Kustvisserij heeft geen stikstofprobleem, maar overheid vertikte het rekenfouten te corrigeren

Emeritus hoogleraar Han Lindeboom (mariene biologie, WUR) ontdekte in 2019 dat de modellen waarmee het RIVM stikstofneerslag op basis van ammoniakemissies berekent niet kunnen kloppen. Er zitten rekenregels en variabelen in het model die niet sporen met de biologie van de zee. Volgens het RIVM komt er ammoniak uit zee; volgens de hooggeleerde is dat met recht onzin te noemen om dat de zee eerder ammoniak opneemt dan uitstoot. Hij vertelde ons dat het RIVM, de overheid, de politiek en de Commissie Hordijk geen actie namen op wat domweg als een fout mag worden beschouwd. Er moet onderzoek worden gedaan, zeggen ze in één zinnetje. Nee, zegt Lindeboom met zoveel woorden, wat niet kan in de biologie hoef je niet te onderzoeken. Resultaat: het model rekent boeren op bijvoorbeeld Texel van hun eiland af en jaagt garnalenvissers onterecht van hun boten. Het model is met de werkelijkheid op de loop gegaan.
De verontwaardiging over hard beleid op basis van zachte cijfers groeit. Vanmorgen sprak Lindeboom zich op de radio uit over de manier waarop zijn expertise binnen D66 is behandeld.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot han , lindeboom , onzin , ammoniak , rivm , overheid , uitstoot , d66 , politiek en texel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0