Lely is een pracht bedrijf

Lely.

Lely is een pracht bedrijf. Maakte ooit prima rotorkopeggen en geweldige maaiers en fantastische schudders.

Heb ze alle drie gehad en jaren met plezier mee gewerkt.
Lely is de ontwikkelaar van het automatische melken’
En veroorzaakte daarmee voor een positieve trendbreuk waardoor zowel welzijn van de boer als de koe op vooruit zijn gegaan.
De ontwikkelingen in stalmanagement en voermanagement en de daarbij behorende oplossingen zijn ook supergoed voor boeren en koeien.
Echter niet alles wat ze in de markt zetten is zo geweldig.
De Lely Orbiter (verwerker van dagverse melk eventueel per koe) lijkt leuk maar is bij de huidige melkprijzen geen winstmaker. Maar veel beroerder nog er zijn bewindslieden die het zien als de nieuwe toekomst voor de gehele (zeer sterk gekrompen) melkveehouderij.

Dat is natuurlijk een utopie.
Net zo goed als dat de Lely Sphere als een oplossing voor het stikstofvraagstuk zal zijn.
Het stikstofvraagstuk vraagt maar beperkt om technische oplossingen maar vraagt vooral om goed beleid op basis van degelijk onderzoek gebaseerd op metingen en niet op basis van onderbuikgevoelens.
Dat Lely een beetje gebruik probeert te maken van die onderbuikgevoelens om de eigen handel aan te prijzen en niet om de overheid te wijzen in de grote onjuistheden in het beleid zegt mij dat Lely (een club is die prima techniek maakt) waarvan de top meer oog voor eigen belang dan voor boeren belang heeft.

Jan Cees Vogelaar

Deel dit artikel

Reacties

+1
T60401
Waarvan de top meer oog voor eigen belang dan voor boeren belang heeft.

Dat is bij ieder bedrijf zo hoor. of denk je dat alle bedrijven er zijn voor de lol en werkverschaffing.

Maar vertel eens hoe kom je bij dit stuk. Kreeg eerst een beetje het gevoel dat het reclame is.
+5
jan-cees
@T60401 Tuurlijk mag ieder bedrijf voor eigen winst gaan. Maar daarmee moeten ze niet voor de voeten gaan lopen bij anderen en dat doet Lely momenteel een beetje door bewindslieden voor tye schilderen dat zij technisch oplossingen hebben voor de utopia gedachten van nieuwe niche markten en oplossingen voor het stikstofvraagstuk.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @T60401:
Dat is bij ieder bedrijf zo hoor. of denk je dat alle bedrijven er zijn voor de lol en werkverschaffing.

Die zijn er wel, maar zodra het grote geld er grip op krijgt is het gedaan met het idealisme.
hans1980
Beetje rot stuk
+3
jan-cees
@hans1980 Dan even wat lezen er goed over na denken nog eens lezen en nog eens over nadenken
Zozo
Groot gelijk. Volgens mij wordt er te zwaar ingezet op onzekere technieken. De emissie arme vloeren zouden ook een oplossing zijn, ondanks de onderzoeken dat ze werken doet de rechter er ook niets mee. Misschien terecht maar wat zijn de onderzoeken naar een sphere dan waard?
Stoppers uitkopen en veestapel wat laten krimpen is zo gek nog niet. Stoppers een zak geld, blijvers geen hogere kostprijs. Stoppers moeten zich melden, en niet aangewezen worden. Daar is alleen niet genoeg geld voor.
+3
bio boer
@Zozo de lely sphere heb je wel het bewijs in het spui water net als met luchtwasser en joz mestkraker dat is met de huidige vloeren anders daar zou het nog in de mest moeten zitten zo 6 kg exstra per koe is dat ook zo? Komt het met mest uitrijden niet nog net zo snel vrij ?

Als het gebonden zit in het spui water dat komt ook niet meer vrij bij het drijfmest uitrijden
Wat er gebeurt met het uitrijden van spuiwater dat weet ik niet ? Maar kan ook deel van de kunstmest vervangen is er minder verlies ik zie er zeker meer in dan een vloer waar van we zelf ook altijd al sceptisch waren
+5
bio boer
Tsja lely is gewoon groot commercieel bedrijf dat veel geld heeft gestoken in de ontwikkeling niet gek dat zij gaan lobbyen voor eigen gewin
Aan de andere kant moeten we ook blij zijn dat dit soort bedrijven ook inversteren in innovatie voor een steets kleinere melkvee sector in nederland
+3
mlkvhoudr
Ik begrijp dat je vind dat investeren in een Lely sphere toegeven is dat er een deugdelijk beleid is gevoerd, en oplossingen aandragen voor een in jouw ogen niet echt bestaand of in ieder geval niet bewezen probleem maar als de piekbelasters nou van probleem geval naar stikstof producent van ammoniumnitraat kunnen gaan waar we nou nog deels de Russen voor nodig hebben moeten we het op die plekken dan niet gewoon zwaar gesubsidieerd omarmen?
mlkvhoudr
@mlkvhoudr ik zeg specifiek piekbelasters omdat daar de minste discussie over is omdat de depositie vlak naast de boerderij is
mlkvhoudr
@mlkvhoudr nu vergeet ik de link te plakken

wur.nl/nl/nieuws/….
+1
jan-cees
@mlkvhoudr piekbelasters bestaan niet Nh3 emissie valt tussen de 7 en 15% als depositie binnen paar honderd meter van de bron de rest gaat naar grote hoogte en valt naar beneden met neerslag in bv polen of hongarije daar zijn ze er blij. Of het lost op in hogere luchtlagen
+1
mlkvhoudr
@jan-cees ok ik dacht dat 80 procent binnen paar honderd meter viel
bio boer
@jan-cees ga dat afstemmen met het rivm 😁

Maar het is mooi meegenomen dat we minder stikstof verliezen verlies is altijd zonde
jan-cees
@bio boer Rivm weet dat wel maar stuiterd
bio boer
@jan-cees dus alleen de ammoniak die toevallig in een regen bui zit komt in de natuurgebieden?
stefanus
@bio boer Sneeuw en hagel kan ook.
bio boer
@stefanus maar dat komt maar weinig voor

onweer heeft er ook invloed op wel eens wat van gehoord?
+1
jan-cees
@bio boer Dat wordt zo langzamerhand wel het beeld wat ik uit de literatuur krijg. In Nederland zegt de"wetenschap" dat natte depositie (dus met regenwater) circa 30% tot 40% van de totale depositie is. Maar dat hebben ze nog nooit daadwerkelijk gemeten om die theorie te bevestigen.
Het beeld wat we steeds meer krijgen is dat de droge depositie veel geringer is dan in de rekenmodellen van Rivm, Tno en Wur wordt ingezet.
bio boer
@jan-cees maar kunnen bladeren geen ammoniak opnemen uit de lucht net als blad mestof of in combinatie met douw of mist ?
stefanus
@bio boer Vlinderbloemige ieder geval.
+1
bio boer
@stefanus die binden geen amoniak maar n2 uit de lucht denk ik wat 78% in de lucht zit
stefanus
@bio boer Halen N2 uit de lucht die in de grond zit dmv bacterien, lijkt me vrij aannemelijk dat het ook met NH3 kan. Misschien zit daar wel een oplossing, simpele bacterien.
bio boer
@stefanus biologiche luchtwasser werkt niet met zuur maar bacteriën of zo spui water uit biologische luchtwasser is ook niet zuur
jan-cees
@bio boer niet zozeer met dauw en mist want dan is het al neergeslagen als natte depositie. De droge depositie is niet het vallen van ammoniak op de grond maar het door planten via de huidmondjes opnemen van ammoniak en dat zou dan vooral snachts plaatsvinden
+4
nitevd
@jan-cees Niet alleen RIVM maar ook andere 'wetenschappers' (bv Erisman) en politici (Tjeerd). Om het probleem zo ernstig mogelijk voor te spiegelen weten ze feilloos allemaal exact in welke context ze "stikstof" moeten zeggen en wanneer "ammoniak". Datzelfde geldt ook voor "emissie" en "depositie" en ook "kg" en "mol". Gisteren vertelde een wetenschapper doodleuk dat NH3 veel erger voor natuurgebieden was dan NOx (puur omdat het massagehalte N in ammoniak hoger is en dat klopt). Dat droge NH3 niet kan zinken naar de bodem, in tegenstelling tot NOx (ook vanuit vliegtuigen tot 12km hoogte) benoemde hij voor het gemak niet. Alhoewel hij dat natuurlijk verdomd goed weet. In de basis verkondigen ze geen onzin maar dat selectief benoemen en zo bijdragen aan framen heeft eigenlijk verdomd weinig met wetenschap te maken.
jan-cees
@nitevd eens
Vario512
Quote Reactie van @jan-cees:
Nh3 emissie valt tussen de 7 en 15% als depositie binnen paar honderd meter van de bron de rest gaat naar grote hoogte

Het rivm beweert dat de rest niet naar boven gaat, maar in de "stikstofdeken" terecht komt. Waar is het weterschappelijk bewijs van de het rivm, dat er een "stikstofdeken" bestaat, en dat onze ammoniak daarin terecht komt?
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
maar als de piekbelasters nou van probleem geval naar stikstof producent van ammoniumnitraat kunnen gaan waar we nou nog deels de Russen voor nodig hebben moeten we het op die plekken dan niet gewoon zwaar gesubsidieerd omarmen?

Ze hebben de "problemen" niet bedacht om de landbouw er in positieve zin uit te laten springen, integendeel!
+1
Spuit11
@kanniewaarzijn Lely weet ook met wat voor idioten we hebben te dealen. Ze proberen er nog even een slaatje uit te slaan totdat de laatste Hollandse boer het licht uit doet.
Daar mag iedereen wat van vinden maar om hun nu het NSB predicaat te geven.... gaat wat ver.
+3
de-vos0
Lely is een bedrijf, ziet kansen en doet daar wat mee. Wat betreft alleen maar aan hun eigen portemonnee denken, dat is te simplistisch gedacht. Lely is doorspekt met boeren zonen en dochters. Het boerenleven gaat hun aan het hart. Ik werk er en zie veel betrokken mensen. Dat maakt mij waarschijnlijk verdacht van 'wij van wc-eend' taferelen maar dat neem ik dan maar voor lief.

Hoe dan ook, dit is wat er kan gebeuren;

Situatie 1: De overheid komt op bijna magische wijze tot inkeer, het stikstof probleem bestaat per direct niet meer. Dan heeft Lely een investering gedaan in een gedoemd project. Ondernemersrisico nemen en door.

Situatie 2: De overheid komt niet tot inkeer. Wat is er dan mis met deze oplossing van Lely?
+2
jan-cees
@de-vos0 Het gaat er niet om of de technische maatregel ooit een keer in bepaalde situaties van nut kunnen zijn. Het gaat om twee dingen.
1
De Lely Orbiter wordt aan een uitermate ondeskundige minister van Landbouw gepresenteerd als bijdrage in de transitie en nieuw verdienmodel naar de utopiaanse droom van regionale kringloop landbouw. Dit terwijl als er 100 Orbiters zouden staan over 10 jaar het veel zal zijn. En het verdienmodel onvoldoende onderscheidende is in de markt.
En ik durf iets over verdienmodellen in de zuivelmarkt te zeggen omdat ik daar enige ervaring mee heb en klein beetje inzicht.

De minister wordt dus op het verkeerde been gezet en loopt nu met een rode waas van Lely voor zn ogen dat de Orbiter zijn transitie ideologie gaat ondersteunen.

De tweede is de Lely Sphere een oplossing aandraagt voor een in de praktijk nauwelijks bestaand probleem waarvan geen enkele deugdelijk onderbouwing bestaat.
Lely bevestigd LNV in het mantra dat er een "probleem"is want immers we investeren miljoenen in een oplossing.

Beide technieken zullen werken en de Orbiter voor een paar bedrijven een pracht kans maar voor het overgrote deel niet .
De Lely Sphere wordt gepresenteerd als een oplossing voor het stikstofvraagstuk maar is het niet omdat de wetgeving gebaseerd op KDW en gebruik van Aerius altijd zal leiden tot overschrijding en de enigste knop waar ze aan willen/kunnen draaien de veehouderij is.
Naast stalemissie's heb je namelijk ook nog emissie bij bemesten en beweiden.
En bij 90% of 70% of 50% reductie doet de Lely Sphere dus maar een klein stukje van het vraagstuk oplossen en krijg je het milieuvloer effect in beleid.

Het is prima als Lely technieken ontwikkeld en nogmaals daar is Lelys supergoed in.
Echter koppel het niet aan beleidsmatige discussie want daarmee loop je anderen onnodig voor de voeten .
Jullie bij Lely hebben verstand van techniek ik een beetje van beleidsmatige discussies.

En de tip van Herman om een Lely Sphere een tijdje in een gebied te zetten met een hele hoge door Aerius berekende ammoniak depositie is een geweldig goed idee.
Daarme zou je de sector namelijk echt kunnen helpen in deze discussie.
de-vos0
@jan-cees Laten we aub niet onze ontwikkelingen afhangen van de kunde van politici! 😉

Ik zie op dit punt simpelweg geen heil meer in een verandering van gedachten van de overheid mbt 't beleid. Goed, de waarheid ligt ergens in het midden en ik ben erg benieuwd naar de resultaten wanneer de Sphere wijder verspreid raakt. (zie nieuws Lely+Rabo+FrieslandCampina).
+2
bio boer
@de-vos0 toch vraag ik mij wel af of de gaatje open blijven vooral bij drogend weer in combinatie met weidegang
jan-cees
@de-vos0 Tja als RFC zich met technieken op het boerenbedrijf gaat bemoeien dan nemen die echt een vlucht net als de monovergisters.

Nogmaals technieken ontwikkelen prima maar adverteer ze niet als ondersteuners of oplossingen voor niet gewenst en onnodig overheidsbeleid want daarmee loop je anderen voor de voeten. En jullie hebben net de trekkerwerktuigen afgestoten dus heb je niks aan trekkers op de stoep
+4
spotmelker
Waarom laten ze die LelySphere niet in een (met ammoniak overbelast) natuurgebied draaien. De uitkomst kon wel eens net zo verrassend zijn als het hele voorgestelde stikstofbeleid.
mlkvhoudr
@spotmelker #omdenken 🙂
Frans Z.
Oei,pilot lely,RFC en RABO.
+2
Grasbaal
Kunstmest en brandstof worden al duurder, als je het kunst en vliegwerk rendabel uit de stal of fabriek kan opvangen dan heb je toch 2 vliegen in een klap?
+1
spotmelker
@Grasbaal de vraag is of alle stikstof die je afvangt met zo'n Sphere uitsluitend afkomstig is van je koeien of dat er ook een aanzienlijk deel uit de buitenlucht mee vastgelegd wordt. In dat laatste geval zou je geen koeien, fabrieken of gasverslindend "Haber-Bosch" systeem nodig zijn.
de hoef
@spotmelker hij zuigt de put af niet de stal
+1
jan-cees
@de hoef Als je op de put gaat zuigen zal er ergens lucht moeten worden ingelaten anders krijg je implosie ipv explosie. Dus @spotmelker heeft absoluut een punt
de hoef
@jan-cees dat klopt is juist het mooie aan dit systeem verse lucht de stal in ,in plaats van vuile eruit
spotmelker
@de hoef de vraag is hoeveel stikstof, niet zijnde 'stal' ammoniak komt er in het spuiwater? M.a.w. mag je alle stikstof in het spuiwater 1 op 1 koppelen aan lokale ammoniakreductie?
+1
de hoef
@spotmelker wat is het probleem dan, je krijgt dan toch meer kunstmest
+1
pieta
@de hoef Het "probleem" is om te weten hoeveel ammoniak je afvangt. Als van de hoeveelheid N in je opvangtank alles N uit ammoniak is is alles ammoniak-reductie. Maar wellicht dat er een deel andere N aangezogen wordt en dus de bron van je N anders is dan van ammoniak en dan heb je een ander reductie%.
+2
de hoef
@pieta ik ben niet de slimste dat weet ik, maar wat weg is is weg maakt niet uit van wie , de stikstof is vast gelegd , en kan gebruikt worden om te groeien
+1
mlkvhoudr
@de hoef ik denk dat ze bedoelen of je ammoniak wegvangt of gewoon de stikstof die gewoon in de lucht zit, mij zou het worst zijn als het maar meer euro's oplevert dan het kost
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik denk dat ze bedoelen of je ammoniak wegvangt of gewoon de stikstof

dat snap ik wel, maar maakt toch niet uit wat je wegvangt , gaat om de kg die je als kunstmest weer in kan zetten
pieta
@de hoef Volgens mij gaat het in 1e instantie om de ammoniakemissie verlaging.
+1
de hoef
@pieta dat klopt, maar de investering brengt ook een voordeel, als wij er voor zouden kiezen is het niet de reductie, maar de kunstmest
+2
spotmelker
@de hoef dat zou ik ook doen maar als je geen vergunning krijgt vanwege te weinig reductie of als deze techniek later niet meer erkend wordt zoals de bomvloertjes heb je niks aan kunstmest.
bio boer
@spotmelker nou ja die vloeren zijn niet helemaal onderuit gehaald maar het het onderhoud en bedrijfs omstandigheden heb invloed op de werking van de vloeren bijvoor beeld het opdrogen er van de mest en het rentsoen en de werking van de kleppen heefd invloed om de reductie daar moet betere borging komen en soort van keuring dar de vloer nog goed werkt de kans dat de vloer niet zijn ding doet is nu nog tegroot zo ik begreep van een vergunnings adviseur dus is een bettere borging nodig
spotmelker
@bio boer ook al zou zo'n vloer werken, de afgesloten mestopslag veroorzaakt meer verrotting dus ammoniak vorming. Dus in totaliteit schiet je er geen ruk mee op.
bio boer
@spotmelker ik verwacht kans groter met wasser dat het echt reduceert hoe zit het met die mest uit emissiearme stalvloer stal uit rijd komt die amoniak dan niet als nog vrij als die met zuurstof in aanraking komt
zwierb
@bio boer en dan doen ze hun werk wel goed denk je?
bio boer
@zwierb die onderzoeken zijn vast wel ergens op resultaat gebaseerd zijn denk je niet
zwierb
@bio boer Als je logisch nadenk kunnen ze ook niet werken, van alle ammoniak blijft niets van in de kelder, als de er stront bij in komt gaat er lucht uit, en als de kelder vol is , waar is alle lucht dan gebleven?. En het blijkt ook dat er in de mest niet meer N zit. Wat die onderzoeken betreft zou ik ook die wel eens willen zien, lijkt mij zeer dubieus.
de hoef
@spotmelker waar heb je dan nog wel wat aan
+2
spotmelker
@de hoef als je perse wat met de mest wil doen zou ik Aeromix nemen. Zelf heb ik de koeien (te) veel buiten om in dergelijke hokjesbedachte systemen te investeren.
bio boer
@spotmelker de onderzoeken zijn het nog niet helemaal eens er zijn onderzoeken waar bij geen reducties zijn waargenomen
spotmelker
@bio boer één onderzoek... in Engeland/Ierland veel meer, daar wordt het op veel grotere schaal door de praktijk toegepast. Wat opvalt zijn de hoge stikstofgehaltes in de mest, veelal > 5 kg.
+1
Nelis 1971
@de hoef Het percentage stikstof wat Lely beloofd dat in het spuiwater moet zitten halen ze bij lange na niet.Ze vergeten dat alleen te vertellen als je interesse in de installatie toont en dat is een kwalijke zaak.
Nelis 1971
@Nelis 1971 En het is een beetje zuur. PH van 1.
bio boer
@Nelis 1971 een biologische wasser zou mooier zijn alleen zit er dan nog maar 2 of 4 kg n per m3 spuiwater
+1
robbies
@de hoef waarom dan niet de Gazoo? Die maakt ook het volume mest kleiner door dierlijke stikstof te kraken en er kunstmest van te maken.
spotmelker
@robbies het mestvolume kleiner? Wat ik er van weet is dat de mest daar uitgeloogd wordt om gecontroleerd maximale emissie te krijgen welke wordt afgevangen.
+3
robbies
@spotmelker met de Sphere maak je een extra meststroom. De ammoniak wordt afgevangen en omgezet in kunstmest. De Gazoo pakt een m3 mest, scheidt die in verschillende stromen waarbij er uiteindelijk 1 stroom als kunstmest aangemerkt mag worden. Een andere stroom gaat terug naar de stalvloer en via besproeiing reduceert het daar ammoniak. In mijn ogen maak je dan van dierlijke mest, kunstmest. Maar ik kan er naast zitten
familie pelle
@robbies je hebt helemaal gelijk. De gazoo is een betere duurzamere oplossing. Het blijkt maar weer eens dat lely commercieel de boel goed voor elkaar heeft en dat Alexander regelmatig een sigaar rookt met beleidsmakers/ journalisten.
robbies
@familie pelle ik ga me niet branden aan wat beter of slechter is. De Sphere zal zijn werk ook doen, maar je ruimt er effectief geen mest mee op. Als je geen mest af hoeft te voeren, hoef je dat argument ook niet te gebruiken. Ziet je verhaal er weer anders uit.
de hoef
@robbies die kwam pas later in beeld
pieta
Quote Reactie van @de hoef:
wat weg is is weg maakt niet uit van wie

Als het van N2 komt haalt het N weg wat geen probleem is zo nu aangegeven wordt. Doen vlinderbloemigen ook. Halen N2 uit de lucht. Bespaart wel kunstmest.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @pieta:
Bespaart wel kunstmest.

en 300kuub gas per ton KAS.
+1
BertK
@Noorderling En het niet verbranden van gas spaart ook weer NOx!
Oaverreize
@BertK Weet iemand hoeveel energie de Sphere gebruikt op jaar basis?
+1
JohnDeere7serie
@pieta nog een Lely sfeer erbij kopen en die de inlaat lucht van je put/stal laten zuiveren van stikstof 😎
de hoef
@Grasbaal zo zie ik het ook grasbaal, en toch kiezen wij er niet voor, reden , te duur
+1
mlkvhoudr
@de hoef daar isdie pot met goud voor toch?
+1
Braboboer
Ja Lely heeft hier (eigen) belang bij.

Anderzijds kun je ze ook prijzen dat ze tijd en geld steken in een innovatie die in eerste instantie maar voor een kleine markt/doelgroep interessant is.
Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om het R&D budget alleen in innovaties te stoppen die direct voor een veel grotere, internationale doelgroep interessant zijn.
+1
de hoef
@Braboboer je zou bijna denken dat jij de ouwe Brabo bent
+2
brabo
Quote Reactie van @de hoef:
ouwe Brabo

Ho ho Zeger, zo oud voel ik me nog nie.
En braboboer is dus niet dezelfde als ikke
jan-cees
@Braboboer Absoluut mee eens daarom begon ik er ook mee dat Lely baanbrekende innovaties heeft ontwikkeld voor de melkveehouderij die een veel groter positief effect voor de melkveehouderij, boeren en koeien hebben gebracht dan bv de introductie van de ligboxenstal of de voerwagen.
Alleen dat gedweep met LNV en beleid is nu even niet handig
Elvis
@jan-cees beleid dat er toch komt, hoe hard je ook roept dat de cijfers niet kloppen. Kunnen ze beter de koers proberen bij te sturen en tegelijkertijd verliezen te beperken. Ook omdat de input steeds duurder wordt
jan-cees
@Elvis Dit houden ze niet overeind het is juridisch een bende geworden
jan-cees
@Braboboer Absoluut mee eens daarom begon ik er ook mee dat Lely baanbrekende innovaties heeft ontwikkeld voor de melkveehouderij die een veel groter positief effect voor de melkveehouderij, boeren en koeien hebben gebracht dan bv de introductie van de ligboxenstal of de voerwagen.
Alleen dat gedweep met LNV en beleid is nu even niet handig
Wie weet het
JanCees. Als je dat apparaat nu bij een bedrijf naast een gevoelig gebied zet en het effect op dat gebied blijft gelijk maar je hebt wel een bult N uit de stal gevangen. Dat helpt jouw stelling toch?
jan-cees
@Wie weet het Emissie vanuit een stal komt hooguit paar honderd meter circa 15% valt binnen die afstand als depositie. De overige 85% gaat naar hogere luchtlagen.Het heeft op nabij gelegen natuur niet zoveel effect.
j h p
@jan-cees heb niet veel van het depositie onderzoek gevolgd/gelezen, is dit een tipje van de sluier?
jan-cees
@j h p een tipje van google en dan gewoon lezen kan er wel stuks of 10 a 15 van dit soort onderoeken vinden in paar minuten

redalyc.org/journal/565/…
nature.com/articles/srep32793/
j h p
@jan-cees Ik bedoelde het onderzoek van het Mesdagfonds, hoe ver is het daar mee?
jan-cees
@j h p dat loopt nog half jaar en ergens in de loop volgend jaar worden papers gepubliceerd dat laatste heb je geen vat op
review van papers kan 6 maanden duren maar ook een jaar
grös
Wat kost dat ding ? (Lely sphere) En speciale betonroosters etc.
+1
pieta
Quote Reactie van @grös:
speciale betonroosters

Volgens mij komen er afsluiters of iets dergelijks op bestaande roosters.
de-vos0
@grös Als je een roostervloer hebt dan stop je daar 'strips' in.

(klik om te vergroten)

klant
@de-vos0 en wat met dit drogende weer, alles dicht?
+1
Newholland12
@klant 😂😂😂
Vrieskou heeft spectaculair effect
Koude lucht wordt door de vloer getrokken
Ipv opwarmen vanuit de kelder een prachtige ijsvloer
Zout strooien
Vreet beton aan
Nieuwe roosters
Cirkel ⭕️
de-vos0
@klant Discovery Collector zuigt de resterende mest op en sproeit tegelijkertijd voor en achter zich de vloer met water.
+1
pieta
Quote Reactie van @de-vos0:
sproeit tegelijkertijd voor en achter zich de vloer met water.

Je bent dan verzekerd van de 1e natuurijsbaan van het jaar? 😁
+2
de-vos0
@pieta hebben we tenminste ergens nog natuurijs! 😉
De soep wordt niet zo koud gegeten, de Sphere draait al een tijd bij een aantal bedrijven.
grös
@de-vos0
Ik ben misschien wat sceptisch met een stal uit 1975, maar bij een nieuwe stal zak het wel niet op die laatste paar ton aankomen, Rabobank doet ook mee toch?
+1
de-vos0
@grös Rabo draagt bij met een gunstige lening, RFC geeft een vergoeding en Lely geeft korting. Maar dat is alleen voor die samenwerking om max 96 bedrijven te voorzien van een Sphere. Geen idee of dat later ook zo is voor de 'reguliere' versies.
matt
@de-vos0 zal die flink water bij moeten sproeien,anders zuigt hij die dikke mest niet op.
En waar laat je dat dan,stel dat je mest af moet voeren.
Dan wil je die stapelen,moet die dan weer ingedikt worden 🤔
de-vos0
@matt Het is geen brandweerslang. Er staat hier wat meer over, expres even niet de Lely website gepakt. 😉
mestverwaarding.nl/kenniscentrum/2224/…
matt
@de-vos0 dan zal die dunne wel niet door die gaatjes weglopen.
Dikke mest laat zich niet opzuigen.
T60401
@matt Heb jij ook een mestrobot weet dan weet je vast wel hoe het er uit ziet als hij het even niet doet. Laat staan als de mest helemaal niet door de roosters kan.
De Collector sproeit veel water. lees de brocheren maar als de water tank leger word is er meer ruimte om mest mee te nemen.
matt
@T60401 heb een sleuf vloer met vaste ketting schuif,en moet eerst mixen
Voordat ik met de vacuüm tank mest op
Wil zuigen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , geweldig , handel , koeien , overheid , lely orbiter , toekomst , rotorkopeggen , sphere en lely sphere ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
107
DEELNEMERS
35
WEERGAVES
0