Kabinet wil bij stikstofprobleem kijken naar innovaties, mits juridisch houdbaar

Vandaag was de derde overlegronde onder leiding van bemiddelaar Remkes.

Minister Van der Wal wil kijken of er meer kan worden gedaan aan innovatie om de stikstofproblemen op te lossen. Van der Wal en andere leden van het kabinet spraken vanochtend onder leiding van onderhandelaar Remkes met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Die pleitten onder meer voor innovatie en 'versnelling'. Van der Wal zei te onderschrijven dat innovatie belangrijk is: "Maar als we innoveren, moet het wel juridisch houdbaar zijn. We moeten niet boeren hebben die heel veel investeren in technische innovaties, maar vervolgens bij de rechter vastlopen, omdat die zich afvraagt of de boeren nu echt wel minder stikstof uitstoten."

Innovatie mag andere doelen niet in de weg staan

Het kabinet gaat met het bedrijfsleven bestuderen hoe de innovatie kan worden "aangejaagd". De minister benadrukte dat de innovaties de andere doelen op het gebied van water en klimaat niet in de weg mogen staan.

Van der Wal zei ook dat ze vandaag nog eens gehoord heeft dat het bedrijfsleven en de bouwsector snel weer vergunningen willen krijgen, terwijl boerenorganisaties juist meer tijd willen. "Ze hebben een roep om snelheid en er is maar één manier om dat te doen en dat is snel de stikstofkraan dicht. En die roep heb ik goed gehoord."

Uit de schuttersputjes
VNO-NCW-voorzitter Thijssen benadrukte na het overleg dat er echt een oplossing moet komen. Zij en haar collega Vonhoff van MKB-Nederland vinden de reactie van het kabinet op de voorstellen voor innovatie positief. "We moeten uit de schuttersputjes, dat is de enige manier", voegde Thijssen eraan toe.

Voorzitter Verhagen van Bouwend Nederland zei dat de bouw al sinds mei 2019 op een oplossing wacht. "Er kunnen gewoon geen nieuwe wegen worden aangelegd en tal van bouwprojecten lopen vertraging op."

Remkes niet te spreken over levensmiddelenbranche
Bemiddelaar Remkes zei dat de organisaties "vrij stevige kanttekeningen" bij het kabinetsbeleid hebben geplaatst. Remkes haalde hard uit naar de levensmiddelenbranche, die niet ingaat op de uitnodiging om morgen ook met hem te overleggen. Volgens de brancheorganisatie moeten eerst het kabinet en de boerenorganisaties weer met elkaar gaan praten om tot oplossingen te komen.

Remkes zei dat niet te begrijpen. Volgens hem laat de levensmiddelenbranche het afweten. "Ik ben groot geworden met het motto dat je je verantwoordelijkheid moet nemen, en die verantwoordelijkheid wordt hier niet genomen." Hij zei dat deze houding niet getuigt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Er zijn nu drie overlegrondes geweest. Bij de vierde ronde, morgen, ontvangt Remkes onder meer banken en bedrijven.

Deel dit artikel

Reacties

de jonge
Blablabla wie geleuft er nog in sprookjes... laat nou net die innovaties straks juridisch afgeschoten gaan worden,maarrr denken ze is de landbouwsector wel zo dom geweest om een krabbeltje bij het kruisje te zetten en kunnen we alsnog de oorspronkelijke plannen gewoon uit voeren.....
kloot
@de jonge ze zijn al afgeschoten
BertK
--- Van der Wal zei ook dat ze vandaag nog eens gehoord heeft dat het bedrijfsleven en de bouwsector snel weer vergunningen willen krijgen, terwijl boerenorganisaties juist meer tijd willen. "Ze hebben een roep om snelheid en er is maar één manier om dat te doen en dat is snel de stikstofkraan dicht. En die roep heb ik goed gehoord." ---

Innovaties kosten tijd, wat er al bestaat of net aangereikt is lijkt ongewenst. Opkoop op vrijwillige basis schiet tot nu toe ook niet op, blijft uiteindelijk maar één snelle manier over en dat is aan het eind van de maand een generieke korting op basis van emissie.

Niet dat de natuur er nou beter van wordt, van Bouwend Nederland en meer NOx.
Kars
@BertK toon mij is aan dan dat de natuur teruguit gaat van stikstof op basis van feiten?
Daarbij jurische houdbaarheid hebben ze zelf in de hand door goede wetten te maken. Is gewoon grote kul praat van muts van der wal
BertK
@Kars Daar heb ik ook mijn vraagtekens bij. En dan nog, als het de natuurlijke ontwikkeling is, dan is dat zo.
de jonge
@BertK als ze snelheid willen dan zeggen ze maar welke innovaties juridisch houdbaar zijn... het is toch compleet van de zotte dat de sector moet bloeden voor de fouten van de staat, het is toch ook niet zo dat met de toeslagaffaire alleen de ouders met kinderen de schade moeten betalen aan de gezinnen die door de staat zijn benadeeld..
weurding
Een linkse rechter of rechtse linker.... het maakt niet veel uit, zullen toch er op uit zijn te zeggen dat innoveren niet helpt😪
+2
Kars
@weurding tuurlijk helpt dat niet. Want stikstof is geen probleem. Je kunt problemen op papier alleen oplossen op papier. Die ambtenaren kunnen maar 1 ding das papier vervuilen met problemen die niet bestaan. Want ze willen ook zichzelf heel nuttig voor de samenleving voordoen. Dit alles komt voort uit een land wat af is kwa inrichting. Dus gaan ze werk zoeken voor zichzelf.
Kijk nl opnieuw inrichten geeft weer tientallen jaren werkgelegenheid, dat het bakken geld kost wat nergens terug verdiend wordt op termijn dat snappen ze niet.
We hebben zo zuiver water, wat doen we onhaalbare normen stellen. Juist normen die niet haalbaar zijn waar veel ambtenaren weer heel belangrijk werk denken te doen voor de samenleving om een norm te halen die totaal niet realistisch is. En zo is het constant. Behalve immigratie daar kijken we nergens naar. Halen alle rommel maar binnen.
+1
Newholland12
Remkens moet niet zulke bezopen uitlatingen doen
Waar is er wettelijke vastgelegd dat de supermarkten boeren meer geld moeten betalen?
NERGENS!!!!
Dus flink dimmen, tien tonen lager zingen en houdt dit kabinet maar verantwoordelijk voor de chaos.
Rutte en kornuiten kunnen niks anders dan problemen verzinnen cq laten ontstaan
Een probleem oplossen kunnen ze niet. Ik zal jullie een opsomming van de waslijst van o.a. toeslagenouders, Groningers, asielzoekers etc etc besparen
Kabinetten Rutte:
Het was niks
Het is niks
Het gaat nooit iets worden
Op naar een Nexit en verlos ons van de huidige premier. Dat vraag ik God wanneer zij bestaat.
+6
rene-de-jong
De meest eenvoudige innovatie komt van TNO en is SIGNIFICANT te noemen.

De drempelwaarde naar 7 mol en de gehele bouw kan los, PAS idem.

Problemen met Brussel ? de Duitse wetgeving niet: bverwg.de/150519U7C27.17.0/
Deze Duitse RvS heeft de gek met de wetgeving in Olanda;
"Auch für Lebensraumtypen mit sehr niedrigen Critical Loads genügen rein theoretische Besorgnisse nicht"
Problemen met de natuur ? nee hoor kijk maar naar de EU cijfers genaamd SDF

1e probleem opgelost

Oh, nee er zijn nog een stel ambtenaren op LNV die willen dit niet......en ja die bepalen de wet hier
Newholland12
@rene-de-jong die denken dat🖕
rene-de-jong
@Newholland12 Realiteit op dit dossier zo'n 15 á 20 jr helaas
+2
Newholland12
Geen enkele oplossing is 100% juridisch waterdicht
Vollenbroek procedeert alles aan gort
En mevr: we weten dat dit een politieke afleidingsmanoeuvre is
Wel een erg doorzichtige
+1
Jan-T
Het moet juridisch houdbaar zijn zegt ze.

Dan maak je toch een wet die juridisch houdbaar is.
Wie is er nou het domste meisje van de klas???

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , bouw , investeren , stikstof , bedrijfsleven , ondernemen , klimaat , snelheid , remkes en stikstofprobleem ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!