DDB en NMV: Opnieuw steun voor EMB-melkveehouders

Opnieuw steun voor EMB-melkveehouders

Ook de European Economic and Social Committee (Europese Sociaal Economische Raad: de Europese SER) heeft zich nu uitgesproken voor blijvende regulering van de zuivelmarkt na 2015.


In het persbericht van de EESC, d.d 18 februari 2010, wordt verder nog benadrukt dat melkveehouders eerlijke inkomens moeten krijgen en gedegradeerd zijn tot prijsnemers.

De DDB en de NMV zijn bijzonder ingenomen met deze volgende ondersteuning van haar uitgangspunten door een belangrijke Europese instantie. Eerder al ondersteunden de EU-Rekenkamer en de Duitse Mededingingsautoriteit de uitgangspunten van de EMB. De toenemende druk van onafhankelijke adviesorganen van de EU op de EU-Commissie, de EU-landbouwministerraad, de EU-High Level Group on Milk en de EU-Parlementsleden kan niet zonder resultaat blijven.

De lobby van de EMB-leden levert resultaat op, nu onderzoek na onderzoek de juistheid van de stellingname van de EMB-leden aantoont.

Met vriendelijke groet,

Dutch Dairymen Board - www.ddb.nu

Nederlandse Melkveehouders Vakbond - www.nmv.nu

Vertaling van persbericht van de European Economic and Social Committee

www.eesc.europa.eu/activities/press/cp/index_en.asp


18 februari 2010

Zuivelproducten kunnen niet alleen aan de markt worden overgelaten

Stabiele prijzen en eerlijke inkomens voor melkveehouders zijn cruciaal om verzekerd te blijven van de bevoorrading van hoogkwalitatieve zuivelproducten en een levendig platteland in Europa, zegt de European Economic and Social Committee (Europese Sociaal Economische Raad: de Europese SER) in haar toekomstvisie over het EU-zuivelbeleid, aangenomen op de plenaire zitting van 17 februari jl.

Een paar maanden nadat melkveehouders uit de gehele EU in Brussel demonstreerden tegen prijsschommelingen op agrarische markten, maakt de EESC zich sterk als voorstander van het behoud van marktregulering om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. "Levensmiddelen in het algemeen en zuivelproducten in het bijzonder zijn te belangrijk voor de bevolking om aan de grillen van de vrije markt over te laten”, zegt rapporteur Frank Allen (Various Interests Group, Ireland).

De EU produceert meer zuivelproducten dan het consumeert. Bijvoorbeeld: melkproductiequota, vastgesteld door de EU-Commissie, worden niet gevuld en zullen dit de komende jaren ook niet doen door de lage prijzen die in veel gevallen onder de productiekosten uitkomen. Omdat de prijzen hoogstwaarschijnlijk halverwege het jaar zullen stijgen, zal de productie dat ook doen, zodat de prijzen weer zullen dalen.

Daarnaast heeft de toenemende concentratie van de retailsector, de retailsector een onevenredige onderhandelingsmacht gegeven waardoor boeren van “prijszetters” tot “prijsnemers” zijn gedegradeerd. Het verhogen en uiteindelijk afschaffen van het melkquotum zonder naar de vraag te kijken, is in strijd met het streven van de EU om een duurzame landbouw te ontwikkelen, luidde het commentaar van de EESC.

Omdat melkproductie een sleutelrol in de toekomst heeft voor veel regio’s in de EU, is deregulering een serieuze bedreiging van het culturele erfgoed en de multifunctionele ontwikkeling van het platteland van de EU.

De Europese Commissie heeft tot 2015 de mogelijkheid om op ontwikkelingen op de zuivelmarkt te reageren via het quotasysteem en andere marktinstrumenten. Om zuivelindustrie in de EU mogelijk te houden en de productie in bepaalde regio’s van de EU te behouden, moeten meerdere politieke maatregelen verlengd worden na 2015, beredeneert de EESC.

De EESC benadrukt de behoefte van de EU tot handhaving van veilige melkproductie en de zekerheid van melkproductie binnen de EU-grenzen. Tenslotte moeten er meer middelen voor onderzoek beschikbaar worden gesteld om onderzoek en innovatie mogelijk te maken om de ontwikkeling van een meer efficiënte en concurrerende zuivelindustrie te bevorderen, aldus het Comité.

Kijk voor meer informatie:

[toad.eesc.europa.eu]

Voor meer details over de opinies, neem a.u.b. contact op met de rapporteur:

[eescmembers.eesc.europa.eu]

of stuur een e-mail naar arturo.iniguez@eesc.europa.eu

Deel dit artikel

Reacties

Farmer_
Dat beweerde V. Bakel ook, hoe meer koeien hoe lager de kosten, dus meer winst, dan volgt hoe meer koeien -------de melkprijs iets onder de kostprijs---------- hoe groter het verlies------- en je hangt.
Farmer_
Das wel het effect van een vrije markt, moordende concurrentie.
Farmer_
Idd,
arie.j
Het blijft moeilijk laveren tussen marktgericht maar toch tegen de scherpste kanten van de vrije markt beschermd.
Terwijldaarbij voor de politiek ook de kosten van levensonderhoud en de kosten van de landbouwuitgaven moeten meewegen.

Met daarbij alles van wat men tegenwoordig 'duurzaam' pleegt te noemen...


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/02/2010 17:21 door arie.j.
cs-agrar
er staat zuivelprodukten mogen niet aan de markt overgelaten worden, denk dat ik eigenlijk voor alle (landbouw)voeding zo is
Grasbaal
De productie exclusief overlaten aan een elitaire groep melkveehouders die met de geldbuidel strijden om elkaars productierechten lijkt mij ook geen goed idee
Grasbaal
Zoals altijd het gaat er om wie wat zegt. Dit zeggen de beslissers in Brussel:Brüssel will Milchmarkt nicht stützen: [www.topagrar.com]
Zooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Co Scholten Schreef:
-------------------------------------------------------
> Zoals altijd het gaat er om wie wat zegt. Dit
> zeggen de beslissers in Brussel:Brüssel will
> Milchmarkt nicht stützen:
> [www.topagrar.com]
> nt&task=view&id=16734&Itemid=521&utm_source=RSS&ut
> m_medium=twitter&utm_campaign=Twitter+-+Rind

Zo Zo
gezienus
ook een cursus duits gehad paultje
gerrie-hul
Rene 2 ben het met je eens De laatste regel spreekt me erg aan
jg
Nee, want dan blijf je flexibel en zijn je vaste kosten voor demelkproduktie lager. Grond kun je overal voor gebruiken.
jg
Wat nou meer koeien ?? Melkveehouders zullen eens de afweging moeten maken of er voor hun produkt een fatsoenlijke markt is. Einde quotering wordt alleen maar in verband gebracht met onbeperkt melk produceren. Er komt een nieuwe generatie melkveehouders die, als ze willen overleven, zich verdiepen in de markt en niet slaafs de volume- mest- en milieuruimte benutten.
Scarlett
Zooooooooooooooooo, Is dat alles wat je kan uitbrengen
Scarlett
Zo Co, die zit, maar krijgen zonder productierechten in een volkomen vrije-markt dan juist niet precies hetzelfde scenario?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/02/2010 16:39 door HarryB.
Scarlett
Ik doelde letterlijk op de "elitaire groep melkveehouders" die waarschijnlijk overblijft.
anonymous_217
zo gaat dat dus met die journalisten!!!!!
anonymous_294
das weer moeilijk maken en steeds rond de potdraaien....het kan gewoon heel simpel...

LAAT GEWOON HET QUOTA BEHOUDEN

en laat wij boeren maar uitvechten met onze produktiemiddelen
Wilbert
"De EESC benadrukt de behoefte van de EU tot handhaving van veilige melkproductie en de zekerheid van melkproductie binnen de EU-grenzen. Tenslotte moeten er meer middelen voor onderzoek beschikbaar worden gesteld om onderzoek en innovatie mogelijk te maken om de ontwikkeling van een meer efficiënte en concurrerende zuivelindustrie te bevorderen, aldus het Comité. "

Hier staat echt niet dat de quota behouden moeten blijven... Hooguit een zeker interventie niveau om bij lage prijzen de boeren net niet failliet te laten gaan. Daarnaast zijn er nog allerlei EU subsidies die ook voor een deel van het inkomen gaan zorgen. Tot slot komt er meer geld voor onderzoek naar melkproductie. Dit zal naar maatschappelijk wenselijke doelen worden verdeeld, te denken valt aan natuurbeheer, mestvermerking, methaanbeperking, melkdifferentiatie etc.
anonymous_884
gewoon houden zoals we hebben
alleen wat flexibeler
en nog beter isafstemming op markt door een onafhankelijke organisatie
anonymous_1028
Ja maar Co: dit artikel gaat over nieuwe interventies en exportsubsidies die de handel graag wilde hebben omdat er weer veel te veel melk op de markt is op dit moment. Dat is nu dus door de EU afgewezen.
Dit artikel gaat dus niet over regulering.


groeten paultje.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , innovatie , nmv , europa , melkquotum , emb , ddb , melkproductie , melkveehouders , zuivelmarkt en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0