Een ingreep die wel eens een historische vergissing kan zijn

Redactioneel commentaar Telegraaf:

Na een tumultueuze week koerst het kabinet nog steeds af op een kille sanering van de agrarische sector. Massaal protest van wanhopige boeren en verzet vanuit de rechtse oppositie mochten niet baten, net zo min als feiten die onderstrepen dat de plannen rammelen. Er wordt vanuit de coalitie geframed en verdraaid, vooral door D66.

Nederland maakt zich daarmee onder leiding van een VVD-premier, en gesteund door het CDA, op voor een ingreep die wel eens een historische vergissing kan zijn. Niet omdat er niks mis is in de bio-industrie of te veel stikstof geen probleem zou zijn. Maar wel omdat de rigoureuze koers het mes zet in de voedselvoorziening en het gevolg is van een papieren werkelijkheid; een onnodig streng ingevulde Europese richtlijn waarmee halsstarrig natuur wordt beschermd die door de mens zelf is gecreëerd.

Er is geen land in Europa dat zoveel stikstof heeft gereduceerd als Nederland (-68 procent sinds 1990). De EU-uitstoot bedraagt thans 3 procent. En wat gebeurt er als innovatieve boerderijen, die vooral vlees produceren voor de export, moeten sluiten? Dan komen er in het buitenland meer vervuilende bedrijven bij.

De bal ligt straks bij provincies. Zij moeten Haagse wensen invullen. Het is te hopen dat het lokale bestuur meer oog heeft voor de realiteit.

Deel dit artikel

Reacties

+2
Zwaagdijk
En wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug!!
+1
groeier
Quote Reactie van @Zwaagdijk:
En wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug!!

De Koning sprak vorige week plots van een oplossing die nodig is, maar wat voor oplossingen daar zweeg hij nogal geheimzinnig over? En had op zijn minst veel weg als soort vreemde bemoeizucht? Het doel van de overheid is zo helder als wat.
matt
@groeier hoeveel paarden gaat de koning reduceren ?
labella
@matt Amalia heeft al een jachtakte dus kan al vast oefenen...
+1
Melkveehouder.
@groeier Mijn vermoeden is dat het ‘geboden perspectief’ gesubsidieerd natuurbeheer wordt op de agrarische gronden. Dan hebben ze goedkope natuur alles en iedereen in de tang.
+2
IJsseldelta
@groeier Koning was ook begaan met de Groningers, heeft ook niks opgeleverd.
+5
de hoef
Toch moet het van zulke stukken in de krant komen ,mooi begin
+1
Nevergiveup
Heb een stuk van een dominee op de app, die haalt de geschiedenis erbij , en de jeugd , de toekomst , en dat we "geknecht worden" net zoals we het gas weggaven , maar nu met eten , en zie nu , heel ontroerend ,word je stil van , kan het hier niet plaatsen dat is jammer

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot export , vlees , europa , cda , stikstof , natuur , protest , d66 , boerderijen , papieren en boerenprotest ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0