Deense biogasgigant Nature Energy gaat de Nederlandse markt op

In Coevorden wil Nature Energy een biogasinstallatie bouwen. Die gaat vooral op mest draaien. Voor veehouders is leverantie interessant. Voor de mestlevering wordt gekeken naar heel Nederland, maar in principe is in de omgeving van Coevorden voldoende mest beschikbaar, betoogt Van der Zande.

Quote:
Nature Energy grote speler
In thuisland Denemarken heeft Nature Energy twaalf biogasinstallaties. Dit jaar wordt de productie geraamd op 181 miljoen kuub gas. Dat is ruwweg een zesde van de totale Deense gasbehoefte. In Denemarken wordt een derde van de gasvraag afgedekt door biogas, volgens cijfers van Nature Energy. De omzet van het bedrijf bedroeg ruim € 242 miljoen in 2021. Tot 2030 wil het bedrijf elk jaar tien tot vijftien nieuwe installaties bouwen.

Deel dit artikel

Reacties

hans1980
Dacht dat verse mest meer gas leverde?
+2
Grasbaal
T moet toch van de innovatie komen, maak een plan, alle neuzen dezelfde kant op en alle mest in de vergister. En als NL dan ook nog kan draaien zonder Gronings en Poetin's gas slaan we 2 vliegen in een klap.

+1
spotmelker
@Grasbaal jij bent wel heel optimistisch:😄
Grasbaal
@spotmelker Poetin maakt ons arm maar de NL boeren houden met biogas iedereen betaalbaar warm.
mlkvhoudr
@Grasbaal dat groen gas lijkt mij ook wel wat voor de grotere bedrijven
+5
Grasbaal
@mlkvhoudr we laten nu alles gratis vervluchtigen en worden er keihard op afgerekend. We kunnen het beter opvangen, verkopen en verstoken...
+1
bio boer
@Grasbaal daar moet de overheid rol in gaan spelen meschien als financier als die teminste zich betrouwbaar kan opstellen met goede voorwaarden dat we rendabel kunnen draaien wil ik best wat met bio gas gaan doen zijn er vroeger ook wel mee bezig geweest gelukkig nooit serieus geworden er zijn veel biogas installaties hier die nu enkel mestopslag silos geworden zijn
Grasbaal
@bio boer daarom is innovatie zo belangrijk, het systeem had tijd nodig om de kinderziektes eruit te krijgen.
Albert Altena
@Grasbaal Toch moet je innovaties niet over één kam scheren.
De ene groep heeft een belooft resultaat wat dus door de rechter afgeschoten is) en biogas een verdien model.
+2
overstekend wild
@Grasbaal niet Poetin, maar die WEF heks. Gazprom is altijd een hele nette leverancier geweest
bio boer
Met einde derogatie is er in idergeval genoeg mest 😅
+1
Willem123
@bio boer ALS JE DE WORMEN DOOD WIL HEBBEN , DAN MOET MET VERGISTERS GAAN WERKEN, resultaaten zijn in denemarken en duitsland, het eerste jaar bemesten met digistaat heb je een topopbrengst , en Jaren later een afnemende opbrengsten, totaal geen bodemleven meer, breng je wormen mee uit nederland , breng ze daar in de grond,in de korte tijd zijn die wormen ook dood, Bijzonder is ,dit lees je of hoor je niet in MEDIA, Kort om in of met mest moet je niet aan gaan prutzen of bewerken.
bio boer
@Willem123 is daar onderzoek van ? Heb het idd 1x bemest gras groeide er best op leek wel kunstmest was 1 malig daar van nooit gevolgen gemerkt daar zal toch ook inmidels wel onderzoek naar zijn wat digistaat doet in de bodem
Daar moet idd wel naar geken worden
Willem123
@bio boer ze vertellen ons niks te veel, Veevoer adviseurs vertellen mij welles iets die daar komen ,die boeren hebben natuurlijk voor getekend en afspraken gemaakt voor zon gigantische investering, en niet de nadelen die er achter weg komen .
+1
Noorderling
@Willem123
En hoe betrouwbaar schat je dat soort praat in?
Zijn genoeg die niet kritisch op jouw doen en laten zijn, maar je als klant boven alle andere "prutsers" uit laat stijgen.

Dat zijn geen adviseurs maar verkopers. Ga wel naar de kroeg voor sterke verhalen.
Willem123
@Noorderling Hoe veel vergisters zijn bij u in het noorden naar de kloten gegaan , zeg maar bijna allemaal, De bekende Theo heeft ook al stuk of wat van de bank overgenomen
+4
Noorderling
@Willem123
alleen vergiste mest of uit een covergister?
Dat is nog wel een aanzienlijk verschil, grootste troep komt meeste gas uit of krijg je het meeste geld bij.
Dat is natuurlijk niet zon best vertrekpunt, vooral vetten gaat de grond dicht van zitten.
Als je het je koe niet voert, moet je het de vergister of grond ook niet willen geven. Wat is een vergister uiteindelijk anders dan een koe? Ook zuurstofarm, 38graden en vangt uiteindelijk het gas af?
dijkstra uit w
@Noorderling juist. ik zie het probleem niet zo met een mono vergister qua digistaat kwaliteit . mest is mooier natuurlijk. al is de meeste mest ook meer verrot dan gerijpt. persoonlijks zie ik qua mest kwaliteit ook nog wel wat in veelvuldig beluchten. dat is dus eigenlijk verbranden van mest door meer zuurstof toe te voegen. je doet niks met het gas. maar de mest is wel beter.
weurding
@Noorderling schijnt toch ook spul in vergisters te komen wat men liever niet of eigenlijk helemaal niet in het nieuws wil hebben, of het een broodje aap verhaal is weet ik niet, maar hoor wel es wat😏
En dan komen er ook dierlijke vetten in de dunne fractie
+1
Noorderling
@weurding
Kun je alleen het systeem vergisten toch niet aanrekenen?
Ik hoef dat spul van een anoniem iemand niet te hebben, gewone mest ook niet en veel andere dingen ook niet. Maar dat wil niet zeggen dat het systeem niet deugt, gaat om de mensen er achter wat die wel en niet uitspoken uiteindelijk.
weurding
@Noorderling nee klopt, ligt ook niet aan het systeem, maar bedoel, je weet niet altijd wat er in het restproduct zit wat je krijgt, zoals altijd is de invloed van de mens het grootst 😉
+1
dijkstra uit w
@weurding er komen ook heel wat vrachten op jaarbasis uit de zuivel in die dingen.
mislukte kaasbakken of en rmo s met een positieve test
bio boer
@dijkstra uit w antibiotica lijkt mij funest voor de vergisting is werking bacteriën dan niet van belang ?
Raal
@bio boer klopt die willen ze er absoluut niet in hebben
dijkstra uit w
@bio boer gen idee. maar volgens een rmo chaufeur brengen de dat spul naar een vergister
bio boer
@dijkstra uit w een boer die het is overkomen laat het ook un zijn put lopen wat denk je van de dump melk van een antibiotica koe gaat ook de put in wat dacht je wat er in de mest en urine zit van een koe die in behandeling zit
Wat dat betreft beland het bij een veehouder ook in de put/mest
dijkstra uit w
@bio boer idd. net als alle urine en mest van een koe die behandeld is. daar zit natuurlijk ook residu in . net als in de melk
Grasbaal
Je kunt niet alles in de vergister gooien, t is net een koeienpens die je goed moet voeren. Daarom is vergisten van alleen verse mest in veel gevallen wel een succes:

In alle gevallen geldt dat vergisten niet automatisch gaat. De bacteriën doen wel het grote werk, maar niet onder alle omstandigheden. Bij Biogas Hoge Hexel zijn ze door schade en schande wijs geworden. Ze voeren een deel van de mest om te vergisten aan van collega-veehouders. Sommige leveranciers dachten niet verder dan hun eigen erf en leverden enkele vrachten kwalitatief beroerde mest. Het gevolg is dat de gasopbrengst wegvalt en het weken duurt alvorens de vergister weer op 40 kuub gas per uur zit. Zo’n grap kost dus handen vol geld.

Meer: boerderij.nl/ondernemer-bepaalt-succes-van-vergist…
Albert Altena
@Grasbaal Diëtistes zijn er nodig bij de bio installaties.
weurding
@Albert Altena is dat zo? As ik n maol onmeunig vretten heb , heb ik het meeste gas😇😂

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , gas , denemarken , biogas , mestvergisting en nature energy ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!