Grondprijzen over de top, daling lijkt ingezet - Analyse GrondmarktDe afgelopen decennia kon de landbouwgrondprijs maar één kant op en dat was omhoog. Ingegeven door de vraag vanuit agrarische ondernemers die schaalvergrot...

Deel dit artikel

Reacties

+2
Koeien boertje
Hoe hoger de rente hoe harder ie zakt.

Paar huizen int dorp gaan ook al niet zo hard meer
George
Als hypotheekrente verder stijgt en spaarrente weer eens normaal een paar procent opbrengt zijn er plotseling allerlei kopers van de markt af. Zowel bij grond als bij de huizen. Degene die geld moeten lenen tegen hogere rente kunnen geen 80000/ha meer opbrengen en als spaargeld bij vermogenden weer wat rente oplevert dan is men minder snel geneigd om in huis of grond te investeren. Dan krijg je een beetje een dubbeleffect. Konden de prijzen wel eens behoorlijk dalen.
altijdbeter
@George Klopt, maar als het graan dan 40 cent opbrengt??? Dan is die paar cent rente ook betaald
+9
George
@altijdbeter
Ja maar ik maak me geen illusies , ik ben inmiddels lang genoeg boer. Ik geloofde in 2012 de berichtgeving ook nog. Graanprijzen waren door de droogte in Amerika toen ook heel hoog en ving topprijzen voor mijn dorsmais. Berichten in diverse media dat de productie tot 2020 de vraag niet kon bijbenen werd er geschreven , maar een jaar later waren de prijzen weer gewoon zoals voorheen. Als ze in Oekraïne stoppen met oorlog voeren dan ligt daar nog een ontiegelijke berg graan opgeslagen welke dan plotseling op de markt komt en zakt de prijs als een baksteen omlaag.
Stel dat de rente stijgt naar 3,5 % wat historisch gezien nog steeds een heel lage rente is. Dan betaal je bij € 80000 per ha alleen al €2800 rente en heb je nog niet afgelost. Succes met je graan van 40 cent.
Twentsch Land
Grond kopen kan vrijwel nooit uit en toch is grond prachtig om je geld in te stoppen, en ja er zijn wel projecten die een hoge rendement kunnen geven. Maar grond is de jaren door ook wel duurder geworden, dus indirect wel rendement.

@George
Frans1
@Twentsch Land en dan koop je die grond, en als je het overdraagt aan een opvolger moet je schenken omdat de opvolger het niet volledig kan financieren. Weg zgn winst🤭
Maar ben het wel met je eens hoor, grond onder een bedrijf is een solide fundament
George
Quote Reactie van @Frans1:
Maar ben het wel met je eens hoor, grond onder een bedrijf is een solide fundament

Als je hem al lang hebt en grotendeels hebt afbetaald wel ja. Maar als je hem nu koopt voor €80000/ha?
Dan is het eerder een solide blok aan je been.
Hooibaaltje
@George dat vind ik ook altijd. Maar sommigen willen dat niet inzien en gaan van alles roepen dat het beter is om grond te kopen.
Jannus
@Twentsch Land Je als ondernemer vooruit kijken met lessen uit het verleden in je achterhoofd
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Maar grond is de jaren door ook wel duurder geworden, dus indirect wel rendement.

Dat kan wel zo zijn maar je moet de jaren dat je hem bezit als je er zo'n enorme investering voor hebt gedaan wel zien door te komen. Je kunt er toch lange tijd armoede voor moeten lijden , en dat is niet aan mij besteedt. 😅 Die waardestijging heb je pas wat aan als je hem verkoopt.
pieta
@George Als je na een goed jaar die 80.000 verdiend en over hebt is de investering in grond wel solide. Gaat de spaarrente weer 2 a 3 % bedragen dan krijg je toch ook andere afwegingen.
T60401
@pieta Houd wel rekening met het jaar er op. vorig jaar dubbel afgelost. Dan weet je al wie er dit jaar om extra geld komt.
George
Quote Reactie van @pieta:
Gaat de spaarrente weer 2 a 3 % bedragen dan krijg je toch ook andere afwegingen.

Volgens mij schreef ik dat hierboven ook.
En ja als je 80000 verdiend hebt en je zo kunt aftikken gelden mijn rentekosten niet en hoef je ook niet af te lossen. Dat is duidelijk.
bio boer
@George het werkt zo je hebt al 40 ha met hypotheek last nog van 10 k per ha
Je koopt er 10 ha bij van 80k dan is je hypotheek last per ha nog maar 24.000k per ha zo kan boer toch land kopen van 80 k en over 10 jaar kan hij dat nog eens doen dan met 15 ha
George
@bio boer Ja en toch stijgt dan bijna anderhalve keer je schuldenlast. En als je er nog andere investeringen wilt doen dan kan het door die grondaankopen wel eens moeilijk worden , tenzij je hem weer verkoopt. 😀
Je hoeft me niet uit te leggen hoe het gaat , dit wist ik zelf natuurlijk ook wel. Ik heb ook ooit grond gekocht met een rentepercentage van 9,7 % . Toen drukte de rentekosten een flink aandeel op de totale kosten , nu is het de koopsom. Maar beide hakt er flink in . Die hoge aankoopsom moet je ook nog van aflossen.
+2
weurding
@George 2800 rente bij 40 cent graan dekt opbrengst 7 ton, 2 jaar terug was dat nog minder, 7 ton keer 16,5 cent dekte nog geen 1,5 %rente op 80000😂
+2
George
@weurding Ach zo heel moeilijk is dat boeren nu ook weer niet , ik denk altijd als ik het niet kan dan kan een ander het ook niet. Maar sommige die doen het dan toch. Durven veel meer dan ik , en soms pakt het goed uit , en bij sommige ook niet. 😅
+4
weurding
@George heb ook nooit in een blaadje gestaan maar toch prima gered, echter zou ik nu nog moeten starten? Denk het niet
+4
George
@weurding Ik lees hier wel eens dat degene die in de blaadjes komen er vaak 2 keer instaan , 1 keer met een reportage over Open Dag en 1 keer met een advertentie Te Koop.
+1
weurding
pieta
Quote Reactie van @George:
ik denk altijd als ik het niet kan dan kan een ander het ook niet

Sommige kunnen toch echt wat meer als een ander. Heeft niet alleen met durven te maken. Ook met rendement draaien.
George
Quote Reactie van @pieta:
Ook met rendement draaien.

Op grond van 80000 Euro , zou je mij dat geheim ook kunnen verklappen.
diekman
@George melken 😄
George
@diekman Nee dat heb ik 21 jaar gedaan , da´s zat.
pieta
@George Het verschil in rendement op bedrijven onderling in de sector is gewoon groot. Zowel per kg als per bedrijf. Laatste stand van zaken is een verschil van ongeveer 15 cent per liter bruto overschot (voor bank en privé). Bij een miljoen liter is dat een verschil van 150.000 euro winst per jaar. Dan hou je zowat precies 80.000 meer over per jaar dan de andere na belasting.
bio boer
@pieta hier gaat al 12 cent naar bank aflossing 🙈beentje afhankelijk hoe veel melk we afleveren om dat voorelkaar tekrijgen moet je wel zuinig zijn met inversteringen
George
@pieta Zo´n grote verschillen komen dan toch doordat de bedrijven ook verschillend van opzet zijn. 1 miljoen liter melk zit wat inkomsten niet zo´n heel groot verschil in , maar voeraankoop en mestafzet kan veel verschillen , ook in welke regio - gebied je zit. Veel grond van vroeger uit of weinig grond of onlangs aangekocht dat maakt ook aanzienlijk verschil in financieringslasten , grondsoort en opbrengsten van de grond en of dat die droogtegevoelig is of niet. Allemaal zaken waar de boer niet direct invloed op heeft maar gewoon bepaald waar je ergens zit.
Noorderling
@George
Quote:
Allemaal zaken waar de boer niet direct invloed op heeft maar gewoon bepaald waar je ergens zit

Kun je ook wat aan of mee doen.
Twintig jaar geleden kon je verdubbelen vanuit het zuiden verdubbelen naar lichte klei in areaal.
Kan dure grond verkopen en zware goedkopere terug kopen, maar ook bewust andersom.

Alles is ooit een keuze of overweging geweest of kun je alsnog wat mee doen.
+1
pieta
@George Oké. Jij zou ook geen ruimte voor verbetering zien. 😁 Verbeteren van je resultaten begint met kritisch op jezelf zijn in plaats van wijzen naar oorzaken waar je geen invloed op hebt. Melkprijsverschil hoogste en laagste is meer als 5 cent, omzet en aanwas zit ongeveer 4 cent verschil in en ga zo maar door..
George
@pieta Klopt ik ben niet overal het beste in , dat lukt me niet. Maar het is prima zo. Om een gemiddelde te krijgen moet je slecht presterende hebben en top presterende en ja daaruit ontstaat een gemiddelde. En tja het is al jaren een afvalrace bij de boeren , maar ik zie niet dat die allemaal slecht presteerden.
pieta
Quote Reactie van @George:
Klopt ik ben niet overal het beste in ,

Het is altijd een combinatie van he. Je hoeft niet overal het beste in te zijn. Maar als je niet zo veel sterke punten hebt en je zwaktes ook niet kent wordt het wel lastig. 😁
Jij hebt toch een haspel. Ik werd eerst ook uitgelachen met mijn haspel. Nu hebben ze er onderhand allemaal 1 of zelfs 2. A: Voer kopen bleek toch duur. B: Voldoen aan de PP-normen wou dan ook al niet lukken. C: Grasland vernieuwen kostte ook nog geld.
altijdbeter
@George I Ik ben het wel met je eens. Die prijzen kunnen snel omlaag. Maar toch het zijn vreemde tijden. Het kan alle kanten op.

Ik persoonlijk denk dat het hoog blijft. omdat die Poetin alsnog heel Oekraine in gaat lijven. Maar het kan zo ook anders lopen
bio boer
@George hoe veel kan de rente omhoog 3% is al verdubbeling denk dat de economie niet veel kan hebben idereen is gewend aan lage rente beurs zakt nu al 20%
+1
George
Quote Reactie van @bio boer:
hoe veel kan de rente omhoog 3% is al verdubbeling

Bij hoge inflatie hoort een hoge rente. 3% is nog steeds een heel erg lage rente. Maar ja sommige zijn zo aan het bijna gratis geld verslaafd geraakt en die komen het eerste in problemen als ze het niet langdurig hebben vast gezet.
bio boer
@George somige denk meer dan somigen
ted9
@bio boer 10 jaar vast zit al op 4 procent momenteel
bio boer
@ted9 oei dat flinke lasten verhoging hebben ny 5 cent rente kosten 😁
+1
hans1980
@George klopt bij 80k is 2% extra rente 1600 euro/ha extra!!! Dus bij hypotheek rente 4% 3200 beste bedragen...

Lucht gaat binnenkort uit grond en huizenbubbel
+1
arie.j
Quote Reactie van @hans1980:
@George klopt bij 80k is 2% extra rente 1600 euro/ha extra!!! Dus bij hypotheek rente 4% 3200 beste bedragen...Lucht gaat binnenkort uit grond en huizenbubbel

Prijzen van (goed) land varieert sterk in de loop van jaren .
Maar is op lange termijn nog steeds omhoog gegaan
Voor de eerst komende jaren kunnen we best de top hebben gehad, ook van de huizen
Maar met een inflatie van richting 8% en volgend misschien iets als 5%
Dan gaat zelfs bij gelijkblijvende prijzen de reële waarde in een paar jaar zomaar met tussen de 10 en 20% omlaag.
weurding
@arie.j als rente flink omhoog gaat kan en mag grondprijs ook zakken... voor de verkoper dan😇
+2
bio boer
Straks denemarken 2.0 paar boeren die willen stoppen waar de staat de enige kooper is doet rustig aan daar zit je dan kom je er maar nooit van af zit je gevangen in je eigen bedrijf
weurding
@bio boer en nota bene jij zegt altijd dat je zo zwaar zit😄
bio boer
@weurding per ha niet per kg melk wel haal gewoon teweinig van ha heb ook weinig input per ha 😁 en los zo 1200 euro af per ha dat tikt wel door
+1
weurding
@bio boer 1200 per ha is 36000 in 30 jaar😉
bio boer
@weurding dan zijn we ook schuld vrij de gemidelde bedrag wat we voor grond hebben betaald is zo 45 k ongeveer
Noknok
@bio boer dan kunnen ze alvast nadenken over een plan B als ze in die situatie komen.

Je moet wat achter de hand hebben, anders ben je overgeleverd inderdaad.
+2
Realisme
Hoeveel grond is in handen van pensioenfondsen en verzekeraars? Weet iemand dit?
ASR heb alleen al 36.000 ha. Iedere waardedaling van 10.000 per ha geeft een vermogens krimp van 360 miljoen voor hun.
+1
weurding
@Realisme meer dan menigeen denkt
Jannus
@weurding en ze zitten op het vinkentouw
Jannus
@Jannus Luister eens goed en huiver

Melkboer16
Hier steeg de grondprijs naar 60000 gulden toen de rente 10-12% was. Rente is wel gezakt maar grondprijs nooit meet
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
steeg de grondprijs naar 60000 gulden toen de rente 10-12% was.

Wanneer was dat dan ?
weurding
@George 10 12% was begin jaren 80, 60000 gulden was destijds veelal Twente, hadden stagiaire uit beltrum die had het toen over dat geld
George
@weurding Begin jaren 80 lagen de grondprijzen hier nog niet zo hoog. Mijn vader kocht in 1982 2,5 ha voor 100000 gulden. Maar daar hoefde ie toen niks voor te lenen en tikte dat zo af evenals de bouw van jongveestal. Dat was dus 40000 gulden per ha en 10 jaar later heb ik 7 ha gekocht voor 52500 gulden per ha. Daar heb ik toen even 9,7%rente over betaald maar gelukkig daalde dat snel naar 7,6% rente.
weurding
@George jaren 80 was omgeving beltrum prijs 3 keer zo hoog als bij ons
Melkboer16
@weurding grondprijs kan hooguit een correctie krijgen. Het is niet allemaal kommer en kwel in de landbouw. Intensieve veehouderij heeft bakken met geld verdiend tijdens de Varkenspest in China.
En met melkprijzen van nu wordt ook in de melkveehouderij toch wel geld verdiend?!
Als je een jaar geleden had voorspeld dat de melkprijs door de 60 cent was gegaan hadden ze je uitgelachen en nu is niet de vraag of maar wanneer??
En met een nieuwe werkelijkheid is 80 mille de hectare niet zo raar meer.
We gunnen @George toch ook 4000€ voor z’n mais, als ik minder bied wil ie mij al aan de bek 🥊 heb ik begrepen
+1
weurding
@Melkboer16 ik maak me ook nog niet echt druk om de grondprijs
spotmelker
Quote Reactie van @Melkboer16:
als ik minder bier wil

serieus? 😁
+1
George
@Melkboer16
Nee hoor , ik sla je niet af . Maar je reacties hier zijn af en toe best lomp.
spotmelker
Quote Reactie van @George:
Daar heb ik toen even 9,7%rente over betaald
Wat voor aflossingstermijn zat daarbij?
Ik bouwde in 1991 een stal voor ruim 4 ton all in en moest toen ook 9,7% betalen en in 15 jaar (toen nog volledig pacht) aflossen. Is gelukt maar moest toen wel heel diep ademhalen met 2,6 ton melk.
George
@spotmelker
25 jaar , ik vond het ook heel wat.
Fendt816
Als ik wat om mij heen kijk en een aantal jaren terug.
Mijn vader kocht land voor 5000 gulden per ha
Hij werd voor gek verklaard, dit kan nooit uit!
Ik denk dat iedereen wel gelijke voorbeelden heeft.
Kijk ik om mij heen dan zijn hier toch in de loop der jaren her en der boeren die land hebben kunnen kopen omdat ze stukjes aan de woningbouw of industrie hebben verkocht.
Ik denk dat er bijna nooit een moment geweest is dat de opbrengsten de aankoopprijs konden rechtvaardigen. Ik denk dat iedere boer dit wel een beetje weet, maar bijna iedere boer is weer afhankelijk van de bank tot hoever die wil gaan. Met hogere rente en meer onzekerheden zal dit lastiger worden.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot grondprijzen en grondmarkt ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!