Koe met gebroken heup ligt uren in snikhete wei: 'Intens triest'

In Krimpen aan de Lek is gisteravond een koe uit haar lijden verlost, nadat ze de hele dag met een gebroken heup in de wei had gelegen. Het was er snikheet en er was geen schaduw. De eigenaar van de koe weigerde het dier te helpen, zeggen omstanders. "Het feit dat je een dier de hele dag zonder zorg en met pijn in de wei laat liggen, is intens triest."

Deel dit artikel

Reacties

+1
Grasbaal
Beetje raar verhaal, als ie daar de hele dag al lag zou het er veel smeriger uit zien achter de koe, ben benieuwd naar het echte verhaal.

(klik om te vergroten)

Twentsch Land
Gebroken heup is uitzichtloos, indien mogelijk noodslachting of anders zo snel mogelijk laten inslapen.
hans1980
Hetze tegen landbouw is mega groot
+2
Twentsch Land
Zeker is er een enorme hetze .... maar er zijn voorvallen die niet nodig zijn.

@hans1980
+3
Herbert
@hans1980 ik weet niet in hoeverre het verhaal klopt en wat er allemaal speelde, en iedereen kan zo'n ongelukkige koe hebben, maar als het waar is dat die boer wist dat die koe van sochtends 7.15 tot savonds 21.00 in de brandende zon zonder water of voer heeft gelegen, dan is dit toch een geschikte voor onteigening ofniet dan...
+3
Porky
@Herbert ik ben het met jou 200% eens ,als deze koe er al die tijd heeft gelegen met mede weten van de veehouder mogen ze hem van mij keihard aanpakken , wat een hengst van een hufter
Twentsch Land
Niet te snel oordelen...je weet niet in welke situatie de eigenaar verkeerde ..... maar dierenarts bellen had wel moeten kunnen.

@Porky
+3
Weidezicht
@Twentsch Land het zou goed zijn als die boer met een verklaring komt. Mogelijk zit het verhaal iets anders, mensen zeggen gezien ye hebben dat die koe er om 7.15 al zou hebben gelegen, maar hadden die zelfde mensen toen al door dat er wat mis was, of was dat ook een oh ja moment, van verrek, heb hem zien liggen, maar niet wetende dat er wat mis was. Misschien boer dagje weg, of op vakantie en bedrijfshulp melken en voeren, kan van alles zijn. Kan bijna niet geloven dat als je weet dat die met gebroken heup ligt, dat je dan tot de avond niets doet. Als dat het geval is geweest, verdien je wel een flinke penalty.
Het is daarbij ook jammer dat noodslachting niet meer kan, althans bij ons zou ik ff niet weten met wie, hoe en wat, terwijl er vroeger 1 in de buurt zat, waar je altijd terecht kon, of kwam halen. Maar vee langs een weg of fietspad is een straf. Mensen bellen om de haverklap politie, al is er niets aan de hand.
+1
cjw73
@Weidezicht noodslachtig is heus wel mogelijk in deze situatie, mits er geen medicijnen in zitten.
+1
Weidezicht
@cjw73 ik geloof je, maar zou hier bij ons in het westen niet weten, wie er snel bij te krijgen.
Melkboer16
Er was een tekort aan dierenartsen maar blijkbaar is iedereen dat tegenwoordig
+5
weurding
Laatst 3 dagen een vrouw thuis gelegen, kon niet bij telefoon, was deels uitgedroogd, daar maken ze minder ophef over, compleet van t pad hier in Nederland
+1
Melkboer16
@weurding vind ik ook die hebben zo niet gelijk geeuthaniseerd!
Had nog wel D66 gestemd
maisbult
Hoe krijgt een koe die in het land ligt een gebroken heup?
+1
weurding
@maisbult meestal door een andere koe, of een gat in het land, kan me niet voorstellen dat de boer hem er zo heen heeft gebracht
GJKlaassen
Wij hadden laatst ook een koe in een 'laatste kans weitje' lopen. Na een opleving ging het helaas toch en heeft ze het niet geredt.

Krijg ik in de avond een bericht van iemand uit de buurt dat we nu de rendac kunnen wel bellen en dat we de koe dagen hadden laten lijden en veel eerder hadden moeten euthanaseren.

Dat maakt mij echt kwaad, omdat we wel degelijk zorg verleenden en de koe in de gaten hielden. Heb geen bericht terug gestuurd maar ik ben heen gegaan voor een gesprek.
Heb verteld wat het traject van de koe was geweest. Heb er ook bij verteld dat ze vast gemist had dat wij de koe 2 dagen gedrenched hadden, pijnstiller hadden gespoten en vers voer hebben gegeven. Uiteindelijk moet zo'n dier het wel zelf doen.
Een goed gesprek gehad, van beide kanten begrip en van beide kanten wat geleerd. De persoon is ook zeker niet antiboer, maar keek op de verkeerde momenten naar de koe.
Twentsch Land
De persoon is ook zeker niet antiboer, maar keek op de verkeerde momenten naar de koe.

Dat geldt voor de meeste personen maar je wordt er toch maar even mee geconfronteerd ..... een geluk dat deze persoon een bericht stuurde zodat je er mee in gesprek kon gaan .... Vaak komt dat niet voor .... de meesten vervolgen hun weg met een gedachte.

@GJKlaassen
T60401
@GJKlaassen Deed hier vaak koeien die moesten kalven in een weitje aan straat voor het keukenraam. kon je ze mooi in de gaten houden. Tegenwoordig is dat geen doen meer om de haverklap mensen aan de deur heeft u gezien dat de koe aan het kalven is. Zelfs nog als het kalf al rond liep dat ze het nog kwamen melden.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @GJKlaassen:
Wij hadden laatst ook een koe in een 'laatste kans weitje' lopen. Na een opleving ging het helaas toch en heeft ze het niet geredt.

Je doet je best, maar alles draait om beeldvorming.
Zon plaatje blijft je bij, ondanks dat je je best doet voor de koe en het misschien wel een beste optie is, moeten we zoiets niet willen denk ik.

Leg ze dan maar binnen, goed strokhok en uit het zicht. De een neemt meer risico dan een ander, ken ook collega's die altijd 1 of 2 van zulke koeien aan de straat hebben lopen in zo'n weitje. Liefst laten ze de voorlader met heupklem er ook nog staan vanwege gemak.
Dan is alle reclamebudget van grote coöperaties en allerlei goede initiatieven opeens weggegooid geld.

Noodslachting is een optie, ligt een beetje aan je locatie. Ik hoef die hele toestand niet weer voor aan de straat.
Leuk die paar honderd euro, neem mn verlies wel. Zoiets kunnen we ons gewoon niet meer veroorloven, voordat je het weet gaat je eigen kop er figuurlijk ook vanaf.
GJKlaassen
@Noorderling juist in dat strohok was de koe al 4 weken behandeld. Met een pootprobleem moet een koe lopen. Beter zou ze toch niet worden. Maar als ze na de zomer wel op 4 poten naar de slacht kan hebben we toch nog eer van ons werk ipv de spuit erin.
ted9
@GJKlaassen Hoop dat jou laatste kansweideniet voor je bedrijf ligt wat bij een hoop bedrijven wel het geval is. Is nergens voor nodig
+1
GJKlaassen
@ted9 was een half hectare bij een ander achter het huis waar je moeilijk met machines kunt komen. Een stroomklok en water aanwezig. Dus daar kon ze mooi lopen. Aangezien we niet aan weidegang doen was dat een mooie optie.

Er had al in geen 8 jaar meer een kalf gelopen. Voor ons was dit ook een uitzondering. Dus ik geef het perceel bij deze een omschrijving.
+1
Tinus
Quote:
Een omstander vertelt aan RTL Nieuws dat de koe rond 17.00 uur vrijwel roerloos in de wei lag. "Mijn man fietste erlangs, en dacht dat ze dood was. Maar ineens gooide ze haar kop omhoog. Toen is mijn man over het hek geklommen om te kijken wat er aan de hand was, en hij zag dat de koe veel pijn had, oververhit was en uitgedroogd. Later hoorden we van andere omwonenden dat de koe daar al sinds 's ochtends vroeg lag."

De getuigen belden vervolgens de politie, en later de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uiteindelijk schakelde de NVWA een dierenarts in, die de koe ’s avonds heeft laten inslapen, bevestigt een woordvoerder van de NVWA: "Er is eerst een melding gedaan bij de politie. Die heeft de eigenaar benaderd, maar die ondernam - voor zover bij ons bekend - geen actie. Om 19.30 uur kregen wij een melding en is er een inspecteur naartoe gegaan, samen met een lokale dierenarts. Uiteindelijk is de koe rond 21.00 uur uit haar lijden verlost."

Vreemde tijdlijn. Koe ligt er al sinds 's ochtends vroeg, maar niemand belt de betreffende boer (of een willekeurige boer in de omgeving die de eigenaar wel achterhaald). En de NVWA die "de eigenaar benaderd" kan ook het inspreken van een voicemailtje zijn geweest die niet direct wordt gehoord. Als de boer echter van 17:00 tot 19:30 niets doet met zo'n melding dan is het geen goeie.
cjw73
@Tinus voor de gehele sector is het beter dat de desbetreffende boer nu eens tekst en uitleg geeft over het verhaal.
sorry
@Tinus karen soeters wil de koe eerst even uitmelken voor ze de nvwa belt..

Grasbaal
Zal allemaal goedbedoeld zijn maar zolang je het hele verhaal niet weet (wat zouden ze willen doen met de plastic zak om de staart:) )


hartvannederland.nl/nieuws/dieren/…
+1
aldert
@Grasbaal En wie zegt dat die koe een gebroken heup heeft ? Ik heb nog nooit een gebroken heup gezien bij een koe Wel ontheupte koeien maar die lopen meest gewoon goed.
+2
Grasbaal
@aldert Dat heeft misschien de veearts achteraf geconstateerd, daarom is hierin het hele verhaal belangrijk. Heb hier vroeger ook weleens een koe plat gehad, dan was ie beter af in het weiland als in de stal.
+2
diekman
@Grasbaal zijn ze gewend hondenpoepzak. Stel voor als de koe poept dan heb je milieuvervuiling 🤪
Koetje33
We hebben allemaal wel eens wat mindere koeien rond strompelen en dat is zeker geen visite kaartje. Wie zegt dat hij dit niet heeft heeft zelf geen koeien. Als je er maar je verantwoording over neemt.
De waarheid van dit artikel laat ik in het midden.....
+1
Melkveehouder.
@Koetje33 Tuurlijk hebben we allemaal zieke koeien. En tuurlijk kan niet iedere burger inschatten wat er met die koe aan de hand is. Maar juist daarom hou je deze koeien uit het zicht van de burger. Niet om zaken te verbloemen, maar juist om onjuiste beeldvorming te voorkomen. Je moet niks over je afroepen!

Maar laat één ding helder zijn; als een veehouder willens en wetens een dier onnodig laat lijden, dan is heb ik er geen begrip voor en is het heel goed dat hij passend gestraft wordt.
+10
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Maar juist daarom hou je deze koeien uit het zicht van de burger.

Maar ook uit de volle zon bij 32 graden, het gaat niet alleen om beeldvorming, ook om goed fatsoen.
Al had ie er maar een trekker naast gezet voor schaduw, en een emmer water, en een bak voer, dan was de beeldvorming al heel anders geweest.
Melkveehouder.
@Leo,s vriend Niks aan toe te voegen, helemaal eens! Als er tenminste enige kans op herstel te verwachten is. Als het echter alleen maar bedoeld is voor de beeldvorming en om de kosten van euthanasie uit te sparen dan keur ik dat gedrag ten strengste af!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Melkveehouder.:
Als het echter alleen maar bedoeld is voor de beeldvorming en om de kosten van euthanasie uit te sparen dan keur ik dat gedrag ten strengste af!

Uiteraard !
hans1980

aldert
@hans1980 Die beesten moeten ergens water hebben anders hadden ze daar niet zo gestaan nu.Ik heb eens een paard gezien die stond zelf een gat te graven om bij water te komen.
+1
kanniewaarzijn
@aldert 😂 Welk merk drink je?
aldert
@kanniewaarzijn Ik drink Borba tinto.En dat paard was een ouwe merrie met veulen , ze had watertekort en stond op een wat vochtige plek met een voorpoot een gat te graven.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lek , koe en wei ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!