PvdD wil fosfaatrechtenstelsel gebruiken om hoeveelheid fosfaat omlaag te brengen

Minister Staghouwer heeft laten weten niet tegemoet te komen aan de wensen van de Eerste Kamerfractie van de PvdD om het fosfaatrechtenstelsel in te zetten om de hoeveelheid fosfaat omlaag te brengen.

Deel dit artikel

Reacties

Elvis
Dus de waterkwaliteit is beter onder derogatiebedrijven maar dat word dus niet verlengd omdat de waterkwaliteit niet goed is. Word nu nog slechter dus
Noorderling
Quote Reactie van @Elvis :
Word nu nog slechter dus

einde van een tijdperk.
Straks komt staghouwer met plan grondgebondenheid, nog 2 afvalrondes te gaan...
bio boer
@Noorderling 2032 als ik mij niet vergis alles grondgebonden maar wat is grond geboden ? Als ze zeggen max 170 kg n per ha produceren of max 70 kg p beide toch pittige opgave
Noorderling
@bio boer
Voorstel hoe ik het lees is wat je in een bepaalde cirkel om je bedrijf kunt plaatsen.
Zullen we toch naar een bouwplan toe moeten waarbij we ons met minder input redden met vlinderbloemigen willen we nog wat voer winnen.
Klavers, veldbonen, Luzerne en de teelten daarna kunnen van voorvrucht profiteren. Dan kan er nog wel wat, ook in akkerbouw.
bio boer
@Noorderling net als veel landen waar de voer industrie veel minder is bijna al het voer zelf geteeld wordt alleen nog wat soja schroot kopen alleen de grondprijs is hier probleem alleen met de huidig voerprijzen wordt het weer bijna aantrekkelijk maar snel ga je er niet veel mee verdienen moet er ook aardigheid in hebben
bio boer
@Noorderling er zij nog al wat ha nodig aan exstra voedergewassen om ook nog hoge productie in stand tehouden ook veel gronden in nl hebben stuk lagere opbrengst potentie al die grond bij jou
Noorderling
@bio boer
Komt hier ook niet aanwaaien.
Ook jaren veel oud gras gehad met matige kwaliteit en hoeveelheid.
door te vernieuwen is opbrengst zeker met 1/4 toegenomen en kan daardoor meer andere gewassen telen. Afgelopen jaar toch een 100ton tarwe kunnen telen voor 15cent.

Grasmat is nu gemiddeld 2a3jaar oud. Kost veel diesel en graszaad, maar scheelt ook 30ton kas dit jaar. Gewoon wat proberen en ervaring op doen. 1x strooien en hebt alleen nog Engels raai, in het ergste geval kun je ploegen en begin je na een jaar mais en tarwe opnieuw.

Halve wereld melkt inderdaad op Luzerne, 12-14ton drogestof opbrengst bij akkerbouwers voor grasdrogerij is geen uitzondering. Daar is genoeg potentieel.
Rustgewassen blijven nodig en die passen uitstekend bij melkvee. Bouwplan meer vermengen tussen akkerbouw en melkvee kan veel opleveren. Lijkt me ook volstrekt onnodig om alles zelf te doen, hebben nu al bijna vast staan waar straks tarwe komt te staan en de mest van 2023 naar afgevoerd wordt, durf ik wel een vinkje voor te zetten voor gezamenlijke mestboekhouding.
paul1
Is al gebeurt met afroming
Nevergiveup
Tjeerd zal nog eens even in het gezicht spugen om te escaleren
+4
Jaap40
Op naar de voedsel crisis.
Farma_boerke
Ze hebben net geconcludeerd dat het model waarmee fosfaatexcretie word berekend een overschatting gaf, er is dus fors teveel gereduceerd. Waarom nu dan verder voor fosfaat?
Nitraat is iets heel anders dan fosfaat dus klopt het sowieso al niet.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaat , pvdd , fosfaatrechten en staghouwer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0