Van der Wal grotendeels eens met TNO-advies

In een reactie op de TNO-notitie over de stikstofproblematiek schrijft minister Van der Wal dat het sturen op emissies bedrijven een aanknopingspunt geeft voor te nemen maatregelen. Maar uiteindelijk is de depositie op natuurgebieden van belang.

Deel dit artikel

Reacties

matt
tweede bouwsteen van TNO was het instellen en handhaven van ‘haalbare emissiebudgetten’ verder van Natura 2000-gebieden. Omdat emissies van ammoniak en stikstofoxiden niet volledig uitwisselbaar zijn, stelt TNO voor om aparte emissiebudgetten voor die twee stoffen te hanteren. Maar Van der Wal zegt dat dat niet zomaar kan; er moet een robuuste, wetenschappelijk onderbouwde methode worden ontwikkeld om die twee stoffen administratief te scheiden.

Ze wijst er wel op dat het kabinetsbeleid al rekening houdt met de verschillen tussen de twee stoffen, door de reductie van ammoniak gebiedsgericht aan te pakken en die van stikstofoxiden via landelijk beleid.

Dat gaat dan zogenaamd weer niet,ze hebben gewoon de groene stikstof nodig,om om te katten naar grijs.
Robuust 🤮🤮
+1
matt
die emissiebudgetten er zijn, zegt TNO, dan kun je emissies verminderen door die budgetten stapsgewijs te verlagen. Als dat langzaam en voorspelbaar gebeurt, kunnen bedrijven hierop sturen met managementmaatregelen en met nieuwe technologieën. Van der Wal ziet de voordelen van nieuwe technologieën, maar wijst op het risico van kostbare lock-ins. De landbouw krijgt ook te maken met onder andere de klimaat- en wateropgaven, en als een bedrijf te eenzijdig investeert in nieuwe technologie voor oplossing van het stikstofprobleem alleen, dan loopt het het risico dat die investeringen niet kunnen worden terugverdiend vanwege die andere opgaven. Het kabinet wil daarom een meer integrale oplossing, waarin alle nog te voorziene problemen worden meegenomen
Dus als een landbouwbedrijf erin slaagt om het stikstof probleem op te lossen,slaan we ze met water en/of klimaat als nog om de oren.
Weg moeten ze.
Twentsch Land
Tot min 2 km straal vanaf natura 2000 heftige plannen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot sturen , trekhaak , natuurgebieden , stikstofproblematiek en van der wal ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1.858