De verticale boerderij is dood

Het leek de ideale oplossing om steden te voeden: vertical farming. Het kan op kleine oppervlaktes, onder de grond, klimaatvriendelijk, met innovatieve technologie en veel automatisering.

Geen boer meer nodig, heette het zelfs. En in de supermarkt kun je sla en kruiden telen en plukvers kopen. Investeerders waren dol op de innovatieve initiatieven en staken er alleen al in Europa de afgelopen 5 jaar $ 741 miljoen dollar in. Urban farming was het helemaal. Was, want deze week kondigt Agrarheute de dood van de verticale landbouw aan.

De reden laat zich raden. De snelstijgende energieprijzen maken het een onbetaalde manier van voedselproductie. Elektriciteit maakt 40 à 50% van de productiekosten van verticale landbouw uit; de inkoopfactuur kan zelfs oplopen tot 70% van de totale kosten. Er is stroom nodig voor de verlichting - de duizenden LED-lampen die de zon nabootsen -, temperatuur, ventilatie, irrigatie en andere operationele handelingen. In traditionele kassen wordt vooral van gas in de kas als primaire energiebron gebruik gemaakt. Maar verticale boerderijen gebruiken hun stroom rechtstreeks uit het stopcontact. Voor het telen van een kilo voedsel, gebruikt een gemiddelde verticale boerderij 38,8 kilowattuur aan energie.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , temperatuur , automatisering , verlichting , energie , supermarkt , voedselproductie , boerderij , boerderijen , led , technologie , verticale , vertical en vertical-farming ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!