5 vragen over afwaardering landbouwgrond

Het adviesrapport 'Nationale Grondbank & afwaarderen' is onlangs verschenen. Deze studie verkent hoe afwaardering van landbouwgronden als instrument kan worden ingezet.

Deel dit artikel

Reacties

Hans van Bergen
Dat is het nieuwe boeren. Je land afwaarderen en een paar hobby koetjes houden. Voedselbosje lid worden van Heerenboeren
George
@Hans van Bergen
Als het genoeg oplevert kan het best voor sommige een goede manier zijn.
+3
cornelissen
@George Als je snel rekent heb je gauw een nul verkeert ,maar ik kom snel gerekend voor afwaarderen op 18000 euro per hectare. Denk niet ,dat ze dan bij jouw veel succes hebben.
KOC1981
@cornelissen reken het eens voor voor mij? Ik weet niet welke voorwaarden er precies aan "landschapsgrond" hangen, maar er vanuit gaande gelijk aan Bio, geen derogatie, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen. Dan is bouwland op zandgrond van nu 80.000 met 18.000 niet gecompenseerd volgens mij.
KOC1981
@KOC1981 ook rekening houden met mindere kwaliteit ruwvoer, waardoor productiedaling zeer aannemelijk is bij melkvee (bio melkt nogal wat minder per koe dan regulier).
bio boer
@KOC1981 komt ook om die stuk minder kv en bijproducten voeren
+1
bio boer
@KOC1981 dat denk ik ook niet waarde van 18000 euro is dan nog teveel zouden moeten afwarderen tot 18k dus 62k vergoeden op grond van 80 k
KOC1981
@bio boer dat was ook het idee dat ik in mijn hoofd had.
HansBa
@KOC1981 ga er maar van uit dat landschapsgrond niet meer bemest mag worden, hooguit paar ton vaste mest. Met 10 duizend houd de waarde dan wel op wat het nog waard is.
bio boer
@HansBa dan is er geen belangstelling van boeren zelf dan zou de provincie het weer uit moeten geven alleen voor verkoop zullen boeren er niet veel voor over hebben
KOC1981
@HansBa onderstaande tekst komt uit het betreffende rapport

Het totale areaal aan landbouwgrond bedraagt in 2021 volgens opgave van CBS ca. 1.812.000 ha.
Daarvan bestaat ca. 29% uit grond t.b.v. akkerbouw, bijna 50% uit (tijdelijk) grasland en ca. 11% uit
grond voor groenvoerdergewassen. De gemiddelde prijs voor bouwland bedraagt in het jaar 2021
per hectare gemiddeld € 77.000, grasland € 64.800 en snijmaisland € 67.500. Op basis van het
aandeel van deze categorieën landbouwgrond bedraagt de gewogen gemiddelde prijs voor landbouwgrond voor Nederland in 2021 afgerond € 69.000 per hectare.
Met als aanname dat de grondbank wordt ‘opengezet’ voor het aankopen van landbouwgrond in
geheel Nederland, is met deze gemiddelde grondprijs een rekenmodel opgezet. Daarbij is als fictie
gehanteerd dat deze middelen alleen voor aankoop van landbouwgrond worden ingezet. De aankoop van gebouwen en stikstofrechten is buiten beschouwing gelaten. Verder is als aanname gehanteerd dat het afwaarderingspercentage bedraagt: bij natuurbestemming 85%, bij natuur inclusieve landbouw 70% en bij extensieve landbouw 50%. Daarnaast is als aanname gehanteerd dat
10% van de grond wordt gekocht t.b.v. natuur en 45% voor natuur inclusieve landbouw respectievelijk extensieve landbouw. Verder is als uitgangspunt gehanteerd dat de door de grondbank gekochte landbouwgronden volledig met middelen uit het Transitiefonds worden afgewaardeerd
naar hun toekomstige functie.


Op basis van deze aannames kan in de periode 2022-2035 ca. 23% van de totale landbouwgrond
getransformeerd worden naar natuur, extensieve of natuur inclusieve landbouw. Wanneer provincies (mede) de kosten van afwaardering van gronden met een toekomstige natuurbestemming
dragen, neemt het percentage landbouwgrond, dat kan transformeren, verder toe.
dijkstra uit w
@KOC1981 Dit had ik wel verwacht dat er zou gebeuren. de grondprijs blijft hoog door grond uit de makt te halen. dus je red de grondprijs van een prijs val door veel stoppers. en je hebt nu goedkopere grond om de boeren extensief te laten boeren. met heeeeel veel belasting centjes het financiële systeem gered voor even.
HansBa
@KOC1981 wat voor verschil zou er zitten in natuur inclusieve grond en grond voor extensieve landbouw? Wel verschil van 20% in afwaardering.
sorry
nu.nl/klimaat/6226554/…

+3
matt
@sorry godver de gloeiende 😡 dan moet je het vooral “aanvalsplan” noemen als je wilt verbinden.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouwgrond en studie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2.832
TREFWOORDEN