Mestproductie verder omlaag, melkveehouderij weer onder stikstofplafond

De mestproductie is afgelopen jaar verder afgenomen. Dat meldt het CBS.

De volledige Nederlandse veestapel stootte vorig jaar 471 miljoen kilogram stikstof uit via zijn mest. Dat is 7 procent onder het Europese stikstofplafond, meldt het statistiekbureau CBS donderdag. Het is het vierde jaar op rij dat de uitscheiding van stikstof via dierlijke mest onder het stikstofplafond zit en het vijfde jaar op rij dat de uitstoot daalt.

Deel dit artikel

Reacties

+3
Zwaagdijk
Nu snap ik er helemaal niks meer van.
+3
labella
@Zwaagdijk het gaat hun ook niet om de stikstof maar ze willen onze grond, graag voor zo weinig mogelijk!
stefanus
@labella Het gaat vooral om de vergunde stikstof.
+2
Noorderling
@Zwaagdijk
En omdat het gelukt is, krijgen we een schouderklopje en mogen we nog 20% op tafel gooien als beloning...
Jean-PierreK
@Zwaagdijk , dit gaat over de stikstof die in de mest zit. Dit is volgens mij exclusief de stikstof die in de stal als ammoniak vervluchtigt.

Dit gaat dus niet rechtstreeks over de stikstofcrisis of ammoniak, het heeft wel raakvlakken. Als emissiearme vloeren goed werken wordt de stikstof die niet vervluchtigt opgeteld bij de stikstof in de mest. Hoe meer stikstof volgens de berekeningen in de mest zit hoe meer ammoniak er bij bemesting zal vervluchtigen.

Althans zo wordt dat volgens mij berekend.
+2
BertK
@Jean-PierreK Alle stikstof komt toch via mest en urine onder de staart vandaan? Minder stikstof uit de koe betekent minder ammoniak.
Kars
@BertK minder mest is minder uitstoot. Daar hoef je niks aan te berekenen.
+1
Porky
@Zwaagdijk ik snap er ook niks meer van ,Eén van de dingen die ik ook niet snap is dat er niet naar het Europese hof van justitie gestapt gaat worden om deze idioterie van tafel te krijgen , onder het stikstof plafond van Brussel zitten en dan toch deze plannen willen uitvoeren.
+1
de Thijs
De uitstoot zegt me helemaal niks. Waar is onze afvoer kant gebleven? Vastlegging en opname en van de gewassen en dieren... De hele afvoer kant is weg in berekeningen het is gewoon een krome rekensom. Je kunt toch ook niet zeggen 6-5 is 6 in de wet en omdat het er zo staat is het nu zo.. daar kunnen we niks meer aan doen dat is een gepasseerd station
+5
hans1980
Omdat dit gelukt is gaat plan b geen derogatie en plan C stikstofwet in werking
Als dat niet genoeg is plan D 7e nitraat wet en plan E Kader richtlijn water anders plan F kringlooplandbouw/grondgebondenheid
Jaap40
@hans1980 juiste samenvatting...helaas...einde gezonde gewasgroei
hans1980

+1
arnold
@hans1980Rutte draait liegt en bedriegt!
Porky
@arnold dat doet ie al 10 jaar.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , stikstof , cbs , uitstoot , mestproductie en veestapel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!