Rutte spreekt boeren over stikstofbeleid: 'Onzekerheid niet met één gesprek weg'

Premier Rutte heeft vandaag een eerste gesprek gehad met bezorgde boeren over de stikstofproblemen. De komende weken volgen er meer. Hij wil vooral luisteren naar de zorgen die boeren hebben over de toekomst van hun bedrijf.

Rutte was vanochtend op bezoek op een groot melkveebedrijf in Leusden, in de Gelderse Vallei. Daar waren meerdere boeren uit de omgeving aanwezig. Er hing een Nederlandse vlag op zijn kop om te laten zien dat zij zeer kritisch zijn over het stikstofbeleid.
Hij had een "goed en indringend gesprek", zei Rutte na afloop. Hij heeft de zorgen niet kunnen wegnemen, maar dat was ook niet het doel. "De onzekerheid kan ik niet met één gesprek wegnemen."

'Water door de Rijn'
De boeren die aan het gesprek deelnamen, waren blij dat ze gehoord werden. Maar ze hebben niet het idee dat er nu ook iets verandert. "De doelen staan nog fier overeind", zei een van hen. "Er moet nog heel wat water door de Rijn stromen voor wij op één lijn komen."
Rutte gaat zich de komende tijd nadrukkelijker met het stikstofdossier bemoeien. Tot nu toe hield hij zich afzijdig. "Ik kan niet iedere portefeuille overnemen", zei hij. "Maar ik moet er wel voor zorgen dat het in goede banen wordt geleid."

Sinds minister Van der Wal op 10 juni haar stikstofplannen bekendmaakte, is er veel onrust onder boeren. Een deel van hen voert harde acties met tractoren. Zij vrezen voor hun toekomst.

Deel dit artikel

Reacties

+3
p.w.
'Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen'

Wat voor zin heeft het ontvangen van die man als hij toch niets te bieden heeft.
+2
mlkvhoudr
Je gaat die man toch geen podium geven voor zijn show
Todi
@mlkvhoudr Een land goed boer. Je bent gewaarschuwd. Heb je niet zo veel te vertellen.
mlkvhoudr
@Todi het gaat ze om de grond voor woningen, ik zit veilig met mijn uiterwaardengrond😉
Ik leef van vandaag naar morgen toe, en ga daar morgen weer mee verder......

Dus we gaan het wel merken wat de toekomst brengt.
Door de actie voerders in de breedste zin lijkt er nu wat schot in de zaak te zitten maar we zijn er nog niet

Tegelijkertijd zou ik wel collega's willen adviseren protesteren en innoveren, het is wel een heel andere manier van boeren die van ons gevraagd word en dat heeft gewoon tijd nodig om te kijken wat bij ons op de boerderij past.

Als het dan geld bespaart en stiktof zie ik er geen probleem in om het laaghangende fruit wat dat betreft gewoon te gaan plukken, of in ieder geval ervaring er mee op te doen
+1
Kars
Een gesprek met een minister president, waar liegen om eigen belang bovenaan staat. Komop hoe kansloos ben je als boer om daar hoop uit te putten.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , tractoren , melkveebedrijf , toekomst , stikstofbeleid , kop , acties en stikstofplannen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0