Europees consortium wil met versnelde silicaatverwering CO2 binden

Een nieuw Europees consortium onderzoekt of gesteenten, schimmels, bacteriën en wormen samen een innovatieve cocktail kunnen vormen die grote hoeveelheden koolstof kan opnemen. Het onderzoek is onderdeel van het Super-Bio-Accelerated Mineral weathering project, dat wordt gefinancierd net subsidie van het European Innovation Council.

De verwering van silicaten is een natuurlijk proces, waarbij gesteenten in de bodem, zoals basalt of het olivijn-rijke duniet, reageren met water en CO2. Dit trage verweringsproces heeft een belangrijke invloed op de atmosferische CO2-concentraties, maar onder natuurlijke omstandigheden enkel op zeer lange tijdsschaal. Wetenschappers wereldwijd proberen dit proces nu te versnellen, door silicaten te vermalen en ze bloot te stellen aan versnelde verwering, bijvoorbeeld in landbouwgebieden of langs de kust.

De versnelde silicaatverwering is een CO2-verwijderingstechniek, die helpt om actief CO2 uit de atmosfeer op te nemen, en zo klimaatverandering af te remmen. De laatste jaren is het duidelijk geworden dat zulke technieken noodzakelijk zijn, bij het streven om de opwarming van de aarde lager dan 2 °C te houden. In het nieuwe Europese project wordt deze techniek vanuit een heel nieuw perspectief benaderd.

Het consortium bestaat uit een multidisciplinair team van biologen, geologen, bodemwetenschappers, reactoringenieurs en specialisten in artificiële intelligentie. Ze willen onderzoeken of ze het verweringsproces naar hoge snelheden kunnen opdrijven in een reactor. Zo hopen ze een techniek te ontwikkelen die direct kan worden toegepast bij de bron van de CO2-uitstoot, zonder dat daarvoor veel extra energie nodig is.

Binnen het project worden honderden combinaties van organismen en gesteentes getest in een batchexperiment, waarna de meest efficiënte combinatie in een reactor wordt gebruikt. In deze reactor wordt gestreefd naar het creëren van een samenspel van organismen waarbij elkaar versterkende processen zorgen voor een onnatuurlijk hoge verweringssnelheid. Het team bestaat uit wetenschappers van Wageningen University & Research en de universiteiten van Antwerpen, Hamburg en Uppsala.

bron: Wageningen University & Research

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , onderdeel , remmen , energie , subsidie , klimaatverandering , europees , antwerpen , koolstof , co2-uitstoot , klei en silicaatverwering ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0