Wat is de balans die je kunt opmaken na een dag boerenprotest?

Melkveehouder en freelanceredacteur Tijmen van Zessen maakte een analyse.

De boosheid van de boeren haalde alle voorpagina’s, de opening van de journaals en mag rekenen op steeds meer begrip van de burger. Dat bleek niet alleen uit onderzoek door I&O Research, maar was ook waarneembaar aan de kant van de weg, waar burgers picknicktafels en tuinstoelen hadden opgesteld om de passerende trekkers aan te moedigen. De sfeer op het melkveebedrijf van Wim Brouwer in Stroe was positief. Het had iets weg van een festival, alleen dan zonder alcohol en drugs. Het hielp ongetwijfeld boeren even stoom af te blazen. Een streep te trekken, tot hier en niet verder.

Dictaat uit Den Haag moet van tafel
Dat er een grens was overschreden was ook de teneur op het podium. Boerenvoormannen van LTO, NMV en Agractie waren glashelder en strijdbaar. Het dictaat uit Den Haag moet van tafel, de kritische depositiewaarde (KDW) uit de stikstofwet. Dit stikstofplan moet van tafel. Hier valt met boeren niet over te praten, hiervoor zet niemand een voet over de drempel bij het ministerie. Het is een schande dat boeren hun platteland wordt afgenomen.

Ferme taal, die even later door politici werd bekrachtigd. Het huidige beleid is te tekentafelachtig. Totale onzin, zo sprak BBB-voorvrouw Caroline van der Plas over de stikstofplannen. Zij werd verreweg het meest enthousiast onthaald door de tienduizenden boeren op het terrein. Boeren hebben volgens haar geen hekel aan regels, maar wel aan onrecht. Misschien was dat nog wel de meest treffende samenvatting van de dag. Want regels zullen er altijd zijn, daar valt niet aan te ontkomen. Het gaat om de invulling ervan.

Is stikstof een kabinetscrisis waard?
En over die invulling valt nog wel een debat te voeren. Morgen gaat het erom spannen als de Tweede Kamer debatteert over de plannen van minister Christianne van der Wal. Is het thema een kabinetscrisis waard? Schieten de boeren daar iets mee op? Of zal uiteindelijk de dialoog weer op gang moeten komen? Een dialoog waar ruimte is voor de plannen van de sector zelf. Met boerenverstand en op basis van gelijkwaardigheid. Die kant zal het uiteindelijk wel opmoeten, anders zetten boeren de hakken – begrijpelijk – in het zand. In het zand van Stroe.

Tijmen van Zessen was vandaag aanwezig bij de protestactie in Stroe. Hij is melkveehouder in Lexmond en werkt als freelancer voor Veeteelt.

Bron: veeteelt.nl/nieuws/blog-het-zand-van-stroe/

Deel dit artikel

Reacties

Nevergiveup
Het was in iedergeval de overtreffende trap , schattingen lopen van 40.000 tot 60.000 zo ver ik hoor.

Dit gaat de geschiedenis in als stikstof-gate , het grootste politieke schandaal ooit.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot platteland , stikstof , melkveehouder , melkveebedrijf , boerenverstand , trekkers , tweede kamer , boerenprotest , caroline van der plas , christianne van der wal en stikstofplannen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!