €14k in België (nieuw) en zo één is niet snel in tweedehands te vinden.
roscho
Quote Reactie van @Reinout:
België

Ik wist niet dat je in Belgie woont. Misschien is het handig om in je profiel een plaatsaanduiding te zetten.
Die TGX kost in Nederland 11.550 excl. btw. Hydrostatische aandrijving geeft de mogelijkheid om snelheid trappeloos te wisselen bij gelijkblijvend toerental. Heel mooi om tussen boompjes te maaien dus. Maar 14k is wel een hele klap geld, wij kunnen niet in je portemonnee kijken.
Reinout
@roscho Behalve de hogere prijzen en het vreemde taaltje niet zo anders dan NL 😁 Prijs die ik kan bekomen hier met BTW is ongeveer gelijk aan wat jij zegt, net iets minder. Het kost inderdaad iets, maar ik probeer gewoon uit te vissen of het nuttig is van die meerprijs te betalen. De bomen staan er nog niet, maar ik wil wel een machine die 25j+ kan meegaan en tegen dan zijn de bomen wel iets groter. De TGX lijkt dus de betere optie maw.
Rickhn
Heb hier wel ervaring met de oude kubota b serie en de iseki tx serie. persoonlijk ben ik dan net wat meer van de iseki dan kubota. Maar daar zitten vrij weinig verschillen tussen. een zitmaaier zou ik niet voor gaan in dit geval. van een minitrekker kun je een hoop meer plezier van hebben. ik denk dat je met een trekker van 17 a 18 pk een heel eind komt. die oude trekkers zijn zo gek nog niet. heb hier een iseki met 15 pk die zonder moeite een bloter van 1.20 door hoog gras trekt.

misschien een een kijkje nemen bij vm serivce. die knappen die oude trekkertjes ook wel een op en waar nodig repareren en reviseren ze die ook en geven er dan soms nog een periode garantie op.
JvH 1120
Ik heb een iseki tx 1410 van 1980 en een jd 1020 smalspoor van 1968 ze hebben bijde zo zijn voordelen het is maar net wat je er mee wilt en wat je er van verwacht. Misschien daarom slim om toch wat gebruikt te kopen en te kijken wat je bevalt en wat juist niet kun aan de hand daarvan naar een nieuwe kijken .
Overigens zijn de miniwerktuigen over het algemeen ook duur in verhouding.
Succes met je keuzes.
tractortje
tractorfan.nl/picture/860503/… koop u geen zitmaaier voor dat soort werk. je gaat bedrogen uitkomen in onderhoudskosten, pannes, gebroken, kromme messen. Je neemt best een compact tractor voor dat soort werk (iseki, kubota, hinomoto...) Hierbij foto van de mijne (4000m2 gras) voor men beroepswerkzaamheden als hovenier is ie soms te groot en soms te licht 😃

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voeren , banden , zitmaaier , weiland , moestuin , ervaring , loonwerker , levensduur , weidegras , machine , minitrekker en microtractor ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0