Kijktip

Deel dit artikel

Reacties

Newholland12
Nederland is nog lang niet vol
Kan nog veeeeel meer bij
Vooral mensen die Fresco benoemde
Mensen uit de zandbaklanden.
mlkvhoudr
@Newholland12 fresco heb ik gemist zat die aan het begin?
Newholland12
@mlkvhoudr nee
Schreef een stuk over asielzoekers en wensnatuur
Twentsch Land
Er is plek zat ... maar niet voor de boer, Timmermans zegt in de Oekraïne is plek voor de boeren en klaver zegt dat de boeren moeten begrijpen dat er niet plaats is voor elke boer !!!!!

Amahoela

@Newholland12
+1
Spuit11
@Twentsch Land Als ik de MSM moet geloven heerst er een afschuwelijke oorlog in Oekraïne. Dat is te onveilig voor tere westerlingen. Obama look a like en terrorist Klaver is lid van een splinterpartij, die dreunt alleen voorgekauwde kletspraat uit ingefluisterd door psycho Duyvendak
+5
HansBa
Programma viel me niet tegen. Wel ergerde ik me aan die boer die weer komt vertellen dat het het noodzaak is om minder land te gebruiken voor dier voer productie, dus meer plantaardig. De markt vraagt dat helemaal niet.
achnaton
@HansBa Je bedoeld Ruud Zanders? Het principe dat hij uitlegt en toepast stond tientallen jaren terug ook al in schoolboeken voor de lagere agrarische school. Niet iets nieuws dus, wel een principe dat nog steeds belangrijk is en dat werkt. Koeien vooral gras voeren met wat KV. Varkens en kippen reststromen uit de primaire productie en voedingsindustrie voeren.
Goed om dit weer te horen.
HansBa
@achnaton het nieuwe is dat deze meneer pleit voor minder grasland en hierop produkten verbouwen die direct geconsumeerd kunnen worden. Alleen waar dit niet mogelijk is , die gronden mogen dan grasland blijven.
Noorderling
Quote Reactie van @HansBa:
erd kunnen worden. Alleen waar dit niet mogelijk is , die gronden mogen dan grasland blijven.

Tja en toen?
rvo.nl/onderwerpen/vergroeningsbetaling-2022/…

Men pleit op zand zelfs voor meer grasland op uitspoelingsgevoelige grond. Wie eet dat gras op, betekent dat meer koeien in oost en zuid nederland? Dat wou men toch niet. Of wordt het alleen wat vleesvee weiden en verder klepelen?
HansBa
@Noorderling extensiveren wil LNV. Zoveel mensen, zoveel wensen. Zo lang de reclames van de supermarkten op tv alleen maar over de prijs gaat werkt er voor ons maar 1 ding; de tank moet vol!
achnaton
@Noorderling Grasland wordt hier en daar na enkele jaren bewust omgehaald om te voorkomen dat het blijvend grasland wordt. Nu zou blijvend grasland juist een "redding" zijn? Ieder voordeel heeft een nadeel.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @achnaton:
Ieder voordeel heeft een nadeel.

als beleidsmakers die afwegingen niet maken wordt het een mooie chaos.
Als je gevolgen van maatregelen niet op kunt sommen, afweegt en ter discussie stelt ben je ongeschikt om visie en beleid te maken. Die gave hebben maar enkelen, maar die hebben nog een beetje zelfrespect dat ze zich niet ten koste van alles omhoog werken in de pikorde om op de troon je eigen onkunde a la Jetten ten toon te stellen.
Staghouwer zn ego was ook groter dan zijn kunde. Rutte is inzichzelf gaan geloven, Kaag is diplomaat op financien, accountant op BZ, iemand die de legerrangen niet kent bemoeit zich met defensie, hoe dan?
achnaton
@HansBa Het is niet nieuw. Het is eeuwen lang toegepast en wordt nog steeds toegepast. Veel graslanden in Nederland liggen juist op plekken waar andere teelten moeilijk zijn te realiseren. Bijvoorbeeld veenweidegebieden, gebieden met het hele zware klei en gebieden met hoge waterstanden.
+1
achnaton
@HansBa ik vond het een goeie discussie, door de verschillende invalshoeken.
Misschien had er nog iemand van LNV bijgekund.
Het geeft een goed beeld van de knelpunten en oplossingen.

Ook een mooie vergelijking tussen een biologische boer (Ik weet zijn naam niet) en pasmelder Ingrid.
Newholland12
@Noorderling Minder dieren?
Wat als dat niet lukt? "Dan is de enige geaccepteerde maatregel: minder dieren
achnaton
@Noorderling Hij was inderdaad in de uitzending. Mooi oplossingsgericht stuk op de site van RTV Drenthe. Ik denk dat het die kant wel meer opgaat.
Albert Altena
@achnaton De bioboeren moet de vraag gesteld worden hoe zij de mineralen stroom die met hun producten van het bedrijf verdwijnen weer aangevuld worden?
Anders is het op zand na vijf jaar fini, veen na 25 jaar een zeeklei na 35 jaar.
achnaton
@Albert Altena
De afvoer van mineralen via de melk is maar 10% van de mineralen die de koe via het voer opneemt de rest komt via de mest terug in de bodem.

Bio voert ook mineralen aan via bijvoorbeeld krachtvoer en stro. Verder is er inzet van vlinderbloemingen en mineralisatie van organische stof. Ook het composteren van biomassa uit natuurgebieden is bijvoorbeeld een mogelijkheid.
Newholland12
@achnaton denkfout
Rekenfout
Opname 25 kilo ds met 4 gram P
Melk 38 kg met 1 gram P
Dat is geen 10%
Newholland12
@Newholland12 stikstof geldt hetzelfde voor
38 kilo met 3,7% eiwit
Opname 25 kg ds met 155 eiwit
Beetje kunnen rekenen is wel handig
Noorderling
@Newholland12
Jongvee, droge koeien?
Je rekent nu met voerefficientie van ca 1,5.
Op bedrijfsniveau is 1,1 al redelijk strak.
Newholland12
@Noorderling sommetje jongvee en drogen efficiëntie, hoe bereken je de benutting?
achnaton
@Newholland12 Het percentage van 10% komt uit een boek, dat heb ik niet zelf berekend.
Ik heb zelf nog wat gerekend. Dan kom ik op ongeveer 30% omzetting van voer naar melkeiwit. Het maakt nogal uit welke melkproductie, eiwitpercentage en ds opname en re in de berekening zit. Geeft wel een mooi inzicht. Er wordt ook eiwit via vee afgevoerd, dus afvoer via melk is niet alles.
Newholland12
@achnaton dom boek
achnaton
@Newholland12 biologisch met 38 kg melk?! En 25 kg ds lijkt met ook erg veel.
Newholland12
@achnaton voorbeeldberekening
Reken dan 1 kilo ds minder
Wordt sommetje nog leuker
+1
sorry

+1
Realisme
@sorry ze kunnen niet genoeg mensen met
Long probleem vinden blijkbaar😂
bio boer
@sorry dan bestaat dat probleem dus niet 😅
+1
demelkboer
@bio boer De arts zei in Nederland is vol dat er ook veel meer COPD voor komt in de buurt van geitenbedrijven> Alleen komt COPD bijna altijd van roken........................
demelkboer
@demelkboer verder was het best wel een gebalanceerd programma
mlkvhoudr
@demelkboer nee dat hoeft niet het is een verzamelnaam, als je astma verwaarloosd krijg je ook copd
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Bijna altijd zegt ie ook, en dat klopt.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn 4 van de 5 heb het maar even snel opgezocht

longfonds.nl/longziekten/copd/…
kanniewaarzijn
@mlkvhoudr Klopt, dus ook snelwegen, Schiphol, Tata Steel enz.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Klopt, dus ook snelwegen, Schiphol, Tata Steel enz

luchtwegen he
demelkboer
@mlkvhoudr er is bijna altijd een link met roken al is het meeroken. En ja soms heb je een pechvogel die nooit met roken of meeroken in aanraking kam en toch COPD heeft. Arts in NedisVol liet het alleen voorkomen dat er een directe link was tussen COPD en nabijheid van geiten. En dat is lariekoek

boerderij stof is op jonge leeftijd heel goed voor de longen
+1
kanniewaarzijn
@demelkboer Klopt. Er werd een behoorlijk eenzijdig beeld geschetst. Maar is die arts niet die ene die altijd tegen de veehouderij schopt? Ik weet niet hoe die heet, zit in Brabant dacht ik. Heeft van die Roos Vonk-achtige "wetenschap" als onderbouwing.
+2
Weidezicht
@kanniewaarzijn dacht hem ook al te herkennen van een of ander. Op het einde zat hij net zo boos en furieus te kijken als nico Koffeman (pvdd, vegetarische slaget) toen tijdens een uitzending over Wolven. Kreeg zn gelijk niet hrlemaal, en uit zijn ogen spatte soort haat.
Nogmaals wie kijkt nog op de staats omroep ,kloppen die cijfers wel wat er verkondigd wordt ,er worden een hoop dingen verdraaid

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN