Gaat het om stikstof of om herindeling Nederland?

OPINIE JAAP MAJOOR

De media, overheid en natuurinstanties zijn er vol van. Stikstof tast de natuur aan. Welke natuur? Hebben wij wel ongerepte natuur? Alle natuurgebieden in Nederland zijn door ons mensen gemaakt en er is dus geen ongerepte natuur. Zo zijn ook de heidevelden in het verleden door de boeren ontstaan.

De heide wordt in Nederland NIET onderhouden. In Duitsland staat de Lüneburger heide vol in bloei en bij ons verdwijnt de hei. Vroeger onderhielden de boeren de hei door de gronden te beweiden en de vegetatie af te plaggen om mest van te maken. Nu moet de door de mens aangelegde natuur zich redden door er bijna niets meer aan te doen. Dit gaat nooit lukken. Hetzelfde is: je legt een tuin aan, maar onderhoudt de tuin niet en laat de natuur zijn gang gaan. Vervolgens ziet de destijds aangelegde tuin er na 10 jaar heel anders uit. Zo ook is het met onze Natura 2000 gebieden gegaan. De boer was de tuinman en is gestopt met het onderhoud van de tuin. Het eigendom van de Natura 2000-gebieden is overgedragen aan onze natuurinstanties en zij doen heel weinig aan onderhoud. De natuurgebieden die in het verleden door de boeren schraal werden gehouden, worden niet meer schraal gehouden en verrijken door stikstof. De boer is nu de aangewezen zondebok voor dit probleem.

Met onderhoud als afplaggen of chopperen van de natuurgebieden verschralen de natuurgebieden weer net als vroeger. Naast dat het een kostbare zaak is, willen de natuurinstanties dit ook zo weinig mogelijk doen, want zeggen zij: wanneer wij de heide afplaggen, verdwijnt naast de stikstof ook de andere mineralen, zoals kali, calcium, fosfaat en magnesium. Opvallend. Hetzelfde probleem als waar de landbouw mee wordt geconfronteerd. Alleen de landbouw wordt als vervuiler bestempeld, omdat hij dit verlies aan mineralen aanvult met meststoffen en veevoer. Anders verarmt zijn grond.

Onderhoud toepassen aan tuinen
Ditzelfde onderhoud moeten ook de natuurinstanties toepassen in hun tuinen. Zij moeten hun tuinen onderhoud geven door middel van: beweiding, plaggen, afbranden en chopperen. Vervolgens moet worden gekeken aan welke mineralen het natuurterrein een gebrek heeft en dan gericht bijmesten met de juiste samenstelling van mestsoorten. Nergens wordt door onze politiek dit probleem genoemd. Alleen maar met de vinger naar de boeren wijzen.

Geld steken in het onderhoud van onze aangelegde tuinen - de Natura 2000 gebieden - is veel goedkoper en effectiever dan onze boeren uitkopen, met alle gevolgen van dien. Vervolgens worden onze Natura 2000-gebieden net zo mooi als de Lüneburger Heide, want in Duitsland weten zij wel dat je een tuin moet onderhouden. Het is toch niet zo dat het uitkopen van de boeren niet gaat om de stikstof, maar om de herinrichtingsplannen van Nederland?De grote verbouwing van Nederland, door onze minister Hugo de Jonge geschreven. Om dit te realiseren is heel veel grond nodig. Met deze stikstofplannen kan de overheid goedkoop grond krijgen om dit plan te realiseren. Gezien de vastberadenheid van de overheid over de stikstofplannen - dat geen enkel oplossing bespreekbaar is - lijkt dit de werkelijke reden.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

Deel dit artikel

Reacties

+4
groeier
boerenbusiness.nl/opinies/boerenbusiness/…
Kan je de reacties ook even lezen.

Of draait alles enkel om het volk eronder te krijgen? Kan zomaar zijn dat 't in de meeste gevallen met Oorlogen en nu ook met stikstof het hoogste einddoel is....

De eerste stap is, inpikken van de landbouwgronden.
+2
Spuit11
@groeier Zolang er boeren zijn, is er nog een bepaalde vorm van vrijheid.
Jij kan zelf bepalen wat je verbouwd en aan wie jij je waar verkoopt. Dat moet kapot anders kunnen co2 budget, social credit systeem en al die totalitaire bullshit nooit uitgevoerd worden.
Maar tijden veranderen. Tijdens de corona hysterie was je nog een wappie als je dit zei, zie nu eens de omgekeerde vlaggen, rode zakdoeken en reacties op sociale media...
+2
jos 15
Gehoord van een zzp er die het betreffende bedrijf ook als klant heeft

Oudere veehouder met een redelijk modern bedrijf aan de rand van een natura 2000 gebied,
krijgt de provincie op bezoek of hij zijn bedrijf wil verkopen wegens de stikstof.
De melkveehouder wilde de stikstofrechten evt wel verkopen en het dan wat kalmer aan doen en
met zijn grond verder gaan als akkerbouwer.
Ze hebben geen accoord gekregen de grond hoorde er volgens de provincie echt wel bij
Dus blijven die koeien daar gewoon stikstof uitscheiden
Het gaat ze gewoon om de grond
+3
pa
Quote Reactie van @jos 15:
Gehoord van

Gehoord van is altijd gevaarlijk
+3
bertusvds
@pa oke dan doen we het iets dichter bij : ik had de provincie gebeld of die mijn NB. vergunning wilde afkopen, dan zou ik stoppen met mijn veehouderij. de grond en gebouwen wilde ik zelf houden voor andere doeleinden. antwoord van de provincie : nee dat doen we nooit ! maar als u uw grond en gebouwen wil verkopen komen we graag met u in gesprek !!
Realisme
@pa zelf meegemaakt in een gesprek met de provincie. Werd niet expliciet zo gezegd maar met wat hun interesse had kon ik door melken zonder grond met volledige vee bezetting
+1
pa
Quote Reactie van @Realisme:
door melken zonder grond met volledige vee bezetting

Hoe meer ik hoor hoe minder ik geloof
+3
Vario512
Het doel: onze grond, voor weinig
BertK
@Vario512 Als Vogelaar gelijk heeft met zijn 15% in de eerste 700 meter ( en dat heeft hij denk ik), was een piekbelaster het dubbele waard en de rest niks. Veel goedkoper. Toch wil de overheid daar niet aan, dus veel voor weinig is het doel!

25 mld lijkt veel maar het is net wat er voor terug komt.
pa
Quote Reactie van @Vario512:
Het doel: onze grond, voor weinig

Willen we allemaal toch?
vrije boeren
@pa pa moet in de schaduw heeft last van de warmte
+2
spotmelker
Ook al zouden we al die papieren stikstofdoelen halen zullen ze nog blijven zeuren dat het verder terug moet want het gaat nog steeds zooo slecht met de natuur. Trek dan je conclusie maar. Het heeft niks met stikstof te maken en die reducties gaan ook niks oplossen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot duitsland , landbouw , onderhoud , mineralen , natura 2000 , stikstof , overheid , natuurgebieden , meststoffen en stikstofplannen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0