Boerenzwaluw word ernstig bedreigt.

De boerenzwaluw word bedreigd door de stikstofplannen van dit kabinet. De boeren moeten plaats maken voor de natuur maar waar moeten dan de 2 miljoen Nederlandse boerenzwaluwen dan heen? De boerenzwaluw is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn boerenzwaluwen beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de boerenzwaluw is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. Er zijn in Nederland meer dan 300.000 broedparen. Bij 1 of meer legsels per jaar zit je al gauw op 2 miljoen boerenzwaluwen in Nederland.

Deel dit artikel

Reacties

+3
weurding
Sinds wij geen vee meer hebben zijn ze inderdaad verdwenen
+3
Nevergiveup
Heb er hier nu 5 nesten paartjes , ze waren dit jaar laat en vorig jaar waren er 7 nesten., Maar gaat nu goed , eerste nestjes zijn uit en tweede legsel erin , word weer druk op de hof hier met die gezellige beestjes.
bio boer
@Nevergiveup zo goede kijk heb ik er niet op zitten in de nok van de stal vliegen sierlijk over de koeien
Koeien boertje
@Nevergiveup hier ook een stuk of 10, maar vt voorjaar was het te droog om nesten te maken en zijn ze laat begonnen na die 50 mm.
Ik heb huiszwaluw een stuk of 5 maar die waren nog later en kwamen pas na de regen.
+2
Haijtink
@Koeien boertje Mijn oom liet in het voorjaar, als de zwaluwen er weer waren vaak even een waterbak overlopen. Maakten ze dankbaar gebruik van, soms kan je de natuur met kleine dingen een handje helpen.
+1
KOC1981
@Haijtink idd doen wij hier ook. Voegen water toe aan de mengwagen. even eerst de slang los maken, en dan naar de kraan wandelen ipv andersom zodat er een plasje staat. een kwartier later duiken de zwaluwen er door om hun nest te kunnen bouwen.
Koeien boertje
@Haijtink maar dat heb ik hier nog nooit gehad.
Ik kwam er pas achter toen de eerste druppen kwamen want toen gingen ze bouwen.
+1
jan w
Voorgaande jaren zaten hier wel een paartje of 15 te broeden, dit jaar geen 1. Of dit komt dat er nu een paar paartjes (steen ) uilen zitten weet ik niet. vond het altijd nog wel mooi dat er zwaluwen rond vlogen.
Bekkink
@jan w hier ook, sinds de steenuil kast met bewoners zijn de zwaluwen weg
Oaverreize
@Bekkink Hier al tientallen jaren veel zwaluwen maar ook elk jaar steenuiltjes en kerkuilen.
Bij ons gaan ze prima samen.
Jawis
@jan w ja die verjaagt ze... ik heb de uil de deur uit gedaan....
+3
bio boer
Zonder boeren ook geen weidevogel als tbos zich er mee bemoeien is het gou over
HansBa
Hier barst het er van dit jaar. Kan de stal deuren niet dicht doen want dan vliegen ze met bosjes tegen de ramen.
+1
Bartlehiemboer
@HansBa Hier ook, boven in Friesland
+2
Fritsje
Een aardigheid, die beestjes. Ben grofweg aan het tellen geweest, kwam op een 40 nestjes her en der.
Hier waren ze vrij laat en ik vind nog steeds dat er maar zeer weinig zwaluwen zijn .
We hebben dan wel 2 nesten , waarvan 1 al uit gevlogen zijn .
Vorig jaar waren ze maar druk om de trekker heen te vliegen als je aan het werk was op het land , nu moet je goed kijken of je ze wel ziet .
+1
George
Hier zitten flink wat zwaluwnestjes. Ze zijn er volop.
marcsterreborn
@George jij bent het bewijs dat het bestaan van de boerenzwaluwen niet in het geding komt, als boeren stoppen met boeren zoals ze gewend waren
George
@marcsterreborn Ze zitten hier in de stallen met nestjes , onder oversteek van het tuinhuisje. Er zitten er heel veel de laatste paar jaar.
marcsterreborn
@George hier maar een paar nestjes. Waren er vroeger meer. Denk dat hier ook meespeelt dat er steenuilen in de buurt zijn
+2
bio boer
@marcsterreborn heeft nog wel vee en waar vee is zijn stal vliegen
marcsterreborn
@bio boer ook in de toekomst zal er nog vee zijn op heel veel plekken. Je hebt geen 200 koeien nodig om het boerenzwaluwen naar de zin te maken
+1
Hans van Bergen
@marcsterreborn Wat een lulkoek. George heeft jongvee. Maar als daar straks alleen nog maar zonnepanelen zijn kijken we nog maar eens. Dan komen de zwaluwen niet meer. Gelukkig voor de zwaluwen hebben we Mark met een K.
marcsterreborn
@Hans van Bergen Mark met een Koe?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot wild , natuurbescherming , vogels , natuur , grond en stikstofplannen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0