Leeuwarder bedrijf wil gezondere koeien met andere ligboxen: "Niet als sigaretten in een doosje"

Een Leeuwarder bedrijf heeft een nieuw type ligboxstal ontwikkeld met meer ruimte. Koeien niet meer als sigaren in een doosje, maar in een ruimere ligboxstal. Daardoor krijgen ze een gezonder en mooier leven, zo is de gedachte.

Op dit moment is er een prototype gemaakt, de bedoeling is dat het concept in de zomer van volgend jaar definitief klaar is. Op een Duitse beurs heeft het bedrijf twee prijzen gewonnen voor het concept, op het gebied van innovatie en dierenwelzijn.

In de bestaande ligboxen zit er vaak maar een goeie meter ruimte tussen de stalen hekken waar de koeien tussen liggen, terwijl een koe zelf zo'n 1.20 meter breed is. De koe ligt dan steeds tegen het hek aan en kan niet een natuurlijke houding aannemen.

Als je de boxen breder maakt, kan de koe er scheef in staan, waardoor de stront niet in de daarvoor bestemde goot belandt. Dan vervuilt het ligbed waar de koe op ligt en daar heeft de boer veel werk van.

Deel dit artikel

Reacties

Mkl87
Wij hebben nieuw gebouwd met de boxen 115cm h.o.h. Ik herken de beschreven problemen niet. Ik denk dat voldoende lengte van de ligbox zeker zo belangrijk is.

In het artikel denken ze met 85 koeien net zoveel te melken als met 100 koeien.. Succes! Dan was er wel meer mis dan alleen de ligboxbreedte. (er staat dat de koe evenveel melk geeft, maar dat zal wel fries zijn voor dat 85 koeien evenveel melk geven als 100 koeien)
de hoef
@Mkl87 vorig jaar stal verbouwd boksen stonden op 1.10 , om de andere boks lag een koe, staan nu op 1.20 , elke boks wordt benut
Mkl87
@de hoef nog meer aangepast zoals boxbedekking/schoftboom? Hier van oud op 1,10m naar nieuw op 1,15m.
+1
de hoef
@Mkl87 gebogen schoftboom, en diepstrooisel
+2
Jawis
Kulverhaal.....ze liggen nog steeds even recht naast elkaar als in een sigarendoos.... wat een domme vergelijking ook.....
Noorderling
@Jawis op matrassen...
Jannus
@Noorderling Hier alles op 110 met R box en liggen achter mooi vrij,op matras en alle boxen bezet soms ligt werkelijk alles
+1
bio boer
Waarom moet dat allemaal van die rare kleuren gele bollen en groene box schijdingen maak het gewoon grijs of zward mijn stal hoeft geen fruitautomaat teworden
Net als die groene vlag voer geen gezicht
Jawis
@bio boer dat is hip en trendy.....zijn vast wel jonkies te vinden die dit willen
+2
producent
Die boxen zijn ook mooie vang ogen voor tochtige koeien.
bio boer
@producent beide zijden voorpoot er door kan doe koe eindelijk lekker liggen 😅
Melkboer16
Ochoch, ik heb ook een breed bed maar vind het toch fijn als m’n vrouw tegen me aan ligt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zomer , prototype , koeien , koe , dierenwelzijn , ligboxen , boxen , ligbox , Stront , type , beurs en cowhouse ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
3.107