"Een reguliere boer voedt zijn gewassen, een biologische boer de bodem"

Bollenteler John Huiberts uit het Noord-Hollandse Sint Maartensvlotbrug schakelde om van een conventionele bloembollenteelt naar een biologische. Dagblad Trouw ging bij de teler, die naar eigen zeggen nu 'het gedroomde bedrijf heeft', op bezoek.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Newholland12
Ik doneer 2 veren
+6
Rob07
Opnieuw een gezeur hoe goed bio het wel niet doet, ben er klaar mee met soort type's.
+1
groeier
@Rob07

Heb het idee dat ze in Den Haag ook steeds een Bio Boer naar voren schuiven expres om zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien in de landbouwsector. De boel uit elkaar drijven en stuk maken is wat ze daar willen. Kijk maar is hoe sneaky ze nu zelfs in de vakantieperiode ook ineens 1 en ander door proberen te drukken met de banken.
+2
grös
@Rob07
Bloembollenteelt is natuurlijk wel dé grootverbruiker van chemische middelen, 120kilo werkzame stof per ha per jaar, maïs slechts een paar kilo. Deze man laat zien dat het anders kan, hier in de buurt is er ook die op kleine schaal probeert.
robotmelker
@Rob07 dom geouwehoer.... De eerste voert zijn gewas de tweede de grond ... En ikke... Ik vul mijn portemonnee.
+6
newholland6640
Wat deze stelt is wel heel erg zwart wit.
Als je als bio boer niks anders doet dan stoppen met kunstmest strooien doe je feitelijk niks anders. En als gangbare boer kun je er ook voor kiezen om de bodem te voeden.
Ik wordt als bio boer ook wel wat moe van de collega’s die doen alsof het bio allemaal zo geweldig is.
+3
grös
@newholland6640
Ik strooi ook geen kunstmest meer en bijna geen antibiotica d.d. 0,3 ofzo, bijna overal klaver ingezaaid en kruidenrijk grasland, krijg daar geen cent toeslag voor, maar ben ook geen bio. Kruisling veestapel. Is nu puur voor arbeidsgemak en voor de portemonnee.
stefanus
@grös Goed bezig, ook maar eens bij Remkes aansluiten. Die laatste regel zou iedereen aan moeten spreken.
achterhoeker2
@stefanus Bio wil al een uitzonderingspositie bij eventuele krimp vd veestapel.
De milieuclubs hameren op het handhaven vd stikstof doelen .
Er worden al plannen gemaakt, terwijl de reguliere organisaties weer een trekker rit organiseren
bio boer
@grös alleen bij bio heb je de gerantie dat het binnen bepaalde normen is geproduceerd
Er zijn idd reguliere melkveehouder die vrij dicht op de biologiche bedrijfsvoering zitten vraag mij dan af waarom ze dan niet omschakelen de exstra melkprijs laten ligen nu is het even niet veel exstra ga er van uit dat het gat ook wel weer keer groter gaat worden

Heb het stuk niet gelezen moet ik eerst betalen 😁
grös
@bio boer
Is met grond nog lastig omschakelen, ik wil eigenlijk nog wat percelen ruilen zit nu op 5,5 koe per hectare huiskavel zandgrond, groeit nu niks, en mogen koeien ook nog wel op matrassen liggen met een beetje kalk? Als ik die papieren door lees niet.
bio boer
@grös er moet dan nog wel zaagsel of gehakseld stro over het matras strooien dan voldoet dat wel
Grond verhuuren of ruilen gaat niet nee met reguliere collega volgens mij is 6 koeien per ha huiskavel voor weidegang de max
grös
@bio boer
5 koeien las ik, maar ik kan droge natuurlijk wel de weg over doen. Dat er stro of zaagsel bij moet vind ik dan wel beetje onzin, koeien hebben nu nooit kale hakken ofzo. Maar aan andere kant, derogatie gaat er nu toch af.
+6
weurding
Wat een onzin, iedereen bemest de bodem, daar groeit vervolgens wat, oké, er zal een keer een bladbemesting oid gedaan worden
Vooral flink tegen elkaar te keer gaan, hoor je ook al tussen vrije uitloop en ophokkers, doe dat nou niet
newholland6640
@weurding

Bodem bemesten en bodem voeden is nog wel een verschil natuurlijk.
weurding
@newholland6640 overdaad schaadt, uitgezonderd maïs kun je gauw teveel geven, dus in meeste gevallen is het toch meer voeden...
grös
@weurding
En anders wel tussen intensief en extensief. Melkveehouders vs. akkerbouwer vs. intensieve veehouderij en ga zo maar door, straks bio-dynamisch weer beter als bio, en vegan nog weer beter als veehouderij etc etc.
+2
kanniewaarzijn
Dè oplossing voor alle problemen: niet meer spuiten en de ziektes en schimmels blijven ook automatisch weg. Hoe fantastisch is dàt!! 😬
+6
arie.j
"Een reguliere boer voedt zijn gewassen, een biologische boer de bodem"

Een reguliere boer, die teelt gewassen? En een biologische boer, die wroet alleen maar wat in de grond?
Zo weet ik er nog wel een paar
Als je niet verder komt dan dergelijk kreten zonder waarde, dan kun je beter zwijgen.
jan w
Voor zowel de bio-boer als de reguliere boer is de bodem heel belangrijk. Maar voor de bioboer is het cruciaal, de bioboeren die de grond goed kunnen verzorgen blijven over, de rest kan het ook vergeten. Dit voorjaar was er iemand hier en die was altijd bio-voorlichter geweest, maar die zegt:"Op zandgrond kun je bio vergeten.
Natuurmonumenten komen hier steeds meer in de problemen, dit omdat alle bioboeren de grond laten liggen. Ze mogen hier geen vruchtwisseling toepassen en vanaf dit jaar mogen ze de grond ook niet meer ploegen. En dan vinden ze het raar dat ze van de grond maar 1200 kg graan oogsten.
Noorderling
@jan w
Quote:
Maar voor de bioboer is het cruciaal, de bioboeren die de grond goed kunnen verzorgen blijven over, de rest kan het ook vergeten.

en zou daar bij gangbaar geen een of meerdere inkomens tussen zitten?
Dat loopt na een paar jaar ook wel op, of je veel of weinig voer van je grond haalt, mest verspilt of benut. Procent meer eiwit oogst of minder.
newholland6640
@Noorderling

Gangbaar tikt dat ook wel aan. Maar je kunt een slecht functionerende bodem met kunstmest nog wat verdoezelen. Met bio is het dan echt helemaal klaar.
Noorderling
Quote Reactie van @newholland6640:
Met bio is het dan echt helemaal klaar.

Alles is te koop. Wordt ook met vanalles wat afgesleept, mest, voer, stro al dan niet deels gangbaar.
Import van krachtvoer, dus mineralen uit oekraine etc. Ook dat kost geld.
Al is het geen aankoop, kan ook simpelweg minder koeien dus minder inkomsten zijn omdat het voer op is.

Die balans ligt heel anders, hoeft geen probleem te zijn. Slechte boeren zijn er ondertussen al niet meer, maar verschillen zijn overal nog gigantisch, en in een "goed" jaar kun je net iets meer hebben.
Bennie Stevelink
Quote:
“Een reguliere boer voedt zijn gewassen, een biologische boer de bodem”.

Waar haalt een biologische boer de mineralen vandaan waarmee hij de bodem voedt?
+3
duitser
Kan het verhaal niet lezen maar kunnen boeren keer stoppen met deze reportages.

Ik wordt schijtziek van al die “überboeren” die zich beter voelen dan de rest en de rest maar gaat zitten slecht praten en afkraken. Koren op de molen van al die idioten die de landbouw nu aanvallen. Je zoekt een verhaal eruit, vergroot een uitspraak en je hebt de boel aan het dansen. Gewoon stoppen met die onzin.

Ieder doet het op zijn manier en ieder denkt voor zichzelf dat ie het goed doet, maar laat een andere en zeker je collega’s in hun waarde.
Noorderling
Quote Reactie van @duitser:
Ieder doet het op zijn manier en ieder denkt voor zichzelf dat ie het goed doet, maar laat een andere en zeker je collega’s in hun waarde.

Dat voorop, waarom zou je een ander in de verleiding brengen om hetzelfde als jou te produceren?
Dat heb ik echt nog nooit begrepen. Willen ook voor weinig werken denk ik, zijn het toch nog echte boeren.
mlkvhoudr
@duitser ik zal het je uitleggen jij Duitse boer hebt sex, een Nederlandse biologische boer bedrijft de liefde dat is iets significant anders natuurlijk
+4
duitser
@mlkvhoudr resultaat is hetzelfde. Lege zak 😁
weurding
@duitser 🙈🤣🤣
familie pelle
@mlkvhoudr
Quote:
. ik zal het je uitleggen jij Duitse boer hebt sex, een Nederlandse biologische boer bedrijft de liefde dat is iets significant anders natuurlijk

En als je een Duitse vriendin hebt?
+1
weurding
@familie pelle die heeft een "haken" kruis ?
+1
duitser
@familie pelle heb je te ver naar het oosten gekeken
+1
duitser
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
bedrijft de liefde dat is iets significant anders natuurlijk

vooral daar de bio-boer niet spuiten mag, zal het een uitstervend soort raken. En daar is men in NL nu net op uit.. Of je krijgt dan bescherming van Vollenbroek... omdat je uitsterft.., best ironisch met zo'n naam
klant
@duitser vindt ik ook dat gezanik van bio of bd boer bodem voeden ipv gewas wat een gezeik. Feit is dat er hier gewoon super efficient wordt geproduceerd en hoe elke boer dat doet, laat lekker en zeik maar tegen een boom.
cs-agrar
Quote Reactie van @duitser:
“überboeren”

Bio is anders soort boeren, vooral idealistisch. Het idee is ook wel aardig, maar de uitvoering is weer wat anders. De bio-boer voedt de bodem, ja dat klopt, en hoopt dan dat die bodem nog ergens wat kracht over heeft om een gewas te presenteren. De gangbare boer doet eigenlijk hetzelfde, maar geeft een plus zodat het gewas er ook werkelijk gaat komen.
duitser
@cs-agrar bedoel met “überboeren” niet alleen de bioboeren. Maar algemeen.

Waarom moet de 1 zich meer voelen als de ander? En als je dat voor jezelf denkt, prima. Maar ga dan een ander daar niet over afzeiken. En zeker niet nu alles onrustig is en al helemaal niet in het openbaar
mlkvhoudr
@duitser
newholland6640
@cs-agrar dan heb je niet begrepen wat er bedoeld wordt.
weurding
Eigenlijk zou ik bio landbouw moeten toejuichen😅, je bent meer land nodig om dezelfde hoeveelheid mensen te voeden dus de prijs zal up gaan, echter het verstand zegt no way☝️

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot boer en Gewassen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN