EU-ministers bereiken akkoord over klimaatpakket: 'Heel belangrijke stap'

De klimaatministers van de EU hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over een Europees klimaatpakket. Verschillende wetten moeten ertoe leiden dat 55 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten in 2030 ten opzichte van 1990.
De afspraken die de ministers hebben gemaakt, vormen hun gezamenlijke standpunt voor de komende onderhandelingen met het EU-parlement over de definitieve wetten. De grote lijnen uit het plan dat Frans Timmermans namens de Europese Commissie vorig jaar zomer presenteerde, blijven overeind.
Nu er een akkoord is over de standpunten, kunnen de onderhandelingen met het Europees Parlement over de definitieve wetten beginnen. Pas als de EU-landen en het parlement akkoord zijn, is het klimaatpakket een feit.
Klimaatfonds verlaagd
Klimaatminister Jetten heeft het in het NOS Radio 1 Journaal over een historisch akkoord. "Het is een heel belangrijke groene stap. Europa laat zien wereldwijd de leider te zijn op gebied van klimaat. Schone producten worden de norm, waardoor voor consumenten en bedrijven de schone oplossingen ook veel betaalbaarder gaan worden."
Jetten denkt dat de verduurzamingsslag uiteindelijk ook de energieprijs kan drukken. "We zijn als Europa verslaafd geraakt aan goedkope Russische energie. Daar stoppen we mee, waardoor we snel energie moeten besparen en schone energie moeten opwekken. Daarmee worden we onafhankelijk en kunnen de prijzen ook weer zakken. Als we dat Europees aanpakken, kunnen we dat veel beter het hoofd bieden."
Een speciaal klimaatfonds dat bedoeld is voor hulp bij de verduurzaming, is verlaagd van 72 miljard euro naar 59 miljard, op aandringen van Nederland. "Het geld moet van Nederland gebruikt worden om de transitie te versnellen. We zijn in Nederland bezig met ons eigen klimaatbeleid en betalen dat ook voor een groot deel zelf en dat vragen we ook van andere EU-landen", legt de minister uit.
'Druk op luchtvaart neemt toe'
De EU-landen steunden het voorstel om de CO2-uitstoot van nieuwe auto's tegen 2035 met 100 procent terug te brengen, waarmee de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren in de EU tegen die datum effectief verboden is. De landen vroegen de Europese Commissie om te bekijken of CO2-neutrale brandstoffen en hybride voertuigen kunnen bijdragen aan het bereiken van de doelstelling voor 2035.
Industrie en energiecentrales moeten al CO2-vergunningen kopen als ze vervuilen. Als het aan de EU-landen ligt, komen er steeds minder vergunningen. Daardoor worden ze duurder. Dat stimuleert om schoner te gaan produceren. De landen hebben afgesproken dat het aanbod van vergunningen daarom elk jaar met 4,2 procent verlaagd wordt.
Nu is dat 2,2 procent. Gratis CO2-vergunningen voor industrieën worden in 2035 afgeschaft. Ook de scheepvaart en de luchtvaart moeten onder het systeem gaan vallen.
Dat de luchtvaartsector meer moet gaan bijdragen wordt door Jetten toegejuicht. "Eindelijk. De luchtvaart en de scheepvaart zijn heel lang door wereldwijde verdragen uit het klimaatbeleid gehouden. Het is heel belangrijk dat er nu ook Europese afspraken over zijn gemaakt. Door als Europa deze stap te zetten, neemt ook de druk op andere delen van de wereld toe."

Deel dit artikel

Reacties

+1
Kars
De druk op andere werelddelen toe??
Die Jetten is wel zo kansloos. europa is afhankelijk van andere landen pannekoek en niet andersom.
+1
bio boer
Waarom toch altijd in de wet gieten en geen streven of doelen nu leg je hoofd in een strop
+1
labella
@bio boer Ze leren het ook nooit, ze hebben nog niks geleerd van de huidige "stikstofcrisis".
+1
bio boer
@labella de boeren zijn in 2035 al opgeruimd als het goed is 😅 dus ben benieuwd wie er dan de klos is
We moeten ze sws nog aan het verstand puiteren dat de co2 uitstoot van dieren geen toename is maar korte kringloop
+2
Kars
@labella ik las vandaag we hebben 12,% groene stroom. Waarvan 6% biomassa. Dus 6% echte groen stroom. En dan moet alles nog op stroom rijden en draaien. Denk dat we mss 2% hebben.
Dat is toch onmogelijke doelstellingen 100%.
labella
@Kars ik wil hier zonnepanelen leggen maar ze kunnen niet aansluiten, dan schiet het wel op.....
+1
aldert
@Kars Dit gaat ongelooflijk in de soep lopen.Ze willen honderdduizenden huizen bouwen maar hebben geen gas of stroom genoeg en water is hier en daar ook al op de bon.
+1
jordi 1455
En energie is al duur en willen ze het nog duurder maken, hoe toondoof kun je wel niet zijn.
+3
Nevergiveup
.

(klik om te vergroten)

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zomer , speciaal , timmermans , verkoop , energie , europa , europees , klimaat , europese commissie en hybride ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!